tg588 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witm - podepnę się pod temat. Muszę wymienić olej - chcę zostać przy elfie excellium. I tu jest pytanie - jest dostępny excellium LDX oraz NF obydwa 5W40. Czy między tymi olejami jest jakaś istotna różnica, czy można lać który się chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ja LDX i NF stosuję wymiennie. http://www.lubadmin.com/upload/produit/Fic...lang_1/6342.pdf http://www.elf.com.pl/produkty/osobowe/silniki/silniki.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boban666 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam Czeka mnie wymiana oleju i myśle nad olejem marki Shell tylko nie bardzo wiem jaki :).Silnik to 1.6e a przebieg to 165000 i w chwili obecnej silnik mam zalany Fuchs 10W40. Lokalny patryjotyzm podpowiada Fuchs.Aaaaa siano nie gra roli :) Dzieki za jakiekolwiek sugestie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Tak sobie czytam i pochwalę się, że wlałem właśnie LOTOS 10W/40. Porównując parametry to jest lepszy niż ELF 10W/40. Zobaczymy jak będzie chodził. Na ucho to po wymianie jest ciszej, jak się na obroty wkręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Pomocy Pomocy.. ;] Co zrobić jak dziś komputer zaczął krzyczeć że nie ma w ogóle oleju. Pobiegłem i sprawdziłem na bagnecie i jest stan poniżej połowy miarki. Ale błąd bo 5 minutach przepadł. Myślicie że to może być jakaś usterka ? W którym miejscu powinien się znajdować odpowiedni poziom oleju.. w połowie czy do samej góry wskaźnika nalane.. ? Widziałem ktoś wzmiankę o tym w ks. serwisowej ? Pytam bo słyszałem różne opinie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 kepa416, w połowie jest ok. Myślicie że to może być jakaś usterka ?myślę,że to mrozy kolego.Mi też gdzies HF zniknęło ale czekam na odwilż ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Mrozy mrozami też tak myśle tylko akurat wczoraj mróz puścił bo było -7 a cały tydzień -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Pomocy Pomocy.. ;] Co zrobić jak dziś komputer zaczął krzyczeć że nie ma w ogóle oleju. Pobiegłem i sprawdziłem na bagnecie i jest stan poniżej połowy miarki. Ale błąd bo 5 minutach przepadł. Myślicie że to może być jakaś usterka ? W którym miejscu powinien się znajdować odpowiedni poziom oleju.. w połowie czy do samej góry wskaźnika nalane.. ? Widziałem ktoś wzmiankę o tym w ks. serwisowej ? Pytam bo słyszałem różne opinie.. Moze mróz. Czujnik poziomu jest rezystancyjny i może na mrozie zmarzł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Może... Dziś olej sprawdzony jest połowa na " prostym bagnecie ", druga rzecz miska i okolice obejrzane w celu ustalenia wycieków.. Czyli prawdopodobnie zawinił czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 kepa416 a auto stało prosto ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
itra Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 A do mnie weszło 5l. Elf-a Solarisa. Cho****nie droga impreza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 itra, bo za ekologię trzeba płacić ;-) Tak jak za reklamówki w biedronce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 na betonowych płytach ;] Góra kilka stopni odchylenia od poziomy ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanzik Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam Mam takie pytanie. Silnik mam zalany ELF 5w 40 czy mogę przy wymianie użyć ELF 5w 30 EVOLUTION ? czy te oleje bardzo różnią się od siebie. Mam bańkę tego oleju i chciał bym ją wykorzystać. Co radzicie lepiej kupić 5w 40 czy mogę wlać EVOLUTION. Samochód ma 115 tyś przeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Troszkę danych: Dodam tylko brakujące TBN oleju TOTAL: 11 Jest to ilość środków "myjących" Totala dodaję z tegoż powodu, że marka ELF należy właśnie do koncernu Totala. Po parametrach widać, że są to niemal identyczne oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi