michal_mat Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Witam, mam pytanie czy czujik położenia wałka rozrządu na zdjęciu jest zaznaczony literą A czy B(pod przewodami od nagrzewnicy)? dodam że silnik 1.6 16V Renault Scenic II Edytowane 12 Listopada 2012 przez michal_mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 :( :) Czytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 mam pytanie czy czujik położenia wałka rozrządu na zdjęciu jest zaznaczony literą A czy B Żadną z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamaka Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam Jak wypiąć tą wtyczkę od czujnika wału rozrządu? Wtyczki Renault to jakaś porażka. Zdjęcie w załączniku. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Naciśnij ten wystający element. Ten element jest jakby uchem , na gniazdku jest zaczep. Możesz też za pomocą cienkiego śrubokrętu podważyć to uszko do góry. Tylko delikatne bo to się lubi ułamać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Witam, wczoraj odebrałem auto z serwisu, gdyż problemem był brak zasilania pompy paliwa. Serwis renault podobno wykrył też usterkę czujnika położenia wałka rozrządu, jednak na razie nie zdecydowałem się na wymianę. Jakie są objawy zepsutego czujnika ? Dodam, że auto jeździ normalnie, nie szarpie, odpala bardzo sprawnie i nie czuć jakiejś zmiany osiągów. Ponadto miesiąc temu wymieniałem kompletny rozrząd + kzfr. Zastanawiam się, czy aby na pewno serwis renault nie chciał mnie zrobić w balona z tym czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Ma ktoś zdjęcia jak wygląda i gdzie jest czujnik położenia wału oraz wałka rozrządu w silniku 1.5 Dci ? Czy jest podobnie jak w benzynowym silniku ? Edytowane 20 Października 2013 przez andrzej27r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Slawo_ Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam. A ja mam pytanie, czy można jezdzić z odłączonym czujnikiem? Przeglądałem różne posty ale tak do końca nie znalazłem odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 A ja mam pytanie, czy można jezdzić z odłączonym czujnikiem? Z którym odłączonym czujnikiem wału czy czujnikiem wałka rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Slawo_ Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Czujnikiem wałka rozrządu( zmiennych faz rozrządu), tym umieszczonym obok korka wlewu oleju. Po jego odłączeniu silnik zaczyna normalnie pracować i nie gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ja jak miałem ten czujnik nie sprawny to jeździłem z miesiąc. Tylko że u mnie świeciła się kontrolka silnika i serwis. I silnik nie miał pełnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zimnica4666 Opublikowano 3 Lutego 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam Wszystkich kolegów... W ten weekend w trakcie jazdy pokazała mi się żółta kontrolka silniczka oraz napis service Dziś (poniedziałek) podjechałem do mechanika aby podłączyć moją Megane pod komputer. Diagnostyka pokazała kilka razy te same błędy. Błąd: P0340 Czujnik położenia wałka rozrządu, Zakłócenie działania P0340 Czujnik położenia wałka rozrządu, Sygnał poza tolerancją P0010 Przestawienie wałka rozrz. A rząd1) błąd dotyczący jakości spalin P0010 Przestawienie wałka rozrz. A(rząd1) Nieprawidłowe poł. wałka rozrządu P0010 Przestawienie wałka rozrz. A(rząd1) Brak zgodności wartości pamięci P0010 Przestawienie wałka rozrz. A(rząd1) Zakłócenia działania P0340 Czujnik położenia wałka rozrządu błędny ząb Mechanik usunął wszystkie błędy. Wyjechałem z warsztatu, pokonałem około 60km i żaden błąd nie wyskoczył. Po pracy kupiłem nowy czujnik położenia wałka rozrządu z numerem 8200033686. Wymiana czujnika trwała około 10/15 minut - dodam że w ciemnościach z latarką w zębach o godzinie 22:00 Czujnik znajduję się przy czwartej cewce zapłonowej pod kolektorem ssącym (tak jak opisywali to koledzy w tym temacie) Przykręcony śrubą na klucz 10. Do śruby dostęp jest średni. Ale bez problemu odkręci się zwykłą płaską 10. Co prawda przy nowym czujniku nie było oringu a więc przełożyłem ze starego. Wyczyściłem gniazdo w którym jest osadzony czujnik i przykręciłem, wpiąłem kostkę i koniec pracy. Dodam że u mnie wokół starego czujnika było suchutko i czystko, kostka również była sucha. Zaraz po wymianie zrobiłem rundkę i Megane bardzo ładnie odpala, wskakuje na około 1000/1100 obr. a po chwili schodzi do około 750/800 obr. Dodam jeszcze jako podpowiedź komuś kto boryka się z warkotem przy rannym rozruchu lub po 8 godzinach stania na parkingu pod pracą (wyłącznie w okresie jesienno-zimowym) gdzie temp. jest bliska O. Odkąd mam Megane (a mam ją już 3 lata), nawet po wymianie rozrządu i KZFR gdzie temperatura była poniżej 0 nie zawsze ale jednak często potrafił mi przy pierwszym odpaleniu zawarczeć oraz zgasnąć. Ale od kilku dni Megane potrafiła zawarczeć i zgasnąć nawet po przebyciu 30km zatrzymaniu się na chwilę na stacji i ponownym odpaleniu. Wydaje mi się że było to podyktowane usterką czujnika położenia wałka rozrządu. Może się mylę. Ale na to odpowiem po dłuższym eskplatowaniu. Za jakiś czas napiszę w tym temacie jak teraz zachowuję się Megane przy porannych rozruchach i czy po wymianie tego czujnika auto stało się żwawsze... Jutro już na spokojnie wymienię świecę, już czas 30 000km - 2 lata. Pozdrawiam Wszystkich miłośników Megane, myślę że pomogłem. :) - jeśli tak to kliknij + 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remuch Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jaką wartość Ohm ma sprawny czujnik wału w silniku 1,5 dci ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 760 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remuch Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 a jakaś tolerancja jest?? u mnie wszyło 680... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi