meganecoupe02 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 W aso kupowałem to w tamtym roku, jeśli mnie pamięć nie myli to płaciłem ok 160-180zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 membrana z tego podobno pasuje : http://allegro.pl/odma-waz-powietrza-dekompresji-clio-megane-1-5-dci-i6722607823.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolczan Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 W aso kupowałem to w tamtym roku, jeśli mnie pamięć nie myli to płaciłem ok 160-180zł. Odme też kupowałeś ? Jak wymieniłeś ten przewód to sprawa wycieku znikła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Odmę też kupiłem nową za ok. 90zl na allegro. Wycieków nie miałem, robiłem remont i uważałem, że warto to wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolczan Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Ja też to wymienię dla świętego spokoju . Robiłeś remont co jeszcze robiłeś w silniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Remont to za duże słowo. Wywaliłem stary silnik i wsadziłem używkę i w nim powymieniałem panewki, pompę oleju i miskę. Wszystko z wersji 130KM, dlatego odma też poszła nowa, bo jest inna niż w 120KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolczan Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Remont to za duże słowo. Wywaliłem stary silnik i wsadziłem używkę i w nim powymieniałem panewki, pompę oleju i miskę. Wszystko z wersji 130KM, dlatego odma też poszła nowa, bo jest inna niż w 120KM. Czyli w skrócie poprawiłeś nie dociągnięcia inżynierów Reno :] Ja zmieniam olej regularnie max 10 tys km nie butuję na zimnym , chłodzę turbo po jezdzie zazwyczaj minutke chyba że dłuższa trasa to wtedy troszkę dłużej i póki co odpukać. Z poważniejszych awarii to koło pasowe wału korbowego mi się posypało jednak szczęście w nieszczęściu nie zrobiło spustoszenia w silniku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
68bob24 Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Witam. Dołączę się do dyskusji w sprawie odmy do 1.5 dci. Dzwoniłem do ASO Reno i powiedzieli mi, że w moim silniku 106 KM były montowane dwa rodzaje zaworów odmy. Prosili o przyjazd do ASO celem sprawdzenia jaki zawór jest zamontowany. Wygląda na to, że ja mam zawór zintegrowany z osłona klawiatury a wiec niewymienny. Trzeba wymieniać całość. Jeszcze tego nie rozbierałem a więc dokładnie nie wiem jak to jest u mnie zrobione. Jak rozbiorę to napiszę co i jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorzmeg2 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Widzę że zawory do tdi są tanie? Orientuje się ktoś czy podejdzie do 1.9 dci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Takie pytanie. Okazało się, że mam pękniętą rurę doprowadzającą powietrze od filtra powietrza do turbosprężarki. Pęknięcie jest przy metalowej opasce przy samym turbo. Czy dobrze kombinuję, że przy takiej usterce nie wytworzy się podciśnienie w przewodzie powietrznym i nie będzie tym samym sterowany zawór pochłaniania oparów? Znalazłem też ciekawy post odnośnie tego zaworu i jego związku z dużym zużyciem oleju: https://www.meganeownersclub.co.uk/forum/viewtopic.php?f=2&t=24764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Pęknięcie jest przy metalowej opasce przy samym turbo, napisałeś, a więc powietrze nie filtrowane dostaje się do cylindrów. Zawór odmy olejowej będzie inaczej ( niepoprawnie ) pracował. Poczytaj ; Na Co Zwrócić Uwagę Przy Kupnie MEGANE II /1,9/ Dci /120 KM do roku 07.2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 czy to pęknięcie w połączeniu z nieprawidłową pracą zaworu mogło się przyczynić do zwiększenia ubytków oleju silnikowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Może przyczynić się do zwiększenia ubytków oleju silnikowego, zatarcia turbiny i zatarcia panewek. Przeczytaj zalecany temat z uwagą i ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Czytałem, czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Co myślicie o wymianie samego regulatora ciśnienia (zwór odmy) bez regeneracji turbiny?? U mnie zauważyłem wycieki oleju + turbina włącza się z opóźnieniem tj. wcześniej włączała się przy ok. 1600 obrotów, a teraz 2000 - 2100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi