pawelb5913 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Chyba już nie mal wszystko wiem na temat wymiany uszczelki pod głowicą i jak już będę to robił to postaram się zrobić manual. Ale trapi mnie taka myśl że wyremontuje górę silnika a jak za kilka tys km polecą np panewki.?? A robiąc jeszcze i panewki to już mało opłacalny taki remont bo ogromne pieniądze trzeba wsadzić w to.... Jakie objawy mogą być w przypadku lichych panewek lub innych poważnych spraw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Silikonu nie możesz tam nałożyć i raczej innych specyfików również. Ja posmarowałem pastą do wydechu bo jedną śrubę miałem urwaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro88 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 U mnie jest już po remoncie już śmigam na nowych częściach w uszczelce pod głowicą poszedł kanał olejowy i silnik miał wielki apetyt na olej ja części kupowałem w lutym ale widzę że już ceny poszły trochę do góry ja kupiłem jeszcze ze starej partii co była na magazynie ale myślę że rozrząd plus głowica to w 500zł powinno się zamknąć z częściami robocizna u mechanika to może być drugie 500zł u mnie skończyło się na samych częściach dobrze ze kuzyn jest maniakiem:) mechaniki samochodowej wiadomo planowanie trzeba było zrobić zakładzie ale myślę że 40zł to nie wielki koszt a co do śrub to lepiej zmienić u mnie były trochę wyciągnięte a tak mam spokój co do uszczelki pod kolektor dolotowy to jest dość solidna metalowa i raczej nie trzeba wymieniać chyba ze ktoś faktycznie sam uszkodzi:)za to pod kolektorem wydechowym miałem pękniętą wydaję mi się ze delikatnie zasysała powietrze ale już jest nowa na jej miejscu a co najważniejsze głowica nie była dokręcana kluczem dynamometrycznym tylko ręcznie robił to już w innych autach i właściciele jak do tej pory jeżdżą bezproblemowo ale to już jak ktoś chce to tak zrobi co do rodzaju silnika to jest tabliczka na bloku silnika i tam pisze czy to silnik 702,703,720 czy 790 nic trudnego znaleść ja mam silnik 720 czyli na wałku od silnika 1.4 75km pasek rozrządu ma 96 zębów rolka średnice 55mm a pompa wody ma 20 zębów co do kolektora dolotowego wystarczy ta metalowa uszczelka jest dość solidna nie potrzeba dawać silikonu to chyba wszystko pozdrawiam:). A teraz zgodnie z Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki i 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia. kolega to ładnie poprawi żeby post był czytelny :lol: P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) No właśnie na tamtej tabliczce szukałem info i nie ma tam ani 720 ani 790. Na tabliczce szukałem 720 albo 790 a jest też 702 i taki chyba mam silnik. Prawda.?? A nad tabliczką widać kawałeczek mokrego bloku silnika, prawdopodobnie olej wydobywa się przez uszczelkę pod głowicą Edytowane 11 Marca 2012 przez pawelb5913 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 jest też 702 i taki chyba mam silnik. Prawda.?? Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) a pasek rozrządu do silnika 702 ile powinien mieć zębów ? Edytowane 11 Marca 2012 przez pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Okaże się jak kupie :lol: W innym dzisiejszym temacie był poruszony temat próby olejowej http://megane.com.pl/topic/37204-jak-wykonac-probe-olejowa/ Kolega gojgien mówi że moje ślady wycieku oleju mogą być spowodowane uszczelniaczami zaworów i tak myślę czy nie wymienić uszczelniaczy i zobaczyć jaki będzie efekt. Co o tym myślicie.?? Edytowane 11 Marca 2012 przez pawelb5913 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 pryciarze.pl/zobacz/jak-wymienic-zawory-glowicy-silnika"]Klik Jak jesteś w stanie coś takiego "skonstruować", to śmiało to zrób. Koszt uszczelniaczy to ok. 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No ale uszczelniacze można wymienić bez ściągania głowicy.?? I co dokładnie trzeba zrobić.?? Trzeba zdjąć sprężyne.?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) bez ściągania głowicy Podobno można, ale jestem przekonany, że w domowych warunkach bez odpowiednich narzędzi nie dasz rady. Trzeba zdjąć sprężyne.? Tak, dodatkowo trzeba wyjąć zawór... co dokładnie trzeba zrobić Jak wyjmiesz zawór, na końcu tulei prowadzącej od strony dekla zaworów, jest taki metalowo-gumowy czopek. To jest uszczelniacz, który trzeba zdjąć i założyć nowy. Edytowane 11 Marca 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 albo jeśli chcesz to możesz kupić coś takiego http://allegro.pl/przyrzad-do-demontazu-zaworow-yt-0618-yato-i2153996685.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Zobaczę. Jutro albo we wtorek podjadę do mechanika zapytać... Chociaż nie mam zwyczaju jeździć po mechanikach. Szkoda byłoby rozbierać pół silnika jak może wystarczyłaby wymiana tych uszczelniaczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 kupić coś takiego Zastanawia mnie, jak w tym przyrządzie przytrzymać zawór. Jedyne, co mi się nasuwa na myśl, to zaparcie o tłok. A to nie fajnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Co mi radzicie. Nie zastanawiać się tylko robić uszczelkę pod głowicą czy spróbować wymienić uszczelniacze.?? Robiąc uszczelkę to głowicę oddał bym do takiego warsztatu gdzie nie tylko odbywa się planowanie ale też sprawdzają zawory itp więc uszczelniacze też by wymienili. Chodzi o to że jeśli to uszczelniacze to szkoda podnosić głowicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A jaki masz powód ściągania głowicy ? W sumie przejrzałem Twoje posty w tym temacie i nic na ten temat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi