sKarlosMegane Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Dajcie spokój z takimi radami :) Jeżeli wtryskiwacze byłyby uszkodzone i przelewały paliwo, to auto by miało duże trudności z odpalaniem. Do tego odczuwalne byłyby spadki mocy z powodu nie utrzymywanego ciśnienia. Więc robienie próby przelewowej było kompletnie zbędne. To samo tyczy się EGR - tak jakby jego wyczyszczenie miało być złotym środkiem na wszystkie dolegliwości ;P wyniki przelewów masz idealne, co było proste do przewidzenia. skąd dokładnie dobiega ten stukot ? tak jak mrarek pisze, mogą to być panewki. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 tutaj już wyraźnie słychać panewki http://www.youtube.com/watch?v=Q3DqEqHioGk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Oto filmik z dzwiekiem mojego auta. Prosze o wstepna diagnoze. http://www.youtube.com/watch?v=ELZ02El5_tw&feature=youtu.be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldii77 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Wyraznie słychać ze zostały przkroczono juz dopuszczalne luzy na pracujących częściach; moze panewki, moze na korbowodzie, zawory...ciężko jednoznacznie powiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 czy ten dzwiek moze byz zwiazany z wydechem?? jak spawdzc zawory??czy moze to byc alternator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 porównaj z powyższym filmem - słychać panewki. silnik do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) kolego mrarek opis twojego filmiku z youtube : Bardzo głośna praca, klekot silnika 1,9 dCi w Scenicu II - przyczyna: rozwarstwione koło pasowe 7-rowkowe. Renault Scenic II 2003r, przebieg 180kkm. Dodano: 08 sty 2012 - 10:40 Z moich dzisiejszych ogledzin zauwazylem, ze mam jedne kola od paska wzdluznego 5 rowkowe a jedne 6 rowkowe. pasek ma 5 rowkow. czy przejmowac sie tym?? "pasek nie faluje" Edytowane 8 Stycznia 2012 przez elektro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jest prawidłowo. Na kole od klimatyzacji jest sześć rowków. Pasek musi być pięciorowkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Dzwiek z mojego filmiku porownujac z innymi nie wskazuje na panewki. Czy moge uruchomic samochod na chwile bez paska wzdluznego?? jak sprawdzic kola pasowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 kolego mrarek opis twojego filmiku z youtube : Bardzo głośna praca, klekot silnika 1,9 dCi w Scenicu II - przyczyna: rozwarstwione koło pasowe 7-rowkowe. ja tam nie lubię i nie chcę być złym prorokiem. podobny przypadek jest tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 moim zdaniem to nie panewki. Jak mi padła panewka w clio to strzelało jak z kałasznikowa, wyrazisty metal o metal, bardzo głośne trzaskanie + wibrowanie silnika. Hałas był najbardziej intensywny w okolicy misy olejowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 w takim razie jak sprawdzic kolo pasowe i czy moge uruchomic na chwile auto bez paska wzdluznego Dodano: 08 sty 2012 - 14:28 Przed chwila przylozylem decybelomierz z kazdej ze stron przy nadkolu i z prawej strony dzwiek ma wyzszy poziom o 40 decybeli takze pewnie mam cos z kolem pasowym lub alternatorme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 nie kombinuj tylko szukaj dobrego zakładu, co się zna na tych silnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kolego mrarek, wiem co mam robic tylko chce zdiagnozowac to samemu zeby jakis mechanik nie robil mnie w butelke. Po przeszukaniu sieci jestem prawie pewny, ze to kolo pasowe. Nie mam typowego dzwonienia jak panewki, wiem ze chcesz pomoc, ale musisz troche dalej diagnozowac auta jak tylko panewki(nawet twoj filmik nie wskazywal na panewki). pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Na twoim filmiku nie słychać dźwięku który wskazywałby na panewki i raczej to nie będą one. Dobrze że chcesz sam zdiagnozować, bo wiadomo jak jest z warsztatami. Wymień te koło pasowe i zobaczymy jaki będzie efekt. Z drugiej strony jeżeli to nie pomoże, to nie mam pomysłu co to może być. Jest jeszcze jedna opcja, możliwe że metalowe podkładki pod wtryskiwaczami są wyrobione i nieszczelne, jest sporo przypadków bardzo głośnej i metalicznej pracy wtrysków z tego powodu. Ale generalnie zdarza się to w przypadku ich wyjęcia i ponownego włożenia w slot, bez wymiany podkładek. A Ty z tego co wiem nie miałeś wyjmowanych jeszcze wtryskiwaczy. Podkładki kosztują grosze, a może to być to. Stąd może i ta kontrolka błędu wtryskiwaczy co się wyświetla. Jest to prosta czynność i groszowa sprawa od której bym zaczał osobiście, tylko nie wiem czy ty chciałbyś własnoręcznie bawić się z wyjmowaniem wtryskiwaczy. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi