danish1 Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Witam Forumowiczów, Moje pytanie jak w temacie. Czy macie problemy z zamarzającym hamulcem ręcznym? Ja, pomimo że jest w miarę sucho i po wyjechaniu z garażu po około 10 min nie jestem w stanie zwolnić hamulca, tzn. dźwignia wraca natomiast hamulec trzyma dalej. Dopiero jak wjadę do garażu po około godzinie wszystko wraca do normy. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graceb Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 W zimie nigdy nie zaciągam ręcznego. Kiedyś, dawno temu ktoś mi powiedział, że autko wystarczy zostawić na biegu (jedynka lub wsteczny). I tak robię do dziś i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Dokładnie, podczas mrozów nie powinno się zaciągać ręcznego :l: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danish1 Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Wcześniej miałem mondeo i bez problemu ręczny działał w zimę nawet w największe mrozy, astra mojej dziewczyny też bezproblemowo więc chyba jednak można używać ręcznego w zimę. Pytanie czy ten model tak ma, czy może mam coś zwalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Każdy szanujący się kierowca wie, że ręcznego w zimie się nie zaciąga, ale nie.. Ci dalej ciągną z całej siły ten reczny pod sam dach, sam zgrzyt a potem chodzi w koło auta i rozkłada ręce :l: ;) Edytowane 12 Lutego 2012 przez Rxe.Megane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danish1 Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Czyli w megane to normalne że ręczny zamarza,czy tylko ja tak mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 przesmaruj linkę w pancerzu wazeliną lub sylikonem w sprayu powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa7777 Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 zamarza i to nie tylko w megy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tete Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Witam wszystkich. W mojej MEGI zimą też miałem problem z linkami, na gwarancji wymienili linki i przez jakiś czas był spokój. Niestety po gwarancji też ten problem wystąpił, na szczęście pod koniec zimy..... . Spróbuję przed kolejną zimą dobrze zakonserwować linki, może to coś da, bo w serwisie idą tylko na wymianę, a koszt niemały (300-400zł). Jeżeli chodzi o komentarze szanownych kolegów o nieużywania hamulca ręcznego zimą, to uważam że nie jest to dobra rada. Sam dużo jeżdżę, ręcznego używam choćby w przypadku zakończenia jazdy, wtedy, kiedy trzeba przestudzić turbinę- w tym czasie mogę otworzyć garaż, czy spakować się do wyjścia. O sytuacjach gdzie musiałem zimą zawracać w połowie stromego podjazdu nadrzucając przodem nie wspomnę...... Poza tym miałem takie zdarzenie, jak kierowcy na parkingu sklepowym wydawało się, że zabezpieczył pojazd, a ten zatrzymał się na moim samochodzie..... Życzę wszystkim bezpiecznej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danish1 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Witam, Tak jak kolega tete napisał, Też używam hamulca ręcznego na stromym podjeździe do garażu i wtedy zazwyczaj ręczny już nie odpuszczał. Pomogła wymiana linek, koszt to 210 zł za dwie linki a wymieniałem sam. Swoją drogą linki wyglądały tragicznie, pełno wody w pancerzu, błoto i rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zakładał może ktoś coś z tej firmy ABS https://allegro.pl/oferta/linka-hamulca-recznego-renault-megane-kombi-09-8524121593?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook coś to warte czy raczej lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Ja w MI kiedyś dwukrotnie skusiłem się na ich klocki hamulcowe. Potwornie szybko je zjadało i potrafiły piszczeć jak głupie. Jak za drugim razem sytuacja się powtórzyła, to uznałem, że wcześniej to nie był przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Szajs, weź tę: https://allegro.pl/oferta/ate-linka-hamulca-renault-megane-09-8705996882 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Ok dzięki ten link to nie do mojej, ale chodzi o firmę. Mam jeszcze orginał https://allegro.pl/oferta/linka-hamulca-recznego-renault-megane-iii-kombi-oe-7926743071?utm_medium=app_share&utm_source=Facebook i jeszcze TRW ale chyba załóże orginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Jak nie do Twojej, jak mamy takie same meganki a do mojej pasuje ps. Ja nie mam kombi, ale te linki są takie same dla obu nadwozi. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez omega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi