kacper69 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) No i znowu stoję przed wymianą amortyzatorów z przodu. Prawy jest lekko mokry. :( Pierwsze fabryczne oryginały wystarczyły na 140 tys km, drugie wymienione w ASO oryginały tylko na 125 tys km. Dlatego teraz jestem zdecydowany na tańsze zamienniki , może Monroe , na allegro są już po 117 zł Cena jak dla mnie bardzo dobra, pamiętając ile płaciłem kilka lat temu za kiepskie oryginały w ASO. Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez kacper69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Tak informacyjnie amortyzatory Monroe szły na pierwszy montaż do Scenic'a III. Różnice pomiędzy Scenic a Megane to wysokość siedziska sprężyny i sił tłumienia. Tak więc konstrukcyjnie wszystko opiera się o te same podzespoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 A czym się różnią , tak na chłopski rozum amortyzatory firmy Monroe? kod G8149 za 125 zł i kod E7096 za 218 zł Oba amortyzatory są dedykowane do Megane 3 na przód . Co ten drugi ma takiego dobrego że jest aż tak sporo droższy od pierwszego? Porównuję cenę towaru u jednego sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 To ten sam amortyzator. Kod E po prostu zawiera dwie sztuki:) - źródło - strona oficjalna monroe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stah Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Cześć. Słuchajcie chcę wymienić gwint w swojej Coupe na normalny zawias + sprężyny eibacha. Także czeka mnie zakup wszystkiego, co odradzacie, co polecacie? Wybrałem na ten moment: poduszki amortyzatora sachs amory przód sachs amory tył bilstein osłony kayaba No i sprężyny eibacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Dnia 1.05.2017 o 20:33, Michal_C napisał: To ten sam amortyzator. Kod E po prostu zawiera dwie sztuki:) - źródło - strona oficjalna monroe. To nie prawda, sam właśnie szukam amortyzatorów na przód i zainteresowałem się tematem. To są dwa różne amorki a cena podana jest za sztuke, czym się różnią? nie wiem. kod G8149 za 120 zł / sztuka kod E7096 za 220 zł /sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 G to zwykła seria Monroe E monroe reflex. Niby lepsza linia premium. Ja juz kupiłem sprezyny eibach i na wiosnę założę. Pewnie oryginalne amorki za długo nie pociągna wiec zakupie komplet. Kupię napewno Bilsteina bo to najlepszy amor na nasze drogi i praktyczne wieczny. Regeneracja w Zerko polu kosztuje 150 pln od sztuki i mogą ci go ustawić jak chcesz. Twardo miękko. Jak wolisz. Kupowałem taki zestaw do 2 poprzednich samochodow i auto prowadziło się wyśmienicie nieporównywalnie lepiej od serii no ale na eibach było 3cm niższe a nie wszystkim pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) Panowie pytanko. W kwietniu robiłem badanie amortyzatorów. Wyniki: przód lewy 0,36 prawy 0,30 // różnica 17% tył lewy 0,33 prawy 0,33 To samo badanie na tej samej SKP robiłem teraz w październiku przy przebiegu większym o jakieś 11400km, wyniki: przód lewy 0,28 prawy 0,24 // różnica 14% tył lewy 0,29 prawy 0,29 Nie za szybko to postępuje? Edytowane 19 Maja 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 No różnica jest za duża. Bo o wartościach ciężko coś powiedzieć jak nie znamy jednostek Prawy szybciej leci bo po tej stronie drogi więcej dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Takie coś dostałem po tych kontrolach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Czy naprawdę masz tak mały przebieg w aucie, bo nie mogę uwierzyć że tak szybko zużyły się te amortyzatory? A co Ciebie skłoniło do badania tych amortyzatorów? Były jakieś niepokojące objawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Mam też badanie z dnia zakupu. Ale jednostki są inne i nie wiem jak je porównać. Przebieg jest 100% pewny. Aktualnie nieco ponad 64kkm. Samochód krajowy, historia udokumentowana, kupiony jeszcze na gwarancji. Objawów żadnych nie ma i nie było. Jeździ idealnie, jak nowe. Pierwsze badanie robione było kontrolnie przed pierwszą dalszą podróżą przy okazji ogólnego sprawdzenia, no i z ciekawości. Drugie przy okazji przeglądu rejestracyjnego. Może macie podobne wydruki, żeby porównać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Różnica może wynikać nawet z innego ciśnienia w oponach. Masz prawie nowe auto. Jeździj, ciesz się nim zamiast wymyślać ;-) To jest Renault, usterki jeszcze przyjdą, ale trochę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) Jasna sprawa. Cieszę się i nie mam zamiaru wymyślać. Nie mam też zamiaru czegokolwiek robić z amorkami. Temat na ile wystarczają amortyzatory więc jestem ciekaw jak będzie u mnie. Zdziwił mnie szybki ubytek wartości. Graniczne to =< 0,10 więc patrząc, że ubytek z przodu w niecałe 12kkm wyniósł 0,06 to jeszcze max 30kkm i amorki będą do wymiany (o ile tendencja będzie liniowa). Edytowane 19 Października 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 KYB które szły na pierwszy montaż wytrzymują z reguły 100kkm. Sprawdzajcie stan osłon bo ich uszkodzenie jest główną przyczyną awarii amortyzatorów. Wystarczy trochę piasku w okolicach tłoczyska i mamy piękne rysy na powierzchni chromowanej, wyciek oleju i amorki do wymiany. Co do testu na stanowisku diagnostycznym to jest wynik w dużym uproszczeniu. Wystarczy że spuścisz powietrze i wynik będzie zupełnie inny. Tak więc badanie lato/zima pokaże już różnice. Cytat A czym się różnią , tak na chłopski rozum amortyzatory firmy Monroe? kod G8149 za 125 zł i kod E7096 za 218 zł Dla zainteresowanych bo jestem w temacie zawodowo. G8149 - amortyzator z podstawowym zaworem typu Origanal - polecam jak ktoś jeździ gównie po mieście (pakowany pojedynczo). E7096 - amortyzator premium z zaworem typu Reflex - bardzo dobry amortyzator do jazdy po autostradach, szybka reakcja na zmieniające się warunki drogowe. Możecie mi wierzyć że naprawdę czuć różnicę. Pakowany po dwa, (tak wygląda karton i jego zawartość) ale są sklepy które sprzedają pojedynczo (prawdopodobnie w opakowaniu zastępczym) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi