Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

problem z regeneracją wtrysków, pompy

rider007

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Miałem wczesniej problem z pracą mojej megi 1,5 dCi 101 kM. Przy 3 tyś obrotów włączał mi się błąd wtrysku. Jeździłem spokojnie, więc mi nie przeszkadzał. 2 tygodnie temu megi nagle stanęła na drodze. Diagnoza u mechanika - wtryski. Zregenerowałem wszystkie 4 ( nie było opiłków) w zakładzie Bosha mimo, że są to wtryski Delphi - koszt to 2800 zł... Po wszystkim megi odpalała, ale na powrocie przewodu paliwowego pojawiały się bąbelki. Myślałem, że to nieszczelność na przewodach, więc drogą eleminacji wężykiem i opaskami sprawdziłem je. Niestety problem istniał nadal. Megi siedzi u mechanika, gdzie okazało się, że pompa wtryskowa jest niesprawna. W zakładzie Bosha diagnoza - nie nadaje się do regeneracji. Poradźcie co robić, bo mnie megi zżera finansowo na maxa.

Przebieg to 178 000 km. Ja jeżdżę od 150 000 km. Olej wymieniam co 10 000 km, filtry również, tankuję dobrą ropę, traktuję megi delikatnie, a ona mi się tak odwdźięcza...

...czy sprawdzali czy w zbiorniku paliwa nie było opiłków z uszkodzonej pompy, ew w filtrze paliwa.

Częsta przypadłość to padająca pompa wtryskowa która załatwi wtryskiwacze zanieczyszczeniami stałymi należy podczas weryfikacji sprawdzić obecność opiłków na dnie zbiornika paliwa ew, dobrać się do filtra paliwa i również go sprawdzić.

Jeśli w układzie jednak są opiłki, nowe wtryskiwacze mogą być do kosza

Dlaczego pompa nie nadaje się do regeneracji - jest zatarta?

pompa wtryskowa do wymiany/naprawy/regeneracji. pytanie dlaczego? skoro nie ma opiłków we wtryskach to i pompa powinna być czysta. bąbelki powietrza w przewodzie powrotnym to norma, nie ma się co nimi przejmować. występują i w 1,5 i w 1,9 dCi.

obowiązkowo stosuj olej 2T do paliwa - niestety, ale w naszych silnikach dCi się bardzo sprawdza. tylko nie MIXOL!!

• 6 miesięcy temu...

Po wyjęciu pompy diagnoza - do regeneracji. Zleciłem mechanikowi przeczyszczenie układu oraz zbiornika. Tam znalazłem przyczynę - szlam ( bo inaczej nie da się tego nazwać) oraz trochę opiłków. Jak dotąd jeździ i wszystko ok. Koszt wszystkiego: 5000 zł... Zabolało.

się powtórzę z innego wątku... :!:

ok. 100 ml (jedna duża szczykawa strzykawka) na pełen bak, bezpośrednio PRZED tankowaniem. na innych forach podają zakres 250-350 ml/60 litrów.

tutaj solan przedstawia podobne wyliczenia:

stosuję czerwonego CASTROLA, ostatecznie czerwony ORLEN. żaden MIXOL.

Regulamin forum jasno mówi o zasadach wklejania zdjęć :!:

BTW - zdjęć, czy linków?

Edytowane przez mrarek

traktuję megi delikatnie, a ona mi się tak odwdźięcza...

Koszt wszystkiego: 5000 zł... Zabolało.

ale w zamian Megi teraz odwdzięczyć się może kolejną setką tys. przejechanych kilometrów bez awarii... :!:

Edytowane przez marr29
  • +1 1

tylko nie MIXOL!!

Nie no, kolego, Ty chyba sam nie wiesz co polecasz. Czy masz jakieś doświadczenie z mixolem :notacrook:

Jeśli nie, to bardzo Cię proszę, wyluzuj.

Ze spokojem polecam mixol, stosowałem go w swoim dci którym zrobiłem ponad 200 tyś i nie było żadnych problemów z układem paliwowym. Teraz tez go stosuje i POLECAM :!:

To dlaczego to polecasz skoro sam nie stosujesz :D

bo stosuję, to polecam :!:

Coś czarujesz. :)
czarowali wczoraj na konklawe.

stosowanie oleju 2T wydatnie zmniejsza ryzyko ścierania się elementów pompy. OK? :!:

Dodano: 14 mar 2013 - 22:15

Nie no, kolego, Ty chyba sam nie wiesz co polecasz. Czy masz jakieś doświadczenie z mixolem :)

no ba! mam doświadczenie z dwoma pojazdami. do wiekowego leję właśnie MIXOL.

Jeśli nie, to bardzo Cię proszę, wyluzuj.
ja spięty nie jestem. poczytaj inne fora, również zagraniczne i... no właśnie. jak zrobiłeś 200 kkm to super! :notacrook:

ja potwierdzam tylko swoje obserwacje, pokrywające się z większością dostępnych opinii:

najlepiej (większa miękkość, elastyczność i słabszy klekot) MÓJ 1,5 dCi 101KM z ok. 300 kkm nalotu pracuje na czerwonym CASTROLU. troszkę gorsze parametry osiąga na czerwonym ORLENIE (semisyntetyk). MIXOL ma "najgorsze" parametry z powyższych, co nie znaczy, że gorzej smaruje!

wobec powyższego + gorsza jakość spalin na MIXOLU (szybsza możliwość zatkania katalizatora) odpuściłem lanie do mojego dCi MIXOLA.

być może w jakimś ludowozie nieuturbionym MIXOL sprawowałby się wyśmienicie i bez obaw lałbym go. w 1,5 dCi 101 KM, z VTG nie zastosuję go :!:

wobec powyższego + gorsza jakość spalin na MIXOLU (szybsza możliwość zatkania katalizatora) odpuściłem lanie do mojego dCi MIXOLA.

Bajki panocku piszecie :notacrook: Nie chcesz, nie stosuj, ja polecam. Zapomniałeś, że mixol leje się nie tylko by smarował ale ma również właściwości myjące i to głównie dla nich się go stosuje :!:

Dość już tego OT, sądzę, że temat się wyczerpał, a kolega sam zdecyduje co wleje :!:

Czy sam mixol nie uszkodzi innych elementów lub układów, takich jak wtryski czy katalizator? W jaki sposób dozujecie - chodzi mi o techniczny sposób nalania do baku. Ja mam metalową klapkę uniemożliwiającą włożenie czegokolwiek poza pistoletem.

Ja mam metalową klapkę uniemożliwiającą włożenie czegokolwiek poza pistoletem.

Ja też ją mam i po prostu popycham ją byle czym i na pusty bak wlewam 1/2 l oleju po czym tankuję do pełna. Zapewniam, że nic nie uszkodzi. Stosuję to u siebie i nie narzekam :notacrook:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!