Profit Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 A ja mam pytanie w podobnym temacie ( dlatego nie zakładam nowego tematu , chyba że Admin uzna inaczej). Za rozwiązanie stawiam butelkę ... napoju gazowanego. Chodzi mi o taką sprawę: często w mroźne dni zanim odwiozę dziecko do szkoły wychodzę przed dom i odpalam swojego Scenica i wracam jeszcze dopić kawę.Autko chodzi sobie i się grzeje. A ponieważ Scenic 1,4 tce ma ogrzewanie do bani to tak ze 20 min musi silnik popyrkać to przynajmniej szyba się trochę odszroni. I tu mam problem. Podobnie robiłem wcześniej z innym autem i robię tak teraz w drugim samochodzie z tą jednak różnicą , że auto odpalam i zamykam je drugim kluczykiem aby mi go nikt sobie nie pożyczył :!: Ale w scenicu nie mamy kluczyka ( poza tym grotem awaryjnym ). Chciałem zapytać w jaki sposób można zamknąć auto z zewnątrz na pracującym silniku? Czy jest to wykonalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Nie da się tego zrobić, przynajmniej w sceniolu II (z funkcją HF). Nie wiem jak w tym nowym, ale trzeba by wypróbować. Na pewno na pracującym silniku, przyciski na karcie nie są aktywne. Ale działanie takie jest niezgodne z prawem, chyba że na prywatnej posesji. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ale działanie takie jest niezgodne z prawem, chyba że na prywatnej posesji. jest na prywatnej posesji :!: . Ale z tym łamaniem prawa to też nie popadajmy w skrajność :) A czy jazda z zamarzniętą przednią szybą na Amen przez 5 kilometrów jest zgodna z prawem ? Skoro mam w aucie ogrzewanie ( a raczej jego imitację) które nie jest w stanie w miarę sprawnie zagrzać auta i odszronić szyby podczas jazdy to co mam niby zrobić ??? Przy - 10 C to praktycznie nie idzie nawet silnika zagrzać jadąc do pracy 5 km. Nie wspomnę już co by było przy -25 C. :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Chciałem zapytać w jaki sposób można zamknąć auto z zewnątrz na pracującym silniku A próbowałeś zrobić to drugą kartą :!: tak ze 20 min musi silnik popyrkać Nawet w PL takie pozostawienie auta bez opieki jest niedopusdzczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Czy jest to wykonalne ? Nie wiem jak jest rozwiązane awaryjne zamykanie w megance/sceniku III, ale powinno być takie samo jak w megance /sceniku II, czyli w drzwiach znajdują się dzinksy do awaryjnego blokowania klamek zewnętrznych. Wystarczy przekręcić o 1/3 obroty i klamka od zewnątrz jest zablokowana. Tylko, że pozostawienie auta z włączonym silnikiem dłużej niż minuta i oddalenie się od auta z pracującym silnikiem jest karalne mandatem. A próbowałeś zrobić to drugą kartą :!: Nie da się zablokować zamków z karty przy pracującym silniku. Sprawdzone osobiście. jest na prywatnej posesji :!: Czyli wstawiasz sobie 20 minut wcześniej farelkę do auta i włączasz ja go gniazdka 230V i masz ciepełko jak przyjdziesz. To lepsze rozwiązanie i bardziej ekonomiczne niż grzanie wnętrza silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 A czy jazda z zamarzniętą przednią szybą na Amen przez 5 kilometrów jest zgodna z prawem ? Skoro mam w aucie ogrzewanie ( a raczej jego imitację) które nie jest w stanie w miarę sprawnie zagrzać auta i odszronić szyby podczas jazdy to co mam niby zrobić ??? Szyba zamarza od środka? Z zewnątrz to sprawa jest prosta - skrobaczka albo chemia albo osłona na szybę itp. Silnik najszybciej rozgrzewa się podczas jazdy a nie na postoju. A jeśli chcesz mieć w samochodzie ciepło przed odjazdem to może pomyśl o montażu ogrzewania postojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winterfresh Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Witam, a ja mam inne pytanie, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy jest możliwość w megane 2 3D zrobienie automatycznego zamykania po oddaleniu się od auta? Żeby nie naciskać za każdym razem przycisku zamykania w klamce czy też przy bagażniku. Mam hands-free dlatego kartę mam cały czas w portfelu. A wiadomo jak zimową porą, przyciski w klamkach czasami ciężko chodzą, przymarzają.. Pozdrawiam! Dodano: 31 gru 2012 - 11:32 Profit Załóż sobie dodatkową grzałkę w nawiewie. Nie wiem jak jest w megane 3, ale jest dokładny opis jak to zrobić w megane 2 w ciągu 2 - 3 minut leci z nawiewów ciepłe powietrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Czy jest możliwość w megane 2 3D zrobienie automatycznego zamykania po oddaleniu się od auta? Żeby nie naciskać za każdym razem przycisku zamykania w klamce czy też przy bagażniku. Zakupić M III z HF ale tam znowu problemy z ogrzewaniem szyby....... :!: A na poważnie, raczej trudna sprawa, ten model takiego działania HF nie posiada. (z tego co wiem) Musiałbyś coś dorobić albo pożenić z kartami i modułami z M/ S III lub LAGUNY. U siebie też mam HF w sceniolu drugim i problem rozwiązałem przez podpięcie do karty pilota od bramy, kluczyka jej awaryjnego otwierania, breloka z logo forum, żetonu do wózków w markecie i całość zawiesiłem na smyczy. Nie mieści się ten komplet w portfelu, wobec czego klikniecie w przycisk zamykania na karcie nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Załóż sobie dodatkową grzałkę w nawiewie. Ta ... jasne , już myślałem prędzej o Webasto mokrym ale 5000 PLN to trochę słono a zima w tym roku nas oszczędza :!: Z tymi dodatkowymi grzałkami to fajna sprawa ( miałem tak w Fieście 1,4 TDci) pół minuty i już leciało ciepłe na szybę. Niestety trochę boję się takie samodzieły robić w nowym aucie ( nie chcę z dymem instalacji puścić). Poza tym nie wiem czy jest jakieś fabryczne miejsce na dołożenie tej grzałki czy jak ? Najłatwiej to można dołożyć grzałkę w układ chłodzenia z gniazdkiem w zderzaku ale to tylko przed domem działa. Po pracy jak wsiadamy do auta to i tak zimno będzie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi