Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jak zdjąć wycieraczki?

Rekomendowane odpowiedzi

Było na forum, czasami pomaga tylko ściągacz... tak było w moim przypadku. Zalewałem czym się da i nic, naciskałem, naciągałem, kupiłem taki mały ściągacz dedykowany do wycieraczek i nic. W końcu załatwiłem sobie solidny ściągacz do łożysk, jakoś go tam założyłem i dopiero wtedy się udało. Tylko uwaga na szybę przy takich wyczynach.

Edytowane przez Krzychu

Można spróbować jedną ręką odciągać wycieraczkę od spodu,drugą uderzyć w oś z lekko nakręconą nakrętką,żeby nie uszkodzić gwintu.Przy mało zapieczonej na wieloklinie pomaga.Jak nie ,to można kupić sciągacz do sworzni zawieszenia( ok.20zł),tylko taki z grubego płaskownika,muszą zejść.

nic tam nie ciagnij nie udezaj bo pojedziesz prosto do "szklarza"

Asekuracyjnie, przed każdą operacją w tym miejscu i nieistotne jakim narzędziem, jest rozłożenie na przedniej szybie karimaty lub podobnego materiału, może być pianka izolacyjna na wymienniki ciepła, taka w arkuszach, grubości 1cm.

Po co za papugę robisz :)

~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~

Wlasnie o to mi chodzi pytajac czy beda pasowac, bo w phII jest inny typ mocnowania (komplet wycieraczek kosztuje ok 120 zl) i dlatego pomyslalem ze zalozyl ramiona z ph I ktore maja standardowy typ mocowania, i wycieraczki beda w "normalnych" cenach. Chyba ze mozna kupic jakies adaptery z tego nowego typu (plaskie i z koncowki zrobiona tzw odsadzka) na stary U.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6; 5.9; 5.13 -Prezes

Edytowane przez Prezes

dlatego pomyslalem ze zalozyl ramiona z ph I ktore maja standardowy typ mocowania, i wycieraczki beda w "normalnych" cenach

Nic bardziej błędnego. Standardowe mocowanie to typu U. W ph I też były nietypowe nocowania F, a wycieraczki jeszcze trudniej zakupić i są w cenach zbliżonych do ph II typu D

katalog_wycieraczek2.pdf

Edytowane przez gojgien

Dobra, sorry pomieszało mi się... Typ o którym pisałem, ten F, jest w Scenicu II ph I, a tu pytasz o ramiona do meganki.. Te wskazane faktycznie są typu U. Chyba będę musiał forum zmienić na takie, gdzie tylko sceniol jest opisywany. :)

Edytowane przez gojgien