Laros Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 No i tutaj @niebianskaskurwoala trafiłeś w sedno sprawy jeśli chodzi o silniki napędzane benzyną. Dodaję to jak wspomniałem wyżej, tylko i wyłącznie w celu wyeliminowania ewentualnej skroplonej wilgoci z baku (czy to działa to już niestety nie wiem). Natomiast sposób @jabrze 13 godzin temu, jabrze napisał: Ja dodaję również 100ml dykty do każdego tankowania zima. wydaje mi się we współczesnych silnikach trochę ryzykowny, stosowałem to z powodzeniem w FSO 1500 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 W czasach kiedy litr depresatora (starczającego na 1000l paliwa) kosztuje 20 zł, lanie denaturatu do oleju napędowego jest... dobra, nie kończę, żeby nie obrażać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Co prawda @jabrze nie napisał do jakiego silnika stosuje denaturat, w opisie ma 1.6 16V i 2.0 DCi, ale jaki by nie był to i tak zgadzam się z kolegą wyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Zrozumiałe, że do benzyny. 100 ml na 50 litrów paliwa nie prowadzi do zatarcia wtryskiwaczy, a w baku nie wożę trzy litry wody, bo tyle kiedyś wylałem w którymś starym samochodzie. Do diesli idzie depresator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Dodam swoje trzy grosze. Jeżdżę Avensis I 3sfe+ blos 450k km przebiegu /wcześniej corollą E10 z LPG/ 750k km/. Do benzyny zawsze dodawałem olej 2T/ tylko mineralny Mannol, Ravenol/ w proporcji 1:400. Wtryski nigdy się nie przytarły, silników szlag też nie trafił. Generalnie dzisiejszy diesel jest suchy. Kolega dolewa w ave T27 i ma przejechane ponad 250kkm. Żadnych "cheków" i innych niespodzianek. Nie daj Bóg tylko tankować biodiesel, awaria murowana!!!!! A generalnie to jak tankować to Lotos i Circle/ bierze od Lotosu/ - każdy rodzaj paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi