aniewa Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 U mnie pika za każdym razem gdy włączę wsteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feniix121 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 sygnał po wrzuceniu biegu wstecznego powinien być za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bucek Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Czy awaria tego czujnika ma również wpływ na działanie tempomatu oraz podpowiedzi zmiany biegów? Po naprawie czujników cofania i światła cofania dla odmiany pojawiły się powyższe problemy megane 3 1.6 101km 2012. Możliwe, że czujnik ma złe parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Z zamiennikami mogą wystąpić takie objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zagi999 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 W dniu 14.11.2013 o 12:03, Sami napisał: Witam, ponieważ w ostatnim czasie w mojej Megance III miałem problemy ze światłami wstecznymi i czujnikiem cofania tworzę temat, który może być pomocny. Objawy usterki: początkowo co jakiś czas nie włączały się światła oraz czujnik cofania. Odkryłem, że czasem redukując i ponownie wrzucając bieg wsteczny, dopychając silniej gałkę, światła i czujnik się załączały. Stąd od razu przypuszczałem, że wina jest jakiegoś włącznika w skrzyni biegów, albo przetartych przewodów. Najpierw skontrolowałem jednak elektrykę w module bezpieczników pod maską obok akumulatora. Nie zrobiłem wtedy zdjęcia, stąd zaznaczyłem miejsca sprawdzenia na przykładowym zdjęciu z internetu: 1. Sprawdziłem bezpiecznik nr 17 10A. 2. Bezpiecznik był dobry. Dalej sprawdziłem prąd na kostce MN blaszki 11 (przewód beżowy) i 12 (przewód pomarańczowy). Jeżeli tu nie ma prądu znaczy, że może to być uszkodzony przewód lub sam czujnik w skrzyni biegów. 3. Jeżeli na obu przewodach byłby prąd można sprawdzić przewód nr 2 (szary) na kostce CN (brązowa) - napięcie wychodzi z tego modułu na czujnik i światła cofania. Dalej niż pkt. 2 nie szukałem przyczyny, bo u mnie właśnie problemem był czujnik w skrzyni, który można wymienić samemu mając kanał, lub podnośnik. Wystarczy odkręcić osłonę silnika 4 śrubki zderzak i po 2 na środku i na końcu osłony (wykręcając warto patrzeć gdzie jaka długość śruby). Następnie klucz 24 i wykręcenie czujnika (zielony) na górze skrzyni biegów - zaznaczony na zdjęciu kółkiem. Czujnik ma nr fabryczny 82000177718. Olej do uzupełnienia w skrzyni ELF NFJ 75/80 zupełnie nie jest potrzebny. Po wypięciu kostki 3 pin z czujnika, a przed wykręceniem samego czujnika, wpiąłem kupiony na aukcji czujnik używany i światła oraz czujka od razu zaczęły działać. Czas wymiany 10 minut. Koszt proponowany wymiany w serwisie ASO 120zł za część 100 za wymianę = 220zł. Koszt wymiany w warsztacie 20zł, za czujnik na aukcji dałem niecałe 70zł z wysyłką = 90zł. Objawy mam te same ale widzę że u mnie zamiast bezpiecznika 10A jest 15A w tym miejscu, bezpiecznik nie spalony ale czy ma to robi jakąś różnice w tym przypadku? Skrzynka bezpieczników oczywiście taka sama jak ja zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Powinien być mniejszy - dopasowany do obciążenia i przekroju przewodów w tym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Zagi999 napisał: u mnie zamiast bezpiecznika 10A jest 15A w tym miejscu, bezpiecznik nie spalony ale czy ma to robi jakąś różnice w tym przypadku? W tym przypadku to nie robi żadnej różnicy. Przy ewentualnym zwarciu spali każdy bezpiecznik. Producent samochodu wyliczył, że do zabezpieczenia tego obwodu wystarczy bezpiecznik 10 A i taki dla świętego spokoju należy założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zagi999 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 W dniu 10.08.2022 o 11:28, Zagi999 napisał: Objawy mam te same ale widzę że u mnie zamiast bezpiecznika 10A jest 15A w tym miejscu, bezpiecznik nie spalony ale czy ma to robi jakąś różnice w tym przypadku? Skrzynka bezpieczników oczywiście taka sama jak ja zdjeciu Mała aktualizacja, po wymianie bezpiecznika na 10A światło cofania i czujniki odżyły na "chwile" , wystarczy go odpalić , pojeździć trochę, zgasić i bezpiecznik spalony , nie ważne czy to 10a czy 15 , każdy Się spalił. Oznacza to gdzieś zwarcie tak? Mial ktoś podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisnik Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Czytam i szukam(może słabo).Wszyscy piszą że czujnik jest pod akumulatorem. A u mnie jest inaczej.Megane 3 1.5dci 90KM 2013r.Nie pamiętam kodu skrzyni.Do wymiany wystarczyło ściągnąć lewe koło. Ogarnąłem w 20minut i 2 browary. Najważniejsze sprawy: 1.Nasadka przedłużana 24(w OBI 17zł) 2.Nowy czujnik o nr.8200177718 3.Trzeba być szybkim w zamianie czujnika starego na nowy przy wymianie chyba że od razu wymieniamy olej w skrzyni(będzie leciało całym otworem) 4.Wtyczkę wyciągamy podwżając "dzyndzel"(na foto pokazuję go kciukiem) 5.Kontrola gumki uszczelniającą wtyczkę(u mnie uszkodzona,styki zaśniedziałe).Założyłem nową. 6.Nowy czujnik dokręcamy z czuciem,obudowa to "amelinium" Chyba niczego nie pominąłem. Może komuś się przyda. Poniżej parę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 6 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2025 W dniu 22.02.2018 o 10:57, szakalo333 napisał(a): Hej czy masz może fotkę od góry w którym miejscu znajduje się ten czujnik w 1.5 ? Podsyłam, może jeszcze komuś się kiedyś przyda :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YERZY.W Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Panowie odkopię temat. Żona skarżyła się kiedyś że nie działają jej tylne czujniki parkowania, potem zauważyłem że nie świecą się światła biegu wstecznego. Połączyłem fakty i trafiłem na ten wątek. Wczoraj wymieniłem czujnik na nowy, kłopot w tym że światła wstecznego zaczęły znowu działać ale czujniki parkowania nadal milczą. Gdzie dalej szukać przyczyny? Edytowane 5 godzin temu przez YERZY.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi