ferrit Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Zima była słaba. Auto było odpalane co tydzień. Jak był śnieg lub ślisko to auto stało. W pozostałym czasie auto jeździło chociaż w niedzielę lub sobotę po 5 km. Akumulator nigdy nie rozładował się a auto stoi pod tarasem na powietrzu i akumulator przez całą zimę był 2x doładowany prostownikiem. Auto zawsze zapalało bez pomocy. Dodano: 06 paź 2015 - 11:31 W tej chwili auto przyspiesza do 100 km/h z 3 osobami w 16,2 sek. Edytowane 6 Października 2015 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Nie są czasem zapieczone kierownice w turbosprężarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 A jak to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Niestety najlepiej by było do tego zdemontować turbosprężarkę i ją dokładnie obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Meganka ma długą maskę więc turbinka jest widoczna z góry po zdjęciu osłony silnika. Owalem zaznaczyłem element sterujący kierownicą turbosprężarki. Naciskając na dźwignię ze śrubą regulacyjną powinno się to przesuwać do dołu bez zacięć i swobodnie powracać. Zacinająca się kierownica najczęściej skutkuje wyświetlaniem kontrolki SERWIS podczas gwałtownego przyśpieszania i pojawieniem się błędu DF054 "Obwód sterowania elektrozaworu doładowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Zdjąłem osłonę górną silnika i nie widzę tej dźwigni. Jutro zdejmę dolną osłonę i zobaczę od dołu silnika. Kontrolka SERWIS nigdy się nie święciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Nie będzie się wyświetlać, jak sterowanie działa, ale w niepełnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Jeżeli ciśnienie odczytane przez czujnik ciśnienia umieszczony w dolocie odbiega od tego które zadaje komputer wtrysku za pomocą zaworu regulacji ciśnienia doładowania to wyświetla się SERWIS. Prawdopodobnie przy małych odchyłkach nic się nie wyświetla. Miałem taki problem w swoim samochodzie, gdzie przy mocniejszym dodaniu gazu zaświecał się serwis. Przyczyną była zacinająca się kierownica w turbinie. Po przeczyszczeniu kierownicy problem zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dziś obserwowałem czy dźwignia sterująca kierownicą turbiny przesuwa się. Dźwignia przesuwa się prawidłowo, porusza się podczas dodawania i zdejmowania gazu w obu kierunkach. Czy to może oznaczać prawidłową jej pracę ? Przy dodawaniu gazu słychać gwizd turbiny. Dodano: 14 lut 2016 - 19:28 Dziś troszkę przegoniłem Megankę. Przejechałem około 20 km na 3 biegu piłując ją na około 4000 obr. Jechałem 90 km/h. Test przyspieszenia do 100 km/h wychodzi do 3 biegu 16 s. jak przełączam na 4 bieg to 19 s. Kurcze widzę, że ona dostaje kopa od 2500 obr. Jak testuje przyspieszenie to wtedy jej daje 3000..4000 obr. No ładnie ciągnie w tym zakresie. Nie mam żadnych komunikatów, kontrolek ostrzegawczych itp. Silnik nie bierze oleju. Jest czysty wszędzie. Wygląda na idealny. Może ten typ tak ma z tym przyspieszeniem i jest wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Wg mnie nadal coś nie tak, bo moje 1.6 112 KM w kombi zbiera się dużo lepiej i to w gazie, 12 z ułamkami bodajże, gdy testowałem, też 1+1. 3/4 baku benzyny (około 45 litrów) oraz pół baku gazu (około 25 litrów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Dziś troszkę podziałałem. Mam 2 przepływomierze. Przemywałem oba, styki pryskałem kontaktem i na obu auto tak samo jedzie. Co ciekawe z odłączonym przepływomierzem też tak samo. Nie mam żadnych kontrolek ani komunikatów na zegarach. Czyżby to jednak przepływomierz ? Edytowane 16 Lutego 2016 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Wg mnie nadal coś nie tak, bo moje 1.6 112 KM w kombi zbiera się dużo lepiej i to w gazie, 12 z ułamkami bodajże, gdy testowałem, też 1+1. 3/4 baku benzyny (około 45 litrów) oraz pół baku gazu (około 25 litrów). Czym mierzyłeś? G-tech pomiarowym? czy stoperem? Bo 12 sekund to słabo...moja 9 sekund potrzebuje do setki wg G-techem....mimo waży prawie 1300 kg bez kierowcy i 10 kg odchudzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Czas mierzony stoperem do osiągnięcia 107 km/h na liczniku, bo przy tylu mniej więcej GPS pokazuje 100 km/h. Wydaje mi się, że coś dużo waży Twoja eM bez kierowcy i to z odchudzeniem. Ja mam kombi w gazie. 1210 kg MW + waga paliw + różne pierdoły, które wożę w aucie (zapas też zawsze jest w bagażniku) + ja (85 kg) + moja kobieta (55 kg? 60 kg? Nie wiem! :D) to daje ponad 1400 kg finalnej masy auta. Jak wspomniałem, mierzyłem stoperem, a raczej moja luba. Trzeba brać poprawkę na ten fakt, bo stoperem z miejsca pasażera to też inaczej, a była tylko jedna taka próba na szybko robiona, bez większego przygotowania. G-Techa nie używałem nigdy. Standardowo nasze MII kombi mają 11,3 s do 100 km/h (info za AutoCentrum, wersja 1.6 16v 115 KM kombi), co się w tym przypadku mniej więcej pokrywa (bierzmy pod uwagę powyższe czynniki, które wskazałem). W dodatku wiem, że na benzynie moja Megi pojedzie przynajmniej licznikowe 195 km/h, a na gazie przekracza 200 km/h, a jeszcze trochę zapasu ma, czyli lepiej niż sugeruje katalog (190 km/h). Myślę, że: - albo masz ciut więcej koni od fabryki, co się zdarza (ale żeby 9 s do 100 km/h? 2 s lepiej od katalogu? nie sądzę), - albo G-Tech Cię lekko oszukuje (wiele takich opisywanych przypadków, że na nierównościach skraca czas przyśpieszenia), - albo robisz to na pochyłym terenie - spróbuj w tym samym miejscu, ale w drugą stronę. Różnica przy masie jednej dodatkowej osoby, to też trochę czasu (0,3 s? 0,5 s? nie wiem). No i kwestia, że w tej jedynej próbie niekoniecznie musiałem trafiać ze zmianami biegów. :P Jednakże bardziej bym się doczepił optymistycznego wskazania G-Techa. Podsumowując powyższe - ferrit chyba nadal ma coś nie tak z przyśpieszeniem. Chyba że kwestia zmiany biegów, bo w dieslach chyba nie ma sensu ciągnąć ich do końca obrotomierza? Niech się ktoś ogarniety w dieslach wypowie w tej kwestii. Ja osobiście uważam, że różnica 6 KM nie powinna przy tej mocy i masie wpłynąć na przyśpieszenie do 100 km/h w postaci różnicy 4 sekund (MW auta: 1150 kg, 0-100 km/h: 11,1 s, V-max: 185 km/h - info za AutoCentrum, wersja 1.5 dCi 105 KM coupe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 A bo meganke zwazyłem na wage. Ale te katalogowe wagi sa podane megane ale z ubogim wyposazeniem.....Hmm byl w dwie strony testowany i gps w tel testowany i był bliżeniowo. Katalog podaje przyspieszenie do setki ale temp. 18 stopni, bak w 75%, i dwie osoby i 100 kg bagazu. Albo jedna osoba i bez bagazu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 To chyba jednak pokazuje z jedną osobą i bez bagażu. :) Albo pokazuje do licznikowych 100 km/h, a nie faktycznych. Albo to i to. :) Jeśli druga opcja, to by się nawet chyba zgadzało, że miałbym około 11 s z obecną wagą do setki. Tak czy inaczej nawet przy 4 osobach śmiało można wyprzedzać, ale wiadomo - nie jest to silnik stworzony do ostrej jazdy. Różnica 1-2 sekund uwzględniając styl zmiany biegów itd. to nadal nie 4-6 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi