gadas Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Cześć, w moim Scenic III przy przebiegu ~35000km zaczął cieknąć olej z silnika (1.9 dCi 130kM). Po sprawdzeniu okazało się, że wszystko wskazuje na uszczelkę miski olejowej. Zaprzyjaźniony mechanik wymienił uszczelkę i... dalej cieknie. No to jeszcze raz wymienił uszczelkę dodatkowo używając silikonowego uszczelniacza. I... dalej cieknie. Nie wiem już co robić. Mechanik też nie ma pomysłu. Czy ktoś z Was miał może taką sytuację? A może jest jakiś haczyk przy wymianie uszczelki, o którym powinienem wiedzieć? p.s. a może jest inne miejsce, z którego może cieknąć a wydaje się jakby ciekło z uszczelki(chociaż obejrzałem ze wszystkich stron i powyżej wszędzie jest sucho)? Przepraszam za to pytanie, ale to z bezsilności... Edytowane 10 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zobaczyć dokładniej,czy nie ma gdzieś mikropęknięcia,zmienić silikon,lepiej przygotować powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gadas Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 hej, obejrzał (razem ze mną) tę miskę i rant od strony silnika. Nic niepokojącego nie zauważyliśmy. Dał więcej silikonu, wszystko dobrze spasował i znowu cieknie. No szlag mnie trafi normalnie... help! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 może to uszczelniacz wału a nie uszczelka misy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gadas Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 patrzyłem dookoła i powyżej i nie widziałem żadnego wycieku. poza tym wyciek jest na całej długości jednego z boków miski i na dwóch innych bokach częściowo. czy to możliwe przy wycieku z uszczelniacza wału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Może z pod odmy leci a podmuch powietrza rozpryskuje? Mechanik powinien umyć silnik i kazać przyjechać za dzień lub dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Nie wiem jak wygląda taki wyciek. Jak miałem Lagunę 1,9 110KM (to samo co 130KM) to mechanik mi zwracał uwagę, że lekkie zaolejenia przy misce może być spowodowane nieszczelnym uszczelniaczem wału. To musiałby być duży niefart, żeby dwa czy trzy raz pod rząd nie uszczelniła się micha. Chyba, że robi się tam ciśnienie, ale wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gadas Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Przepraszam za brak odpowiedzi. Sprawa się wyjaśniła. Uszczelniacz wału. Niestety. I dość duże zaskoczenie :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makki Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Niestety to się zdarza-ale przy 35000 km to trochę wcześnie. Ja wymieniałem przy 120 000. Podobno w 1,9 tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gadas Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 no właśnie. 120000km to ok. można się spodziewać, ale 35000km? wkurzyłem się na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolo1988 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Papuga Dodano: 21 lut 2016 - 07:23 1.9 dci mi dopiero przy 254 000 tysiacach padl Regulamin pkt. 5.6, 5.13 -Prezes Edytowane 21 Lutego 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
certino Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Witam Trochę odgrzebie stary temat. W którym dokładnie miejscu mieliscie olej gdy puszczał Wam uszczelaniacz ? Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi