riddick007 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Witam, to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem następujący - moje pięknę autko to megane III 1.5dci 85KM produkcja 2009 rok. Długo wybierałem auto i decyzja padła właśnie na megane III. Zależało mi na extremalnie niskim spalaniu i tu niespodzianka - po ponad 1 tys km zrobionych głównie w cyklu mieszanym stwierdzam, że 7-7,5l/100 km w mieście i najmiej co udało mi się osiągnąć, tj. 5,5 l/100 km w trasie to za dużo. Być może ktoś karze mi się puknąć w głowę, ale z opini setek ludzi wychodziło na to że powinienem się spodziewać ok litra mniej, a w przeliczeniu na ilość tankowań robi się niezła kwota. Jeźdżę spokojnie. I tu pytanie - co mogę sprawdzić w aucie, co naprawić, czy jednak będę skazany na takie spalanie? Miałem wymieniany rozrząd przy zakupie - może źle jest założony rozrząd? POMOCY !!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Dużo. Ja mam 1,5 dCi 106 PS bez FAP i w trasie przy równym tempie 90-100 km/h zszedłem na 3,9 l/100 km. W mieście mieszczę się w 6,0 litrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) POMOCY !!! :) jakie masz koła w tej MIII ? 90-100 km/h zszedłem na 3,9 l/100 km chyba chwilowego wskazania na komputerze :D takie spalanie to w clio na wąskich oponach a nie w dużym m3 kombi. Rzeczywiste czy z komputera te 3.9 ? Edytowane 5 Marca 2015 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riddick007 Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Koła mam standardowe - 15 cali, ale szerokości nie pamiętam. Nic szczególnego. Strasznie mnie martwi to spalania, a jak czytałem forum, to ludzie ręce załamują i zazwyczaj się słyszy "tak już będzie" ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Meganką dci trzeba umieć jeździć, latem spalanie tobie spadnie , zobaczysz, bo nauczysz się jeździć i będą lepsze warunki pogodowe, nie mówiąc o letnim paliwie i oponach. Mi udało się nie raz osiągnąć w trasie wyniki poniżej 3,5 litra ON/100 km, ale tylko latem, zimą 4 litry to dobry wynik. Warunkiem jest jazda prawie zgodnie z przepisami, nie przekraczanie 110 km/h Ogólnie przy średnim spalaniu miasto -trasa nawet zimą raczej nie przekraczam 5 litrów ON/100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 riddick007 zacznij może od wymiany filtra powietrza. Zimą na krótkich odcinkach 7-7,5l jak najbardziej możliwe, 5,5l w trasie przy 100-130 też ok - niższe wartości dopiero przy spokojnej jeździe. Sprawdź jeszcze chwilowe spalanie przy np. 90. sKarlosMegane 3,9l jak najbardziej realne, ale to naprawdę spokojna jazda, tu moje z oponami 205: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Na wynik spalania składa się cały szereg czynników. Począwszy od ciśnienia w oponach (u mnie 2,3 w zimie i 2,4 w lecie) przez masę samochodu (niektórzy wożą pół warsztatu!), styl jazdy (wcześniejsze przewidywanie, stala prędkość, hamowanie silnikiem), stan filtrów powietrza, paliwa, obuwie (węższe z miękką podeszwą łatwiej kontroluje pedała gazu), a skończywszy na jakości oleju silnikowego. Na pewno część rzeczy stosujesz, ale może coś umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riddick007 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Powiem tak - już spokojniej nie potrafię jeździć, zmieniam biegi między 2-2,5 tys obrotów, nie przekraczam 110 km etc. Staram się - ale jeśli w trasie najlepszy wynik to 5,5l/100 km, gdzie robię co mogę żeby było mniej to chyba nienormalne, tak? Jakieś rady co się z moim autem może dziać? Po waszych wpisach widzę, że w waszych megankach jest ok, a ja mam ... felerną? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Powiem tak - już spokojniej nie potrafię jeździć, zmieniam biegi między 2-2,5 tys obrotów, nie przekraczam 110 km etc. Staram się Co z resztą czynników, bo powyższe to ZA MAŁO. Edytowane 6 Marca 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riddick007 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) cięcie Resztę też robię - widzę, że robię dokładnie to samo co inni, więc to niemożliwe żebym to ja był winien (choć tak myślałem), tylko musi być coś z silnikiem... ale co ?? Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 7 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Może ma (3)98 000 km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Jak by moja tyle paliła, to też bym ją sprzedał :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riddick007 Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Nie obraźcie się, bo to wszystko jak się patrzy z perspektywy jest śmieszne, ale ja tu od zmysłów odchodzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 To zacznij od podstaw. Wymień filtry paliwa i powietrza. Potem sprawdzić przelew na wtryskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riddick007 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 filtry wymienione, wtryski sprawdzone. wszystko ok. nadal pali ile palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi