Pawel Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Nie powiem Ci, ja akurat miałem styczność z urwanymi przy samej wtyczce (wyszły z wtyczki po lekkim pociągnięciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynowany Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dopiero na dziś południe / popołudnie umówiłem się z mechanikiem na wymianę czujnika. Wczoraj na warsztacie miał akurat Megankę w dCi 1.9. Zajrzałem pod maskę, ścisnąłem gruszkę dwa razy, stwardniała na maxa. Moją ściskam nawet 10 razy i nie twardnieje. Uszkodzony zawór zwrotny? (czy to groźne i co to daje?) do czego ona jest potrzebna? Czy może być powodem złego rozruchu silnika? Powinienem się temu bardziej przyjrzeć? Wymienić? Widziałem, że można kupić choćby na allegro razem z przewodami, można wymienić to samemu? Nie jest to skomplikowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Kup zamiennik nawet w jakimś sklepie motoryzacyjnym to mają, byle odpowiednia średnica złączek i niech mechanik wymienia. Po co masz się ropą brudzić. A zepsuty zawór w gruszce jest powodem długiego kręcenia przed rozruchem, co już niejednokrotnie na forum opisano. Jest i temat o tym. Diesel nie posiada pompy paliwa w baku jak benzyniak i jak paliwo się cofnie, to pompa wtryskowa/ wysokiego ciśnienia, musi dłużej pracować nim go zassie, by wytworzyć odpowiednie ciśnienie na listwie przed wtryskami. Tak to można w uproszczony sposób wyjaśnić. Edytowane 29 Lipca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynowany Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Wymieniłem dziś czujnik położenia wałka rozrządu i nic się nie poprawiło. Dalej nie pali za pierwszym razem. Ja już nie mam sił... Gruszka miękka, przewody zapowietrzone. Kupuje nową gruszkę i wymienię, później odpowietrzę. Jednak czy to coś pomoże? Grucha miękka... Impotencja? Może mu rozpuszczać Braveran do paliwa? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Nie znam się, jeszcze nie muszę stosować...... eheheheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynowany Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Poczekaj poczekaj :P Twój Scenic też zakrzyczy w swoim czasie :P Dodano: 06 sie 2015 - 14:16 Wymieniłem gruszkę. Odpowietrzyłem, przewody dalej wydają się zapowietrzać. Auto nie zawsze pali za 1 razem. Dodam, że po wymianie gruszki przewody nie były zapowietrzone, autko nie odpaliło za pierwszym razem. Pod pompowałem i też nic. Dopiero za trzecim razem złapał. Grucha nie twardnieje do momentu, że ciężko ją ścisnąć. Zaworek zwrotny działa, za gruszkę paliwo się nie cofa. Ale pęcherzyki są między gruszką a filtrem i między filtrem a pompą. I widać, że po pompowaniu paliwo się szybko cofa. I dodam też, że nowa gruszka nie twardnieje. Jakieś pomysły i podpowiedzi :( :( :( Wymieniony czujnik położenia wałka rozrządu i dalej też nic. Co ja mam robić??? Świece wymienione, wtryskiwacze sprawdzone, filtr paliwa nowiutki, czujnik nowy, gruszka nowa...? Proszę o sugestie co ja dalej mam robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Sorry brakło mi pomysłów na zdalną pomoc i porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Kup przewód paliwowy gumowy i zastąp nim przewód fabryczny łączący filtr z pompą. Ten na zasilaniu pompy czyli do metalowego króćca w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynowany Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Może kupiłem lipny lub uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu? Najtańszy jaki był, nowy. Z AUTOLOGA ok 55/60 zł. Może on jest rypnięty, skoro cały czas wyskakuje błąd P0340? A zapowietrza się przez nieprawidłowy rozruch silnika? Ktoś tak wcześniej zasugerował, że może się zapowietrzać przez to. Może nie jest problemem i powodem złego rozruchu zapowietrzanie, tylko zapowietrzanie jest wynikiem złego rozruchu? Jest taka ewentualność? Mhmm... Ale to też są objawy złego palenia. AAAAA!!! :( Spróbuje od znajomego - znajomego ogarnąć z jego meganki ten czujnik i przetestuje jeszcze... Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zobacz, czy za gruszką, do wtryskiwaczy nie ma gdzieś śladów paliwa na przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREG0R111 Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Twardnienie gruszki w silniku K9K nie wystąpi, bo paliwo jest przelewane przez filtr do zbiornika. Dotyczy filtrów ON z czterema króćcami. Obieg ON K9K.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) To co wyżej napisano w moim przypadku nie jest prawdą. Z ciekawości byłem nawet sprawdzić, już myślałem, że kiedyś jak grucha twardniała to było tylko złudzenie. A teraz fakty: Mam silnik K9K 1,5dCi 106KM, filtr ma 4 króćce, i tak jak auto stoi od wczoraj w garażu, bez zapalania silnika, po delikatnych 5 naciśnięciach gruszki jednym palcem, (bo nie chciało mi się jej z zaczepów odpinać) gruszka jest twarda. Jak jest cicho wkoło, to nawet słychać jak pracuje zaworek zwrotny. Odgłos opadającej metalowej kulki. Jeden z tych filtrów jest zalecany: http://autowanda.pl/?page=catalog/browse&cat[cat]=6146865&cat[cmf]=342&cat[cmo]=1681&cat[cve]=4c41&offset=0&sort= Edytowane 3 Września 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Zasilanie i powrót w filtrze są od siebie oddzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Latem tak, w chłodne i mroźne dni są połączone celem ogrzania paliwa. słychać jak pracuje zaworek zwrotny. Odgłos opadającej metalowej kulki. O! Masz chyba nowszy model tej gruszki bo u mnie nie ma kulki tylko taki plastykowy "kubeczek" który pracuje jako zaworek zwrotny. Warunkiem prawidłowej pracy jest jego pionowe ustawienie, nie ma w nim nawet sprężynki. Stąd takie umocowanie gruszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Latem tak, w chłodne i mroźne dni są połączone celem ogrzania paliwa. Zarówno latem jak i zimą działa tak samo jak silnik nie pracuje i jest zimny. Dopiero ciepłe paliwo wracające z wtrysków otwiera zaworek na filtrze. A jeśli ciepłe paliwo dociera powrotem do filtra, to znaczy że silnik pracuje poprawnie już jakiś czas i nie trzeba wówczas gruchy dotykać. Jeśli jednak silnik jest zimny i tak samo zimne paliwo, to bimetalowy zawór w filtrze jest zamknięty i grucha twardnieje. To, że na schematach blokowych jest to tak narysowane jak na wcześniej zamieszczonym, nie oznacza że jest tam stały wolny przepływ . Dlatego też jest możliwe zaraz po uruchomieniu silnika pompowanie gruszką, by ewentualne powietrze będące w filtrze i przewodach przez pompę na wtryski i do cylindrów przepchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi