Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

PRZESTAŁ PALIĆ - po wymianie progów WTF?

Rekomendowane odpowiedzi

Przcież wcześniej użytkownik ko-ma napisał

Akurat jest tam elektryczna pompa zasilająca zintegrowana z czujnikiem poziomu paliwa. Taka sama w 1,9 jak i w 1,5 dci.

i Twój aplauz

:applause:

czyli wszystko wiadome.

A teraz na poważnie odnośnie pompy elektrycznej w zbiorniku paliwa w silniku zasilanym olejem napędowym.

Renault nie stosuje pomp elektrycznych przy silniku diesla z małym wyjątkiem. Była krótka seria silników 1,9 dci gdzie nie było gruszki tylko pompa el. w zbiorniku do odpowietrzania układu. Pompa ta pracowała tylko przez kilkadziesiąt sekund celem odpowietrzenia układu i automatycznie gasła. Do zasysania paliwa służy pompa wbudowana w pompę wysokiego ciśnienia. Jak jest gruszka to na pewno nie ma pompki elektrycznej. Również żaden 1,5 dci nie posiada tej pompki.

W opisie Twojego silnika nie występuje taka pompka ale nie wiadomo kto co rzeźbił. Wyjmij smok i sprawdzisz czy jest tylko pływak z czujnikiem poziomu czy też jest pompka.

Problem z odpaleniem może powodować czujnik uderzeniowy zainstalowany obok zbiornika wyrównawczego cieczy chłodzącej. Możesz sprawdzić czy na zaworze odcinającym paliwo umieszczonym na pompie wtryskowej pojawia się 12 V po włączeniu zapłonu.

Poniżej posyłam PDF z opisem silnika i układu wtryskowego stosowanego w megance z rocznika który posiadasz. Twój silnik to F8Q 620.

Renault Megane 1.9 Diesel 1995 1999.pdf

Witam :D

Panowie temat rozwiązany :lol: Po pierwsze oczywiście jest zasilająca pompa paliwa ;) Temat był bardzo prosty do rozwiązania, jak to zwykle bywa. Chodziło o oczywiście i wyłącznik bezpieczeństwa. Prawdopodobnie podczas podnoszenia - opuszczania samochodu "zadziałał" o odciął zasilanie między innymi na pompę paliwa.

Problem był by rozwiązany wcześniej...ale oczywiście mój brak wiedzy w tym temacie. Ale dzięki temu dowiedziałem się wiele nowych rzeczy :lol:

Dzięki wszystkim za pomoc B)

Dodano: 09 lip 2015 - 14:19

Przcież wcześniej użytkownik ko-ma napisał

i Twój aplauz

:applause:

czyli wszystko wiadome.

A teraz na poważnie odnośnie pompy elektrycznej w zbiorniku paliwa w silniku zasilanym olejem napędowym.

Renault nie stosuje pomp elektrycznych przy silniku diesla z małym wyjątkiem. Była krótka seria silników 1,9 dci gdzie nie było gruszki tylko pompa el. w zbiorniku do odpowietrzania układu. Pompa ta pracowała tylko przez kilkadziesiąt sekund celem odpowietrzenia układu i automatycznie gasła. Do zasysania paliwa służy pompa wbudowana w pompę wysokiego ciśnienia. Jak jest gruszka to na pewno nie ma pompki elektrycznej. Również żaden 1,5 dci nie posiada tej pompki.

W opisie Twojego silnika nie występuje taka pompka ale nie wiadomo kto co rzeźbił. Wyjmij smok i sprawdzisz czy jest tylko pływak z czujnikiem poziomu czy też jest pompka.

Problem z odpaleniem może powodować czujnik uderzeniowy zainstalowany obok zbiornika wyrównawczego cieczy chłodzącej. Możesz sprawdzić czy na zaworze odcinającym paliwo umieszczonym na pompie wtryskowej pojawia się 12 V po włączeniu zapłonu.

Poniżej posyłam PDF z opisem silnika i układu wtryskowego stosowanego w megance z rocznika który posiadasz. Twój silnik to F8Q 620.

Witaj, dzięki za rady :) W mojej megi jest pompa paliwa w zbiorniku. Sprawdziłem po przez wymontowanie. Po odpaleniu silnika nawet "buczy". Odziwo jett też "gruszka"!!! Tak jak napisałeś problem był z czujnikiem uderzeniowym, wystarczyło go nacisnąć;)

Ktoś tu napisał, że "prawie żaden" silnik diesla Renault nie ma elektrycznej pompy podającej paliwa...

Miło mi wiedzieć, że tak masowo produkowane silniki, jak 1,5 dci czy rodzina 1,9 dci stosowane w setkach tysiecy sztuk przez wielu producentów - okazały się ... wyjątkowe...

Silniki Renault, faktycznie, nie miały KIEDYŚ elektrycznych pomp podających - ale to KIEDYŚ było baardzo dawno temu. Tak dawno, że umarły już w większości śmiercią techniczną .

Kol. aniewa podał w wątpliwość informację o seryjnym stosowaniu elektrycznych pomp zasilajacych niskiego ciśnienia w silnikach zasilanych układem common rail. Gdzie jest jeszcze pompa wysokiego ciśnienia oraz owa mityczna "gruszka" czyli ręczna pompka odpowietrzania układu.

Co dziwniejsze - sam użytkuje z niejakim powodzeniem Scenica II Ph I , w którym wykorzystano ową pompę, której istnienie tak usilnie neguje.

Dlatego - proszę na przyszłość: jesli bierzecie udział w dyskusji - nie głoście prawd objawionych, tylko najpierw rzetelnie sprawdźcie to, co podaje materiał źródłowy.

Zacytowany tekst jest, a raczej BYŁ prawdziwy, tylko wieeeele lat temu. W czasach wolnossądych diesli z rzędową pompą wtryskową i klasycznymi wtryskiwaczami, z zasilaniem wstępnym pompką mechaniczną, napędzaną od wałka rozrządu itd.

Te czasy minęły bezpowrotnie i przytaczanie rewelacji tego typu nie służy rozwiązaniu problemu. Zwłaszcza, jeśli wiedza jest czysto teoretyczna - i nieco przestarzała.

To tak, ku rozwadze.

Co dziwniejsze - sam użytkuje z niejakim powodzeniem Scenica II Ph I , w którym wykorzystano ową pompę, której istnienie tak usilnie neguje.

Również użytkuję taki pojazd, z takim silnikiem i o braku takiej pompy przekonałem się wymontowując smoka ze zbiornika. Jest tam tylko sonda pomiaru poziomu paliwa. Nie jest to jedyny samochód renault w którym to robiłem, był między innymi scenic z 1999 z silnikiem 1,9 dti i meganka z 2004 z soilnikiem 1,5 dci. W żadnym z nich nie było pompy paliwa w zbiorniku.

Zacytowany tekst jest, a raczej BYŁ prawdziwy, tylko wieeeele lat temu. W czasach wolnossądych diesli z rzędową pompą wtryskową i klasycznymi wtryskiwaczami, z zasilaniem wstępnym pompką mechaniczną, napędzaną od wałka rozrządu itd.

To już prawdziwa prehistoria, rzędowa pompa wtryskowa z tego co pamiętam to była praktycznie z osobówek tylko w mercedesach. Olbrzymia większoś osobówek korzystała z pomp rozdzielaczowych.

tylko najpierw rzetelnie sprawdźcie to, co podaje materiał źródłowy.

Najlepszy materiał źródłowy to fizyczne przekonanie się co jest zamontowane. Tak zresztą poradziłem koledze który założył post.

Ciekawe... Znam Scenice od rocznika 1997 (a w zasadzie 1996, bo takowy, z pierwszej serii produkcyjnej, posiadałem), poprzez 2004 do obecnie posiadanego 2007 - wszystkie mają pompę w zbiorniku. Oba Scenice II (zarówno PhI jak PhII pomimo róznych silników (1,9 dci 120 KM i 1,5 dci 105 KM) mają TAKĄ SAMĄ pompę podającą.

ko-ma na pewno trochę uogólniłem pisząc, że ropniaki renault nie mają pompy paliwa w zbiorniku. Faktycznie niektóre modele posiadają np. u kolegi założyciela postu. Prawdę mówiąc jestem tym zaskoczony ale fakt, nie znałem tej wersji silnika i przyznaję się do błędu :mad: . Pompę ma też silnik 1,9 dci 130 KM. Ale w zdecydowanej większości nie posiadają. Przynajmniej tak wynika z materiałów źródłowych których trochę posiadam. Łatwo to sprawdzić przy okazji wymiany filtra paliwa. Po zdjęciu wężyków można na chwilę włączyć zapłon i paliwo powinno strugą pocieknąć. Druga sprawa: przy pompie elektrycznej podającej nie było by tak powszechnego problemu z zapowietrzonym układem paliwowym. Wystarczy poczytać forum. Ten problem nie występuje w benzyniakach gdzie pompa jest obowiązkowa.

Zadziwiasz mnie coraz bardziej...

Mam Scenica 1,5 dci 105 KM i MA pompę elektryczną, podobnie jak drugi 1,9 dci 120 KM

Bo jak inaczej mogła by być zasilana pompa wysokiego ciśnienia? Cudem?

Przecież w tej rodzinie silników od kilkunastu lat nie ma już mechanicznej pompy paliwa (przykręcanej z boku bloku).

A co do zapowietrzania diesli dci...

Zapowietrzają się te, w których właściciel nie przerobił jeszcze układu przewodów na filtrze paliwa.

Konkretnie powrotu ciepłego paliwa z silnika do filtra. No i tam, gdzie jeszcze jest zawór spustowy wody z filtra.

P.S. Twój samochodzik także ma elektryczną pompe paliwa.

Edytowane przez ko-ma

Przecież w tej rodzinie silników od kilkunastu lat nie ma już mechanicznej pompy paliwa (przykręcanej z boku bloku).

Pompa wtryskowa to dwie oddzielne pompy w jednej obudowie. Pompa wstępna - "podająca" zasila pompę wysokiego ciśnienia - "wtryskową".

Fizycznie wygląda na jedną pompę ale faktycznie tam są dwie pompy. Dotyczy to zarówno pomp coman rail jak i wcześniejszych pomp rozdzielaczowych.

Mam książkę-Układy wtryskowe Common Rail w praktyce warsztatowej .Pisze o pompie Delpihi tak ,pompa wysokiego ciśnienia zawiera pompe przetłaczającą z ograniczeniem ciśniena.Autor nie wspomina o pompie podwojnej .Autor to Hubertus Gunther.