tomekrus Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 witam wszystkich Mam świeże auto - MIII 1.5 dci 110 energy, przebieg obecnie - niecałe 3 tys km. Zauważyłem że spalanie średnie pokazywane przez komputer jest zawsze zaniżone. Rzeczywiste spalanie po każdorazowym tankowaniu do pełna jest wyższe o ok. 0,5l. tj. 10% wg kolejnych tankowań: komputer 5,1 vs rzeczywiste 5,55 komputer 5,2 vs rzeczywiste 5,66 komputer 4,8 vs rzeczywiste 5,43 Jak sprawa wygląda u Was, czy komputer w miarę dokładnie wskazuje spalanie? Ciekaw jestem czy serwis jest w stanie na to cokolwiek poradzić? a może "ten typ tak ma"? Druga sprawa to samo spalanie - jeżdżę raczej delikatnie, głównie nie po mieście, także nastawiałem się na nieco niższy apetyt na ropę. W opiniach o silniku można znaleźć wiele o spalaniu ok 4,5l, mi takie wartości wydają się nie do osiągnięcia. Z góry dzięki za odpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 U mnie komputer dla odmiany zawyża o ok. 0.5l :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 U mnie (dCi 110 FAP, ale nie Energy) pokazuje dokładnie jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek1 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 U mnie w benzynie 1.4 Tce też zaniża spalanie o jakieś 0,6 l/100km. Widać, że to chyba loteria i dane z kompa trzeba traktować jako orientacyjne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekrus Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) zdaje sobie sprawę że dane z komputera mogą być niedokładne, mniej by mnie jednak martwiło gdyby wskazania były zawyżone a nie zaniżone z tego co wiem pomiar dokonywany jest na podstawie ilości paliwa jakie przelatuje przez wtryskiwacz w określonym czasie przy określonym ciśnieniu, komputer sumuje czas otwarcia wtryskiwacza i ciśnienie i oblicza ile paliwa zostało spalone, zaniżone spalanie może więc oznaczać że spryskiwacze leją więcej niż powinny. Tłumaczyłoby to nieco zawyżone wg mnie spalanie, gdyż jak pisałem, minimum jakie obecnie jestem w stanie osiągnąć przy spokojnej jeździe to 5l (wg komputera 4,5). Może po kilku tysiącach km nieco się obniży (tak przynajmniej miałem w poprzednim aucie). Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez tomekrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasgda Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 W moim 1.5 dci 110, komputer zawyża ok 0.4l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal0306 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 U mnie 1.5 105ps zawyza o 0.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal0306 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 u mnie 1.5 105 ps zawyza o 0.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boobi Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Mi w 1.5 dCi 110 km komputer zawyża o 0.8-1 litra. Wg kompa 6.7 wg własnego przelicznika 5.8 po zatankowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 17 minut temu, Boobi napisał: Wg kompa 6.7 wg własnego przelicznika 5.8 po zatankowaniu Błąd powstający w przepływomierzu - zawyża jak jest brudny. Błąd wynosi aż ponad 13 procent, a przepływ pomiarowy stanowi 1/100 całego. W przepływomierzu jest grzałka, czyli styki elektryczne też muszą być czyste. Może to równiż oznaczać przytkane wtrysku. Widać je po korektach. Błąd u mnie w Lagunie 0,1 l na 70 litrów pojemności baku. Zawsze wiem ile zatankuję Tak jest dla turbo. Dla zwykłej benzyny liczone jest z dawek i czasu otwarcia wtryskiwaczy dla ciśnienia 3 Bary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Dziwna jest ta teoria z brudnym przepływomierzem. W mojej Megane 3 v1 , która ma przebieg ponad 300 tys km komputer pokazuje spalanie z dokładnością do 0.1 litra ON /100 km. A w Megane 3 v3 , od nowości komputer pokazuje mniejsze zużycie paliwa i to czasami nawet prawie o 1 litr ON na każde 100 km. Problem nie do rozwiązania w kilku warszawskich serwisach ASO. Specjalnie jeździłem do różnych ASO z nadzieją, że gdzieś może to naprawią. Przy każdym przeglądzie problem zgłaszany i pokazywany . Mogłem pokazać serwisantowi średnie spalanie z komputera na poziomie 2,8 litra ON/100 km. Resety i przeprogramowywanie komputera nic nie zmieniły. A ostatni soft tylko zwiększył jeszcze spalanie, ale nie zmniejszył błędu wskazania średniego spalania. Na załączonych fotkach widać, że coś z tymi wskazaniami jest nie OK. Po zatankowaniu zasięg ponad 2400 km, a jak jest już tylko 1/4 zbiornika , lub nawet mniej, to jeszcze pokazuje zasięg ponad 500 km. Edytowane 9 Marca 2019 przez kacper69 dodanie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Też nie chce mi się wierzyć, że przepływomierz powietrza ma związek z wyliczaniem średniego spalania. Te rzeczy wylicza licznik na podstawie otrzymanych danych ze sterownika. A sterownik silnika podaje dawkę paliwa jaką wtrysnął w jednostce czasu. Można jeździć z odpiętym przepływomierzem a średnie spalanie i tak jest wyliczane. Edytowane 9 Marca 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 55 minut temu, aniewa napisał: Można jeździć z odpiętym przepływomierzem a średnie spalanie i tak jest wyliczane. Oczywiście są to algorytmy z uwzględnieniem zaprogramowanych w mapie dawek paliwa. Bez przepływomierza sterownik się przełącza i podaje większe dawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Temat ciekawy, u mnie od tej zimy zawyża między 0,7l - 1,0l. Wcześniej pokazywał prawie idealnie. Monitoruje od kilkunastu tankowań. Najlepsze jest jak dobijam do rezerwy, a komputer pokazuje, że spalił więcej niż mieści się w baku Taka ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) To że pokazuje za duże spalanie jest jeszcze akceptowalne, ale jak u mnie - pokazuje zaniżone spalanie - zasięg np: 500 km, a jak zgaśnie ten przedostatni kafelek, to zasięg w ciągu sekundy spada do 130 km . to można się naciąć . Rano można to użyć zamiast porannej kawy. Edytowane 9 Marca 2019 przez kacper69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi