kacper69 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Znalazłem na allegro olej syntetyczny w wyjątkowo przystępnej cenie, aż strach kupić. np: http://allegro.pl/olej-lotos-5w40-4l-syntetyk-plus-mamy-filtry-i6403348580.html Inni sprzedawcy też mają w podobnych cenach. Jak to jest, że syntetyki w sieci tak potaniały? W marketach są prawie 2 razy droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekrus Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 no coż, wnioski chyba nasuwają się same kiedyś na przegląd jeździłem z własnym olejem dla zaoszczędzenia kilku złotych, teraz nawet już ten temat odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuKadetemTera Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Raz że w internecie jest zawsze taniej ale ja powiem Wam szczerze że dużo jest podrubek. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Podróbki są, OK, ale raczej tych droższych produktów . Czy warto podrabiać tak tanie oleje? A może Lotos tak mocno obniżył ceny? Jeszcze rok temu ten sam olej ( albo bardzo podobny ) kupowałem po 80 zł za 4 litry. Szkoda , że nie ma go w bańkach po 4,5 lub 5 litrów, bo do megane 1,5 dci wchodzi troszkę ponad 4 litry :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Nie szkoda Ci auta?, serio pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Podejrzana cena. Sprzedający dodatkowo opłaca prowizję allegro, a gdzie zysk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To nie jest syntetyczny...tylko mineral....Może jest tani bo kończył się dawno data ważności oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Co ty nie powiesz Wielosezonowy, syntetyczny olej silnikowy. Zapewnia doskonałą ochronę oraz ekonomiczną pracę, zwłaszcza w ekstremalnychwarunkach większości silników samochodów osobowych i dostawczych, w których producent dopuszcza stosowanie olejów tej klasy jakościowej. LOTOS SYNTHETIC PLUS jest następcą olejów LOTOS SYNTETIC 5W40/LOTOS TRAFFIC 5W40, powstał w wyniku ich reformulacji ze względu na nowe, podwyższone, wymogi specyfikacji ACEA 2008 i może być stosowany zamiennie za w/w produkty. SAE 5W/40 • API SN/CF • ACEA A3/B4-08 Zastosowanie silniki benzynowe i wysokoprężne samochodów osobowych i dostawczych (za wyjątkiem silników wyposażonych w filtry cząstek stałych), silniki zasilane LPG, silniki z turbodoładowaniem i bez turbodoładowania, silniki z katalizatorem i bez katalizatora. VW 502.00 VW 505.00 BMW LL-01 GM LL -B- 025 MB 229.5 Powyższe ze strony Lotosu. Prosiłem Cię już kiedyś żebyś nie opowiadał bzdur i nie wprowadzał innych w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ol14 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 W marketach akurat ceny olejów są zwykle nieatrakcyjne,wielokrotnie się przyglądałem. Jedynie ceny olejów pod marką danego marketu są w miarę tanie, np. w Kauflandzie. Kiedyś kupiłem na dolewkę taki olej do silników 2.4d i 2.5tdi vw i było wszystko ok. Ale to przestarzałe pancerne silniki, my tu takich nie mamy w renówkach. Podobnie wysokie ceny olejów są w sieciówkach typu Norauto, Feu vert, poza tym, co mają w promocji z beczki. Są firmy, sklepy nieduże handlujące olejami od wielu lat i tam ceny są daleko niższe, a sprzedawca wiarygodny. Co do internetu, to może ktoś ma powód aby sprzedać tanio, w handlu są różne sytuacje, np. wyrabianie obrotów aby uzyskać lepszy rabat albo nagła potrzeba gotówki itd. Ale i tak jest to najbardziej niepewne miejsce zakupu, a skutki dla silnika mogą być opłakane. Może być nawet tak,że sprzedawca nie wie, że sprzedaje podróbę, przecież on tego nie kupuje w rafinerii tylko u któregoś tam pośrednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Przemo...oni bajkę piszą...ściagnij karte charakteru i msds tego oleju to tam będzie pisało prawdy....o ile znasz na chemii...Jak nie to trudno..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Ja na syntetycznym Lotosie latałem Seicento, a na półsyntetycznym Meganką I i w ogólne nie narzekałem. Może w przypadku dzisiejszych paskudnie wysilonych silników jakość oleju ma ogromne znaczenie, ale na pewno ja w przypadku starszych autek bez obawy lałem te oleje. W marketach @kacper69 te Lotosy często są w promocji z litrową banieczką gratis, na folię jest doczepiona, więc masz 5l wtedy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Przemo...oni bajkę piszą...ściagnij karte charakteru i msds tego oleju to tam będzie pisało prawdy....o ile znasz na chemii...Jak nie to trudno..... Przecież napisałem skąd mam cytowany tekst. Nie wiem co to karta charakteru Natomiast w karcie charakterystyki jest pisze coś takiego; LOTOS SYNTHETIC PLUS 5W40 Wysokiej jakości olej silnikowy wytworzony w oparciu o syntetyczne oleje bazowe i pakiet dodatków uszlachetniających o działaniu wielofunkcyjnym. Nie wyobrażam sobie żeby firma klasy Lotosu pisała, że stosuje syntetyczne oleje bazowe, gdy w rzeczywistości używa mineralnych. I jeszcze jedno Karta charakterystyki preparatu niebezpiecznego, MSDS (skrót od ang. material safety data sheet) – dokument zawierający opis zagrożeń, które może spowodować określona substancja lub mieszanina chemiczna (czyli preparat), a także podstawowe dane fizykochemiczne na jej temat. Jej podstawowym celem jest informowanie o potencjalnych zagrożeniach związanych z daną substancją (mieszaniną), metodach ich zapobiegania i procedurach jakie należy wykonać w razie wystąpienia skażenia opisywaną substancją (mieszaniną). Za Wikipedią. BTW - na chemii to się trochę znam, akurat tak się składa, że czasami zajmuję się podobnymi tematami, a już na pewno wiem jak działa ten system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 firma klasy Lotosu , chyba cena jest adekwatna do klasy produktu. Do porządnych marek, to im brakuje jakieś 100 lat doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Ma nie więcej 30% oleju syntetycznego ale niespecyfikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie wyobrażam sobie Ja wręcz przeciwnie - w obecnych czasach maksymalizacji zysków, minimalizacji kosztów, niedbałości o jakość i wytrzymałość produktów. Wszystkie te tanie oleje pod szyldem fully synthetic to oleje 3 grupy HC. Wystarczy sprawdzić ile kosztuje prawdziwy syntetyk na bazie PAO, np Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 - 176 zl za 5 litrów. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi