Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Krzywo spasowana klapa bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie na mory kupowany na alejach ale tam nie mają zakładu lakierniczego . I tak dla pewności rozumiem ,że nie będę musiał nic płacić za auto zastępcze ?

Pozdrawiam

20180212_193957(1).jpg

20180212_194004.jpg

Edytowane przez Armagedon123

U mnie śmiech na sali dzwoniłem do ASO na morach i mówią ,że znają problem auto do lakierowania + regulacja klapy i najlepsze nie przysługuje mi auto zastępcze bo cytując pana jak bym przeczytał warunki gwarancji to auto zastępcze przysługuje tylko wtedy kiedy auto jest unieruchomione mechanicznie lub elektrycznie .

Potwierdzam auto zastępczy przy naprawach blacharsko-lakierniczych nie należy się!!!

Ale ja zgłosiłem jeszcze inne usterki i dostałem zastępczy, oczywiście za darmo, otrzymujesz i oddajesz z pełnym bakiem.

Auto zastępcze na czas naprawy to dobra wola serwisu i dobra praktyka, którą niektóre serwisy/marki proponują. Nie wiem jak w Renault ale w serwisie Toyoty do którego jeżdżę zawsze pytają na etapie rezerwacji terminu czy potrzebował będę auta zastępczego. W Skodzie i w Oplu nigdy mnie o to nie zapytano. Kiedyś rozmawiałem w jeleniogórskim ASO Renault czy mają auto zastępcze i powiedzieli, że nie ale można coś zakombinować z jakimś demonstracyjnym. Widać co serwis i marka to inne standardy.

Każde ASO twierdzi co chce.

Ale tak naprawdę zastępcze należy się na każdą naprawę wynikając z wad produktu zawinionych z winy producenta (i to nie ważne czy mechanicznych czy lakierniczych) - tylko że ludzie nie znają swoich praw i można im wcisnąć co chcą.

Trochę poszperałem na niemieckim w wątku z problemem spasowania klapy bagażnika. Sprawdza się następujące rozwiązanie:

https://www.megane4-forum.de/index.php?thread/233-heckklappen-problem/&pageNo=63

https://www.lzparts.de/dacia/justierbarer-motorhauben-anschlag-renault-dacia

Załączone zdjęcie pochodzi z niemieckiego forum z wątku o spasowaniu klapy powyżej, nie jestem autorem tego zdjęcia.

Klapa_bagaznika_MeganeIV.jpg

Edytowane przez flowgrid

Takie właśnie odboje mi zamontowano(zdjęcia w poprzednim poście) i jest cisza. Z tego co wyczytałem na udostępnionym wyżej  forum, montowane są dodatkowe odboje/dystanse od wewnętrznej strony klapy. Podobno jako oficjalne rozwiązanie. 

Śladów obtarcia póki co nie widzę, ale pewność będę miał jak dokładnie umyję auto. Swoją drogą i tak rysy powstają od brudu i piasku, które przedmuchiwane podczas jazdy działają jak papier ścierny. Jak się ociepli nakleję jakaś folie.  

Co do auta zastępczego to ja dostałem  bez problemu i żadnych dodatkowych kosztów.   

Pozdrawiam 

Kurczę muszę zobaczyć co u mnie zrobili - bo w tamtym tygodniu właśnie odebrałem auto po serwisie i właśnie jedną z napraw była klapa (u mnie malowali zderzak na 100%).

Ciekawe czy też takie odbojniki pozakładali - a nie ma takich od razu?? Jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi.

Edytowane przez MarcinDe

• 3 tygodnie później...
Dnia ‎17‎.‎02‎.‎2018 o 23:41, Aragonez napisał:

Takie właśnie odboje mi zamontowano(zdjęcia w poprzednim poście) i jest cisza.

Jestem umówiony na montaż takich odbojników, ale nie jestem do końca przekonany, czy rozwiąże to problem kompleksowo.

Ok, zapobiegnie to wycieraniu się lakieru, pytanie jednak , czy wyrówna również szczelinę pomiędzy klapą, a zderzakiem. U mnie różnica prawa/lewa strona to ok 1 cm. Podczas weryfikacji, od razu zaproponowano mi montaż odbojników, nie było mowy o regulacji klapy na śrubach.

Mógłbyś napisać, czy przed montażem tego rozwiązania i regulacją miałeś różnicę w odległości zderzak/klapa, czy zgłaszałeś to tylko ze względu na stukanie?

Dzięki z góry i pozdrawiam.