pbet Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 @deku uszczelka nie ma wpływu na pukanie, które mnie wkurza. Zdemontowałem, pojeździłem, dalej było więc zamontowałem ją z powrotem. To takie dziwne nieregularne pojedyncze "puk", które nie zawsze ale dość często słyszę z tyłu głowy. Ani głośne, ani ciche, niekoniecznie na nierównościach ale też np. przy ruszaniu ze świateł. Wydaje mi się nadwoziowe, jakiś zawias czy coś ale jak próbuję to wywołać np. stukając w drzwi kierowcy czy pasażera lub nimi poruszać w pionie to jest cicho. Chyba wybiorę się do majstra żeby się przejechał, może będzie miał jakiś pomysł gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 A może to coś Ci się przesuwa w bagażniku Zaraz jak przesiadłem się z "dwójki" do "trójki" stwierdziłem jakiś "tunel akustyczny" z bagażnika prosto do ucha kierowcy i właśnie ja słyszę ewidentne stuki, szuranie czy przesuwanie się czegoś w bagażniku. W MII tego nie było. Jak dodam gazu lub zahamuję gwałtowniej, to czasem też coś mi stuka - obstawiam wodę 0,5 litra w schowki przed pasażerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Hm... o tym nie pomyślałem, w sumie jest tam koszyczek z gadżetami ale wątpię bo to słyszę jakby zaraz za głową. No ale idąc za Twoją radą wypakuje w sobotę wszystko z auta i zobaczę czy pomoże. Swoją drogą koszyczek był tam zawsze, a jego zawartość się nie zmienia i kiedyś dźwięku nie było. Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 To tylko taki trop, ale właśnie zaskoczeniem dla mnie było to, że również słyszałem to jakby zaraz za uchem. No nic, daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Może też stukać zapinka pasów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 @pit-men Zapinka od pasów? Z tyłu głowy kierowcy po lewej stronie? Myślałem że to zagłówek ale sprawdziłem jego różne pozycje i ten trop był chybiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xior Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Witam,jeśli macie kołpaki polecam sprawdzić czy nie wpadł tam kamień kolega pół samochodu rozebrał szukając dziwnego "puk" i poległ prawda wyszła przy wymianie na zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Ja mam alusie. Niedługo po moim ostatnim poście dźwięk zniknął. Magia. Czekam na powrót. Edytowane 6 Września 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Z tego co przeczytałem to dobrany zamiennik prawie nic nie daje bo jest za mały. Czy ktoś znalazł jakiś inny zamiennik lub zna wymiary oryginalnej uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszNS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Cześć, kupiłem te uszczelki zaciskowe (nieoryginalne)- jestem ciekaw czy faktycznie będzie jakikolwiek efekt, bo widziałem, że opinie są podzielone. Przy tej okazji wypłynął jednak jeszcze jeden aspekt całej sprawy. Mianowicie, pierwotnie chciałem zakupić oryginały, które gość na OLX oferuje w cenie 100 zł. Pomyślałem, że może uda się coś potargować. W zamian otrzymałem jednak inną ofertę, cytuję: "mogę zaproponować w pakiecie za niewielką dopłata dodatkowe uszczelki na przednią część drzwi . To rozwiązanie stosowane jest w MEGANE 4 . Też to zastosowałem w parze z uszczelkami jakie oferuje Panu. Efekt jest bardzo "słyszalny"". Załączam też zdjęcie, które otrzymałem wraz z ofertą. Czy ktoś z Was pokusił się kiedyś o próbę wyciszenia tych wszystkich irytujących odgłosów właśnie od tej strony drzwi? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Daj znać jak zamontujesz te uszczelki zaciskowe czy coś się poprawiło. Ja również rozważałem zakup uszczelek u tego gościa z olx, ale zrezygnowałem bo nie przedstawił żadnych dowodów, że są to oryginały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Odświeżę nieco temat, bo jakiś czas temu zamontowałem taką osłonę krawędziową w moim Sceniku, poszło łatwo jednak zauważyłem, że pomiędzy uszczelką, a drzwiami pozostaje mała szczelina, pojeździłem trochę i brud nadal wciskał się miedzy drzwi, postanowiłem zakupić oryginał i okazało się, że jest diametralna różnica, oryginał jest większy i idealnie dolega, dźwięk przy zamykaniu drzwi jest o wiele przyjemniejszy i mam wrażenie mniejszego szumu od strony drzwi podczas jazdy, ponadto guma w oryginale jest bardziej miękka. Edytowane 1 Marca 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Ile dałeś z oryginały? Te same numery co na początku wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Niecałe 120zł za szt. z tym, że to jest Scenic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam. Dodam coś do siebie. Jak wam coś puka w samochodzie za głową albo uchem, i macie wrażenie, że to w słupku albo w bagażniku. Potelepcie sobie zaglówkami. Nie wiem czy to u mnie tylko, ale prowadnice w fotelach się wyrabiają i te metalowe pręty walą o te plastikowe elementy. Trzeba napchać jakiejś gumy czy czegoś i wtedy cisza. Ehh to nasze samochody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi