scarza Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Witajcie, Z góry dziękuję za Waszą pomoc! Mam Megane III 1.4 tce z 2010r. Właśnie dostałem informacje od mechanika, że mam do wymiany uszczelkę pod głowicą (lub nawet całą głowicę). Samochód od kilku dni palił nieregularnie na zimnym silniku i czasem skakał reagując na gaz. Musiałem też uzupełniać płyn chłodniczy. :( Dość mocno zmartwiła mnie wycena, czyli 7500zł + ewentualnie kolejne 8500zł za sama głowicę. Z ciekawości skontaktowałem się również z ASO Renault i kwota podskoczyła do 10600zł + ewentualnie głowica. Samochód nie jest już najmłodszy, więc raczej szukam jakiejś opcji ratunkowej, która nie będzie wiązała się z taką kwotą. Macie może jakieś doświadczenia z taką awarią, są jakieś inne rozwiązania? Help! :) Edytowane 27 Października 2016 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Poczekaj na dokładną ocenę awarii aż mechanik oceni co płyn (nieściśliwy) narobił w silniku. Głowicę można spawać, regenerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scarza Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Mechanik czeka niestety na moją odpowiedź czy rozbierać silnik i płacić 7.5k zł. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SiDoR_ Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Tak się zastanawiam co jest w ramach tych 7500zł, wymiana uszczelki i płyny eksploatacyjne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scarza Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Od razu zaznaczę że nie znam się na mechanice. Od mechanika i od ASO dowiedziałem się, że muszą rozebrać cały silnik i przy ponownym składaniu wszystkiego zamontować masę części nowych, które nie nadają się po rozebraniu silnika do ponownego wykorzystania, cały rozrząd, paski etc. (??) Edytowane 27 Października 2016 przez aston76 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SiDoR_ Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 OK. Dzięki za odpowiedź załapałem. A czy nie taniej wyjdzie kupić silnik z allegro, tak tylko dywaguję i się zastanawiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Zapytaj, ile kosztuje u niego demontaż silnika, weryfikacja i wycena kosztów części do wymiany. Będziesz znał koszt części ( na piśmie ) plus ewentualny koszt montażu i wtedy podejmiesz decyzję co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechuuu Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Cześć. Na allegro zazwyczaj sprzedawane są same słupki bez osprzętu więc i bez głowicy. Mnie też zastanawia cena tego 7500 zł. Wychodzi że to koszt samej robocizny. A pozatym facet dodał koszt 8500 zł za głowicę. Ale po co skoro do wymiany jest uszczelka a nie głowica? Po zdjęci głowicy i tak trzeba ją planować i docierać zawory z gniazdami. Znajdź w okolicy warsztat co regeneruje głowice, czyli planowanie głowicy, docieranie gniazd i zaworów itd. zapytaj o cenę za full serwis. Uszczelka płyny i rozrząd na bank nie będę aż takie drogie. Według mnie ten koleś chce Cię naciągnąć. Potem poszukaj mechanika co poda "normalną" cenę za zdemontowanie i założenie głowicy i zobaczysz że koszt nie będzie aż taki. Daj potem znać co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Przecież kolega oddał auto do ASO. Tak przynajmniej wywnioskowałem z jego wypowiedzi. A tam ceny są z górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Witaj. Ja miałem podobny problem ale w silniku 1, 9 dCi wywiało mi uszczelkę z pod głowicy, olej musiałem dolewać co drugi dzień ale przejdę do konkretów. W normalnym warsztacie zapłaciłem za wszystko 1600zl, zdemontowali, wysłali głowice do planowania, wymienili to co trzeba poskładali i jeszcze mi dławice wyczyścili. Ale nie będę porównywać silnika diesla z 2002 roku a Tce 8 lat młodszego. Podałem Ci tylko cenę ile ja zapłaciłem. Pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prettymind Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Scarza. Możemy Cie prosić o to byś podał jaki przebieg ma Twoje auto, że poleciała uszczelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Wiem, ze pewnie wszystko zależy od silnika, dostępu itd ale ceny podawane wyżej to chyba jakiś kosmos. Za rozebranie silnika, wymianę zaworów, pompy wody i rozrządu + planowanie głowicy w 1.4 16v z Clio dałem 3200 zl... w Austrii (w Polsce było by taniej, ale nie mailem wtedy wyboru) :) Edytowane 26 Listopada 2016 przez behbeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Koszt remontu silnika 1.5 dci z planowaniem głowicy to około 3 tyś z materiałem .Mam umówiony taki remont na styczeń.Ale w renault Thalii.Ja na twoim miejscu szukał bym innego mechanika . Edytowane 27 Listopada 2016 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scarza Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Hej wszystkim! Trochę to trwało, ale uporałem się z awarią. Faktycznie problemem była uszczelka, ale znalazłem mechanika z polecenia, który zrobił wszystko za 1600zł. Głowica podobnie jak u kolegi wyżej wysłana do planowania, wszystko działa super! Szczerze mówiąc, "super" warsztat, do którego udałem się najpierw pod płaszczykiem oryginalnych części z ASO chciał mnie po prostu naciągnąć. W dodatku dowiedziałem się, że 4 miesiące wcześniej na przeglądzie w ASO serwis najwyraźniej nie wymienił oleju (za co zapłaciłem) - podobno olej, który spuścił z mojego silnika to sam syf, co byłoby niemożliwe po kilku tysiącach kilometrów zrobionych po przeglądzie. Tak więc pozdrawiam ASO Renault na al. Jerozolimskich w Warszawie! Dowiedziałem się też, że z racji aluminiowej (a nie żeliwnej) konstrukcji, bardzo prawdopodobne jest, że będę miał podobny problem za max 2 lata, więc powoli trzeba będzie myśleć o kolejnym samochodzie :) Dzięki wszystkim za pomoc i Wasze dobre rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniak.konrad Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Czyli wymieniali olej na raz, dwa, trzy - odkręcamy śrubę liczymy do trzech i zakręcamy a ubytek uzupełniamy. Masakra. Dziwne że uszczelki ma wytrzymać 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi