beerman71 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Temat oklepany, ale mi opadaja rece. Scenic 1,4 16v, kupiony za pare groszy, z informacja ze ciezko odpala. Myslalem jakis bzdet, ale niestety zaczyna mnie to przerastac. Z zawodu jestem mechanikiem (starej daty), i z elektronika nie mam za wiele wspolnego. Opisze objawy: Silnik raz na pare dni odpala, pracuje ok 30min po czym gasnie Nastepne proby odpalenia daja taki efekt jak przy braku paliwa, badz nieregularnej iskrze Wymienilem: czujnik polozenia walu (najpierw ze sprawnego auta, nastepnie nowy) swiece zaplonowe podmienilem cewki(ze sprawnego auta) Ecu, immo, stacyjka przedzwonilem kable do czujnika polozenia walu podmienialem pompe paliwa. Po kazdej z tych operacji nadal ten sam objaw. Jezeli ktos mnie moze oswiecic, bede wdzieczny. dzieki za wszelkie porady. Marek Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 3 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 A w jakim stanie jest skrzynka bezpieczników obok akumulatora? Nie jest zaśniedziała przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerman71 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Witam,Sorki ale mam niemieckigo windowsa i niemiecka klawiature jak przeloze na polskie znaki to nie moge sie polapac.Co do skrzynki to rozebralem ja na drobne wszystko czyste Regulamin pkt. 1.3, 1.5, 5.6, 8.1 -Prezes Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Sprawdź czy jest podłączony pochłaniacz par paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerman71 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Tego nie sprawdzalem,sprawdze jutro i odzwe sie wieczorem,dzieki Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Dodano: 07 sty 2017 - 16:31 Przełączyłem się na polski.Auto dzisiaj odpaliło chodziło 15min i zgasło,pochlaniacz oparów paliwa sprawny,podmieniałem,reszta jak na początku tematu,ma ktoś jakieś pomysły,może KZFR,jak się do niego dobrać,i jak sprawdzić,rozrząd wymieniony 20tys do tyłu w serwisie Renault,przebieg 153tys Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Czy sprawdzałeś złącze/kostkę w UPC odpowiedzialną za pompę paliwa? Ewentualnie zobacz jak zgaśnie, czy na odpowiednim pinie od pompki jest wtedy dobre napięcie. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek.j Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 ja bym proponował spróbować podpiąć kompa i może coś pokaże, zwróć uwagę w jakim momencie gaśnie. Sprawdź czy podaje paliwo jak już nie odpala, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 może KZFR, w 1,4 nie ma.Moim zdanie problem z czujnikiem temperatury lub z wtryskiwaczami, ewentualnie z regulatorem ciśnienia. Pozostałe elementy wykluczyłeś. Przyszło mi jeszcze do głowy... Przy wymianie świec i cewek czyściłeś ich gniazda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Wymień czujnik temperatury cieczy, jak nie pomoże to tylko CLIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerman71 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Odpowiadam po kolei gniazd świec nie czyściłem z odpiętym czujnikiem temperatury zachowuje się tak samo podpinałem pod tester wiele razy, żadnych błędów po zgaśnięciu na pompkę po włączeniu zapłonu przychodzi +12 no ok3sek, mierzyłem bezpośrednio przy pompie, jutro będę dalej grzebał, jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to jestem otwarty na wszelkie propozycje Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Przyszła mi do głowy taka myśl, że po 15-30 minutach pracy w zbiorniku wytwarza się podciśnienie na skutek braku przewietrzania zbiornika paliwa i pompa nie podaje odpowiedniego ciśnienia. Po dłuższym postoju ciśnienia się wyrównują i silnik odpala. Na próbę uchyl lekko klapkę we wlewie i sprawdzisz czy problem ustąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerman71 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki, ale to już próbowałem Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Skoro jesteś otwarty na wszelkie propozycje to proponuję sprawdzić jakie ciśnienie wytwarza pompa jak silnik już zgaśnie. Może filtr zapchany albo przytkane otwór zasysania paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Nie wystarczy odpiąć czujnik temperatury, trzeba zamontować sprawny. Nie każdy tester jest miarodajny. Należy sprawdzić ; przepustnicę, oring przepustnicy i potencjometr przepustnicy, uszczelki kolektora dolotowego i szczelność całego dolotu, szczelność układu paliwowego, sondę lambda, czujnik spalania stukowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerman71 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Przepustnicę podmieniałem, kolektor szczelny, układ paliwowy szczelny, pompa po zgaśnięciu podaje paliwo tak samo jak w mojej megane 1,6, pompy zamieniałem, jutro podmienię czujnik temperatury Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi