bziku123 Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 10 godzin temu, Jwax napisał: Nie papuguj!! 1.2tce 130km , jakbym miał takie coś to rękojmia i nara, to jest masakra, jak aso nie umie stwierdzić przyczyny. REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 8 godzin temu, marcin33892 napisał: nieświadomie depne mu do tych 3tys, puszczam gaz i silnik wpada w wibracje Wtedy następuje zmiana objętości masy powietrza w dolocie (zmniejszenie objętości zaworami) i hamowanie sinika objawia się zwiększonymi drganiami w okresie przejściowym do czasu shamowania turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Tylko dlaczego występuje to tylko i wyłącznie przy 3tys obrotów? W żadnym innym zakresie obrotów nie ma już tego drgania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Dokładnie. Chociaż ja u siebie zauważyłem, że pojawia się nawet w większym zakresie 3000-3400. Zależność chyba ma związek z temperaturą silnika/kolektora. No i pytanie, dlaczego w innych silnikach turbo nigdy czegoś takiego nie stwierdziłem. :-\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Domyślam się, że to może być związane z maksymalnym wyprzedzeniem zapłonu, ale w tym miejscu, w Waszym silniku nigdy nie mierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 No tak, ale co ma do tego wprzedzenie zapłonu, jak dzieje się tak przy schodzeniu z obrotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzeh Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 W tym tygodniu serwis próbował usunąć szarpanie aktualizacją sterownika wtrysków - aktualizacja ze stycznia 2019 opracowana przez francuzów rzekomo w celu usunięcia tej wady. ... nic to nie dało. Jak szarpało - tak szarpie. W grudniu minie mi gwarancja, co ja mam z nimi zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) to jest dramat z tymi samochodami. A to szarpanie objawia się podczas jazdy z zapiętym biegiem czy przy jego zmianie? Może szarpie jest bo przy zmianie biegu silnik za szybko schodzi z obrotów i inne są prędkości silnika a inne układu - bo powinny być równe. Edytowane 16 Marca 2019 przez dreq02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzeh Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 szarpanie czuć najwyraźniej przy jednostajnej prędkości na 2 i 3 biegu przy obrotach 1,5 - 1,8 tyś, czuć też przy przyśpieszaniu a nawet teraz czuję na 5 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Mi też wgrali ta aktualizacje wtrysku i od tej pory jak ręką odjal. Zero szarpania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karle2 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Po wgraniu aktualizacji wtrysku ,problemu na razie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratpit Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Dnia 17.01.2019 o 20:36, miszczprostej napisał: Reasumując. Dowiedziałem się, że Renault przysłało jakąś specjalną procedurę poradzenia sobie z tym problemem, która obejmowała: 1) demontaż kolektora ssącego i jego umycie, 2) wykonano płukankę silnika, 3) wymyto wtryski oraz cały układ paliwowy 4) wgrano nowe oprogramowania sterownika silnika Dokładnie zaproponowano mi tą samą usługę , jestem umówiony na przyszły tydzień zobaczymy czy szarpanie ustąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 @miszczprostej czy ta usługa została wykonana w ramach gwarancji? @bratpit, jak u Ciebie? I w których serwisach byliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirror Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Dnia 4.01.2019 o 09:33, Grzeh napisał: Ja tankuję tylko na orlenie a dla sprawdzenia przejechałem 2 zbiorniki na Pb98 i bez zmian. Po ostatniej wizycie w ASO dowiedziałem się, że bezpośrednią przyczyna szarpania jest zapychający się gaźnik płynem chłodzącym lub olejem. W ASO wielokrotnie jednego dnia gaźnik wyczyścili ale po przejechaniu kilometra szarpanie powracało. Powodem prawdopodobnie jest jakaś nieszczelność ale ASO nie potrafi jej zlokalizować i usunąć. Mam jeszcze rok gwarancji, czego się mogę domagać? Dodam, że od niemal nowości mam okopconą rurę wydechową jak w dieslu, czy to normalne? Kolego a nie padła Ci jakaś cewka. Bo mi też autko szarpało ( Megane III 1.4 TCE ) i miałem wypadanie zapłonu na 3i 4 cylindrze. czyli 2 cewki do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 No jak kolega pisze o gaźniku w 1.2 tce to chyba o cewkach też nie ma pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi