Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czasem nie kręci po wciśnięciu START

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kolejny problem z moim Fluence. Otóż mam system hands-free tak, że nie muszę wkładać karty do czytnika, wystarczy że jest wykryta. Czasami po naciśnięciu przycisku START - włącza się zapłon i wszystkie systemy, odblokuje kierownicę, ale rozrusznik nie zakręci. Dopiero po kilku próbach naciskania START zaczyna normalnie odpalać. Co zauważyłem:

- problem występuje z różną częstotliwością, czasem kilka dni spokój, czasem codziennie

- nie ma na to reguły, czy zimno, czy ciepło, czy sucho, czy wilgotno

- gdy działa to działa bez żadnych problemów, nie przygasają światła, odpala od "dotyku", kręci prawidłowo

- kilka razy zdarzyło się, że zakręcił około jedną sekundę i puścił, silnik nie zdążył odpalić

Jakieś pomysły koledzy?

po co mnie przedrzeźniasz :?:

Próbowałem różnych konfiguracji, raczej nie ma to związku ze sprzęgłem. Gdy nie jest wciśnięte to nic się nie dzieje pod maską i mam komunikat, a gdy wciśnięte to słyszę cyknięcie, jakby elektromagnes, ale rozrusznik nie kręci.

Przed chwilą dałem zrobić test akumulatora - wyszło, że sprawny. Bez obciążenia 12.7V, natomiast dziwi mnie ładowanie z alternatora - tylko 13.4V.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13 -Prezes

Dodano: 23 cze 2017 - 09:10

Racja, przepraszam, zapomniałem się :oops:

Edytowane przez Prezes

• 8 miesięcy temu...

Elektrowłącznik rozrusznika pobiera bardzo duży prąd. Może nie łączyć wtyczka na rozruszniku lub wtyczka w module pod maską.

Fluence i Megane 3 mają to samo pod maską. Jest to złącze CM 6-pinowe - 3 (duża czarna wtyczka na środku płytki koło bezpieczników) Pin 3 jest w pierwszym rzędzie po prawej stronie blokady wysuwania.

@DanielT -nie ważne z HF, czy bez tego.

OK. udało mi się wygrać z megi :-D

U mnie powodem nie odpalania okazał się walnięty czujnik pedału sprzęgła ten u góry sprzęgła co jest koloru zielonego. po jego wymianie wszystko wróciło do normy i odpala od pierwszego przyciśnięcia na guzik start

W lagunie masz źle ustawione w sofcie. Tam jest do wyboru, ale jeśli wybrany jest hamulec to brak już odpalania awaryjnego. Jeśli jest sprzęgło i padnie dolny czujnik, to hamulec jest jako drugi, po podaniu komunikatu - wyjątkiem są automaty.

2 minuty temu, DAREN napisał:

nie nie było takiego komunikatu o hamulcu

Ale wiemy, że tak się robi.

• 7 lat później...
W dniu 26.02.2018 o 22:27, DAREN napisał(a):

OK. udało mi się wygrać z megi :-D

U mnie powodem nie odpalania okazał się walnięty czujnik pedału sprzęgła ten u góry sprzęgła co jest koloru zielonego. po jego wymianie wszystko wróciło do normy i odpala od pierwszego przyciśnięcia na guzik start

Witam cię, mam nadzieje że odpowiesz. Otóż mam identyczny problem w megane 3, 1.4 Tce, a opis jak kolega wyżej w Fluence.

Sprawdzałem dzisiaj ten dolny czujnik( niebieski) na sprzęgle - wypiołem wtyczkę i podłączyłem nowy ale nic to nie dało.

Do tego górnego to nie ma dostępu, tylko go widać, stąd moje pytanie jak go wymieniłeś, lub jak ci go wymienili?