John_Doe Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Witam, /\/\/\/\/\\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Posiadam Megane III 1.9 dCi, skrzynia ND4 001. /\/\/\/\/\\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Jestem niezadowolony z przełożenia 6biegu. Jest ono krótsze niż w moim poprzednim Megane II 1.9 dCi - skrzynia ND0. /\/\/\/\/\\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Czy istnieje możliwość modyfikacji tej skrzyni bądź jej wymiana na inną tak aby przełożenie było dłuższe? /\/\/\/\/\\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Jakie wtedy mogły to by być koszty? Warto? /\/\/\/\/\\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Pozdrawiam, Karol Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Edytowane 12 Lipca 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narky Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Krótsze w sensie chodzi o MAX prędkość? Z ciekawości zapytam, jaka jest różnica? Jaki koszt, jeżeli jesteś w stanie wymienić skrzynie sam to koszt skrzyni, wymiana w warsztacie to koszt myślę koło 500 zł. ( Przynajmniej tak słyszałem. ) Ale czy ta skrzynia będzie pasować? Wątpię. Megane II ma inną bude niż III chodzi tu teraz o mocowanie tej skrzyni. Najprościej to jakbyś miał dwie na wierzchu i porównał czy to się zgra. Aczykolwiek za dużo "detali" : Wyjście na półosie ( ich grubość ), mocowanie skrzyni do budy, rozstaw śrub do mocowania silnika, pewnie kostki czujników, linki biegów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John_Doe Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) @ Prezes Przepraszam, za odstępy - nawyk z korporacji, tak jest czytelniej. Proszę jeszcze oczywiście o zmianę nazwy tematu - miałem na myśli oczywiście "Zbyt krótkie przełożenie 6biegu" @ Narky Różnica to około 200-250 obr/min. W Megane II przełożenia były optymalne jak dla tego silnika. W Megane III to nie jest w zasadzie 6 bieg, tylko 5,5. W innych autach 6 biegi są dłuższe w takich silnikach, no ale wiadomo, coś za coś. Jeżdżę sporo po autostradach i to przełożenie jest irytujące, spalanie większe itd. Może w takim razie skrzynia od Megane III ale od np. 2.0 dCi? Modyfikacja samej skrzyni wchodzi w grę? Wiem z forum, że ktoś zmieniał 5 bieg w 1.6 16V. Edytowane 12 Lipca 2017 przez John_Doe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narky Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Nie wiem jak z cenami skrzyń w Megankach III, ale raczej mało kto bawi się w wymianę trybów,czy co tam się psuje w skrzyni, tylko po prostu wsadza zamennik. Już bardziejbym obstawiał, że będzie pasować wlasnie skrzynia od 2.0 dCI Megane III niz od 1.9 megane II. A co modyfikacjii, nie wchodzi w gre, musiałbyś znaleźć odpowiednie tryby z ilością ząbków i je spasować, a raczej nikt skrzyni nie rozbiera na sprzedaż :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John_Doe Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Znalazłem taką oto skrzynie (niestety nie na allegro) - TL MT6, o dziwo montowaną w 1.5 dCi od 2012 roku. http://www.powertrain.renault.com/application/storage/upload/filemanager/brochure/brochure_bv_new/Brochure_BVM_TLX_MAJ_2014.pdf Przełożenia są wg. mnie optymalne, czym szczyci się Renault w w/w katalogu. Poniżej prezentacja przełożeń: Czy ktoś miał do czynienia z tą skrzynią? Pasowałaby plug&play do 1.9 dCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Pasowałaby plug&play do 1.9 dCi? Nie liczyłbym na to, poparte własnymi doświadczeniami po padzie skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John_Doe Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam, Odgrzewam temat. Czy ktoś z Forumowiczów ma dostęp do danych do skrzyń w Megane, "serwisówek" gdzie poszczególne rodzaje skrzyń są rozkodowane (np. ND4 001 itd.)? Mam na myśli jakie mają przełożenie. Przekładka samego trybu z innej skrzyni nie wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) wchodzi, tym bardziej że do wymiany ostatniego biegu zazwyczaj nie trza zrzucać skrzyni tylko odkręcić osłonę trybów (tak było w 5 biegówkach). Potem policzyć ilość zębów na trybach na wałku wejściowym i wyjściowym, obliczyć przełożenie. Potem kupić tryby z mniejszym przełożeniem od twojego pasujące na wałki ew. synchronizatory i zamontować. Kiedyś czytałem na forum dacii że koleś wymieniał w 5 biegowej skrzyni. Kupił tryby za chyba 250 zł i tyle samo dał za ich wymianę. Ja też bym wiele dał za dłuższą 6tkę. Szkoda że dopiero w 2011 zmodyfikowali skrzynie. U mnie przy 120 km/h jest 3250 obr/min jak dobrze pamiętam. A w nowych skrzyniach 140 km/h daje coś koło 3000 czy tam 3100 obrotów. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez onomatopeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John_Doe Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Widziałem ten temat, chciałbym zrobić coś podobnego u siebie. Rozmawiałem z jednym z warsztatów zajmującym się skrzyniami, podjęli by się takiej modyfikacji, pozostaje jedynie kwestia jakich części użyć. Na pewno takie tryby można dostać bez problemu w Renault, trzeba znać jedynie ich numery. Opcja z częściami z używanej skrzyni ND4 wchodzi w grę jeśli znane by były wartości poszczególnych przełożeń. Ewentualnie wymiana na inną skrzynie ND4, być może były takie np. w Scenicu o innych, dłuższych przełożeniach. Generalnie potrzebna jest pomoc kogoś kto ma dostęp do dokumetacji serwisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John_Doe Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Witam, Podbijam temat. Czy ma ktoś dostęp do przełożeń które występowały w skrzyniach ND4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Przełożenia zależały od indeksu tej skrzyni. Poniżej tabela z przełożeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John_Doe Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Dzięki za informację. Widać jednak, że przełożenie trybów 6tego biegu z ND4 004 nie zmieni zbyt dużo. Być może takie tryby były by w innych odmianach ND4. Mam na myśli np. ND4 z 1.6 dCi z późniejszych wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinek90 Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Nie napalajcie się tak. Po zmianie trybów przestanie działać tempomat i później trochę słabo przy odsprzedaży auta. Też myślałem by wydłużyć 6-kę w 1,6 benz. i nieco pobuszowałem w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi