Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pochłaniacz par paliwa (filtr paliwa?)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

XXX

Trochę czytałem na ten temat w internecie, próbowałem podpytać osób zorientowanych w temacie, ale postanowiłem, że upewnię się tutaj.

XXX

Czy prawda to, że w Megane II (dokładnie silnik 2.0 136KM benzyna, rok produkcji 2003) nie ma normalnego filtra paliwa, tylko jest taka czarna puszka, która nazywa się pochłaniacz par paliwa?

XXX

I jeśli tak, to co ile zaleca się wymianę? O ile w ogóle się zaleca. Wyczytałem, że tego ogólnie się nie wymienia (ewentualnie raz na 15 lat), ale informacje pochodzą z różnych źródeł, zatem chciałem to wszystko potwierdzić chociażby u Was.

XXX

Znalazłem np. ten temat (megane.com.pl/topic/74366-czy-to-jest-filtr-paliwa/?tab=comments#comment-498920) ale odpowiedź nie padła, trochę też jest tu (72064-filtr-paliwa-gdzie/?tab=comments#comment-485567)

XXX

Z góry dzięki, pozdrawiam.

lapka2.gif

REGULAMIN
5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER, co w efekcie powoduje niepotrzebne wydłużenie postu. -
 mireczek01

4 godziny temu, kondziomwteam napisał:

Czy prawda to, że w Megane II (dokładnie silnik 2.0 136KM benzyna, rok produkcji 2003) nie ma normalnego filtra paliwa, tylko jest taka czarna puszka, która nazywa się pochłaniacz par paliwa?

Pochłaniacz par paliwa czyli ta czarna puszka nie zastępuje filtra. Spełnia zupełnie inną rolę a wymiana samego filtra nie jest przewidziana. Tak jak napisali przedmówcy filtr jest częścią zespołu pompa-czujnik poziomu-filtr. Pochłaniacza par paliwa również się nie wymienia.