LTar Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 ? Mam bardzo dobry dzień. Możesz wskazać, w którym konkretnie miejscu się uniosłem? Zluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lol19pl Opublikowano 12 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Najbardziej w wyżyłowanych silnikach dostają tłoki i dół silnika (oczywiście nie mówimy o przeniesieniu napędu). Turbina tylko zwiększa ciśnienie powietrza, czyli ułatwia uzyskanie wyższej mocy, a to czy są dwie, czy 3 czy kompresor to nie ma nic do rzeczy z zacierającym się tłokiem, czy korbowodem wypadającym bokiem. Nie ma czegoś takiego jak "przelicznik" wyżyłowania silnika. Każdy silnik reaguje inaczej, jest zbudowany z różnych materiałów, przyjmuje różne przeciążenia. Są silniki mające turbo i 400 koni z 2.0 litrów, które wytrzymają więcej niż mające 150KM i również 2l ale wolnossące, ponieważ jeden jest dobre zaprojektowany i wykonany z dobrego materiału, a drugi ma jakieś "przeoczenie" i jest wykonany z lipnego stopu. Ważne też jest odpowiednie ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu, pracy zaworów czy odpowiednie skomponowanie mieszanki. Dlatego nie można porównywać silnika 1:1, bo np. wolnossące 2.0 w mazdzie pracuje zupełnie w innym cyklu niż większość silników i nie da się go przyrównać 1:1 z 2.0tsi, które ma 280 koni czy 2.0 z mercedesa, które ma 381KM. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 lubowitz78 argument "wyżyłowany" to kiepski jest, jak już komentujecie to na jakimś poziomie np. nie bo sprzęgło padnie albo skrzynia czy tłoki padną bo są ze słabego materiału. Teraz wychodzi 1.3 TCE 160 jeszcze z dodatkowym filtrem i da się ? Chiptuning jest bezpieczny o ile podzespoły są w dobrej kondycji i robi to człowiek który to ogarania (p.s nie są to dwa kliknięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Róbcie ciptuningi, wyciskajcie ostatnie poty, nawet po 150 koni z litra lub więcej. Przecież tuner jest ogarniętym autorytetem w dziedzinie, ma hamownię i ekstra sprzęt do wykresów. Do tego sprzeda stałą i standardową śpiewkę o bezpieczeństwie dla jednostki. Do tego niższe spalanie. Przecież tylko dureń by nie wykorzystał takiej okazji. Nic tak nie działa na podświadomość, psychikę jak ciepłe słówka i piękne pozory w super otoczce i wrażenie profesjonalności. Tylko później nie wciskajcie swoich dojeżdżonych padak kolejnemu nabywcy, bo dobija do przebiegu 150-200 tys i czas na zmianę, bo 'rodzina się powiększyła' albo 'wyjeżdżam na stałe za granicę'. Użytkujecie samochód kilka lat i w tym czasie może być ok. Co się dzieje z jednostką u kolejnego właściciela, tego nie wiecie. No ale co tam, współczesne silniki są przecież super trwałe, niewysilone, podzespoły z niezniszczalnego materiału. Przecież u mnie przejeździł 100 tys i nie brał grama oleju, wymienianego z resztą co 5 tys km. Edytowane 13 Listopada 2018 przez sKarlosMegane 1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lol19pl Opublikowano 13 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 @sKarlosMegane A co użytkownika nowego samochodu interesuje kolejny właściciel? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Jestem przekonany że 95% osób na forum nie chipuje swoich silników. Sam jestem temu przeciwny. Ale kupujący samochody z 2 ręki są sami sobie winni. Reno to mój 3 nowy samochód. Wole kupić nowy taki na jaki mnie stać niż używany. Ale na takich ludzi wylewa się masa hejtu typu: zobacz co za duren kupił nowy samochód który za 3 lata będzie warty połowę. A to gowno prawda - kupiłem spokój j bezpieczeństwo na lata. A to za ile sprzedam samochód za 5 lat to moja sprawa. Później Janusze idą kupić samochód i mówią że na srotomoto to połowę tańszy jest... Na całe szczęście sprzedając samochód z 1 ręki nie zaznalem tego problemu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Przepraszam że nie daje gwarancji kolejnemu wlascicielowi na kolejne 10lat i milion km. Edytowane 13 Listopada 2018 przez tomqu86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Hehehhe. Jaja. Ty @sKarlosMegane tak poważnie czy żartujesz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOJO Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Dnia 14.11.2018 o 23:59, Pitrek napisał: x Mówisz Hyundai chłam ,może spasowanie i jakość wnętrza tak .....ale jeśli chodzi o silniki(wolnossące i diesle) to zjada nasze Megane REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikuman Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Odświeżę lekko temacik. Ostatni rok gwarancji tyka u mnie. Chip tuning może być rozwiązaniem, żeby poprawić trochę kulturę jazdy. Z okazji stuknięcia 60 k km i przeglądu, zrobiłem sprawdzenie ciśnienia na tłokach. Wszystko w idealnej formie. Pomimo, że samochód był katowany do 56 k km. Później dali nową skrzynie - I jeżdżę jak za muśnięciem piórka dla niej. ( np. zero lunch). Stąd zacząłem zastanawiać się nad chip tuningiem. Poczytałem, okazuje się że skrzynia jest tu na razie problemem. No i motyw, czy rozsądne będzie wzmocnienie jej części np. obić kevlarem ? Zwiększy to w teorii limit momentu jaki może przyjąć, jej trwałość, która i tak jest do bani? Skrzynia to GETRAG 7DCT300 Po wzmocnieniu skrzyni, można by pomyśleć o chip tuningu. W tym skrzyni, która średnio sobie radzi. Sensem jest zwiększenie elastyczności jazdy na comforcie, a przyspieszenie trochę na sporcie. Czytam wasze posty, i coś ktoś może podpowiedzieć na ten temat. Coś ktoś myślał co w teorii można by porobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Pomęczyć się jeszcze chwile i kupić sobie nowa furke;) Lepsza i szybsza Szkoda inwestować w używane auto. REGULAMIN pkt. 5.6 Literki PL-mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Tak na pewno lepiej sprzedać auto po roku czy dwóch jak właśnie najbardziej straciło na wartości. A ta skrzynia to nie jest to samo EDC co np. w CLio IV R.S ? możnaby z niej zaadaptować mocniejsze cześci, http://unitronic.pl/?p=1277 http://www.kreatormocy.pl/katalog/renault/chip-tuning-renault-talisman-1-6-tce-200-km/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 No dobrze, i co z tego że tak spytam? A niby dokładanie do starego samochodu to taki złoty interes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikuman Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Szkoda zmieniać jeszcze . Super zabawka za taką cenę. Samochód usportowili w wielu rzeczach - Można całkiem fajne cacko z tego zrobić, bez rzeźbienia większego. Czytaliście gdzieś? może ktoś modyfikował lekko skrzynie, np. obiciem tarcz. i dał opinie czy to ma sens. Samochód robią do 225 koni - granica skrzyni. Znieść granicę, i jesteśmy bliżej Rs niż dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Dnia 13.11.2018 o 15:32, LTar napisał: A to gowno prawda - kupiłem spokój j bezpieczeństwo na lata. Oj nie wiem czy ta meganka jest na lata, ale życzę żeby była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi