vivera1977 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Samochód mój ma pół roku i strasznie parują mu szyby w deszczowe zimne dni. Wymienilem filtr kabinowy i autko odgrzybione. Wsadzilem również do samochodu takie cygara z kocim żwirkiem silikonowym. I lipa. Przychodzę rano do auta odpalam , buch zaparowane. Samochód stoi na dworzu. Co dziwne kolega ma miesięcznego Scenica i robi to samo. Irytuje mnie to bo wcześniej miałem 20 letnie vectre b i nigdy nie miałem takich problemów. Wiadomo że odpalę nawiew max i to się wyklaruje. Ktoś coś w tym temacie w tej marce samochodu czy modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Czy jak masz ustawiony nawiew na auto to tez paruje ? Jeżeli wyłączasz manualnie klime to tego nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Pytanie podstawowe, czy masz załączoną klimatyzację? Sprawdzałeś fizycznie czy pracuje? W takich warunkach, klimatyzacja to podstawa. Sprawdź dokładnie, czy auto nie jest gdzieś zawilogocone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivera1977 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Próbowałem różnie, jak mam włączone auto to paruje, ostatnio od środy to nawet jeżdżę cały czas z włączoną klimą. O wczoraj np. sytuacja, przyjechałem z pracy pojechałem z żoną na zakupy, no ja wiem w sklepie jakieś pół godzinki , zakupy do bagażnika, naciskam start buch zaparowane. Widziałem wczoraj na parkingu też auta poparowane. No ale kurczę to nowe auto. 2 godziny temu, Sarna1 napisał: Czy jak masz ustawiony nawiew na auto to tez paruje ? Jeżeli wyłączasz manualnie klime to tego nie rób. Jak mam ustawiane na auto/ fast to jeszcze nigdy nie widziałem aby Klima włączyła się sama jeśli temperatura była niższa niż 15 st. Edytowane 19 Listopada 2017 przez vivera1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 A nie palicie w aucie np. elektronicznych papierosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivera1977 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 57 minut temu, pbet napisał: A nie palicie w aucie np. elektronicznych papierosów? Nie, nie palimy od urodzenia. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 A obieg? Ustawiony na zewnętrzny? Jeśli tak to trzeba szukać wilgoci w aucie. Podotykaj wszystkich materiałowych elementów wnętrza czy nie są wilgotne. Przeszukaj wszystkie dostępne zakamarki. Auto nowe więc co na to ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivera1977 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 9 minut temu, pbet napisał: A obieg? Ustawiony na zewnętrzny? Jeśli tak to trzeba szukać wilgoci w aucie. Podotykaj wszystkich materiałowych elementów wnętrza czy nie są wilgotne. Przeszukaj wszystkie dostępne zakamarki. Auto nowe więc co na to ASO? W obiegu jeżdżę otwartym tylko latem włączam automatyczny. W ASO jeszcze nie byłem , nie mam czasu pracuje do 18ej i zawsze mają zamknięte już do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Sprawdź, czy obieg wewnętrzny nie jest załączony na stałe, czy dmuchawa ciągnie powietrze z zewnątrz. W Megane 3 z początku produkcji były z tym problemy. Używaj częściej klimatyzacji, aby osuszyć wnętrze. W swoich autach mam załączoną klimatyzację cały czas. Pracuje zawsze, oczywiście jak pozwoli na to system auta. Edytowane 19 Listopada 2017 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivera1977 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Właśnie wracam z autka i zauważyłem dziwną rzecz , mam ustawioną np. klimatyzację i nawiew na szybę i nogi siła wentylacji 3 i potrzeba mi wcisnąć ,przycisk dobra widoczność i co się dzieje... a no wentylacja wskakuje na 7, dobrze, szyba się grzeje i lusterka też ok. a klima gaśnie. I teraz co klima gaśnie czy tylko ikonka w r-link2 . Dziwi mnie to bo... w instrukcji piszę że klima powinna się włączyć ``Funkcja „dobra widoczność“ Funkcja ta pozwala na szybkie usunięcie szronu lub zaparowania z przedniej i tylnej szyby, przednich szyb bocznych i zewnętrznych lusterek wstecznych (zależnie od pojazdu). Jej działanie wiąże się z automatycznym włączeniem klimatyzacji i funkcji usuwania szronu z tylnej szyby oraz, zależnie od wersji pojazdu,elektrycznego usuwania szronu z przedniej szyby.`` i na filmiku tu też widać że gość na 0:33 wciska przycisk ``dobra widoczność`` a dalej wyraźnie widać że AC się świeci 0:38 a u mnie gaśnie. Sprawdźcie u siebie proszę i dajcie znać. P.S. u mnie gaśnie u mojego kolegi w scenicu miesięcznym też gaśnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 A czemu po prostu nie włączysz Auto na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Należy pamiętać, że w każdej generacji Megane funkcja "auto" działa inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Co to znaczy inaczej, w każdym aucie jakie miałem, nie tylko Renault, włączenie funkcji auto powodowało jak najszybsze dojście do zadanej temp wnętrza i jej późniejsze utrzymywanie. A to czy klima była do tego potrzebna czy nie oceniał sterownik. Nawet w starych beemkach z 90 lat tak działała automatyczna klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivera1977 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Sarna1 napisał: A czemu po prostu nie włączysz Auto na stałe Oczywiście że tak bym chciał i tak jeżdżę latem, ale kiedy zrobiło się zimno i temp spadła poniżej 15st. Nie zauważyłem włączania się klimy prawie przez miesiąc czasu a klima nie włączoną zimą to dla niej zabójstwo. Zaleca się chociaż dwa razy w tygodniu. Edytowane 19 Listopada 2017 przez vivera1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) To coś masz zepsute. W domowych 3 Renowkach (Meg3, Captur i Kadjar) po wybraniu auto klima chodzi nawet jak na zewnątrz jest 3 stopnie jak dzisiaj. Słychać to m.in. po załączających się czasami wentylatorach pod maską na 1 bieg. Oczywiście z nawiewów nie leci zimne powietrze bo mam ustawione 23 stopnie bo lubię ciepło. Chyba że naciśniesz przycisk ac no to wtedy ja wyłączysz a system tylko automatycznie zajmie się dystrybucją powietrza ale bez osuszania. Edytowane 19 Listopada 2017 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi