adamand1 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Witajcie ! XXX mam do Was ogromną prośbę o poradę - muszę wymienić piorytetowo hamulce z tyłu w mojej meganie 3 kombii 1,4 TCE 130km 2009r. Tarcz i klocków jest tyle rodzajów i ich cena różni się naprawdę znacząco i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać ... XXX mam standardowy (pociągany) hamulec ręczny. XXX Proszę Was o poradę jakie klocki i tarcze na tył kupić (zależy mi na jakości w dobrej cenie) XXX Dodatkowo niektóre z tarcz zawierają takie elementy jak : XXX - z pierścieniem nadajnika impulsów ABS - z łożyskiem koła XXX XXX XXX XXX REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Tylne tarcze muszą mieć czujnik ABS i łożysko, podobno można to wybić i przełożyć do nowej tarczy, ale mało kto chce się tego podjąć, bo ryzyko uszkodzenia zwłaszcza czujnika ABS jest podobno duże. Też jestem na etapie wybierania tarcz i klocków. Klocki jużmam kupione - TRW, a tarcze będę brał chyba SNR. Edytowane 21 Listopada 2017 przez Tiagra4700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Tarcze nie mają czujnika ABS tylko magnetyczny pierścień ABS. Jeżeli kupisz tarcze bez pierścienia i łożyska to z łożyskiem nie ma problemu, ponieważ na prasie takie łożysko bez problemu włożysz (niektórzy samemu wciskają, ale uszkodzenie łożyska wtedy jest bardzo prawdopodobne - trzeba uważać jak to się robi). Natomiast pierścień ABS trzeba zdjąć ze starej tarczy i nie jest to prosta sprawa i nie każdy chce się w to bawić. Jak policzysz koszty prasy do łożyska i wyciągania i wkładania pierścienia to może się okazać, że nie warto tego kupować oddzielnie bo tyle samo może Ciebie wyjść komplet. Zwłaszcza, że uszkodzenie takiego zdejmowanego pierścienia jest wielce prawdopodobne i wtedy ok 50zł wydasz na drugi pierścień. Dlatego jak chcesz spać spokojnie kup z pierścieniem i łożyskiem. Co do jakości to kup w internecie OEM lub TRW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamand1 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 a tak konkretnie to myślałem o : XXX Tarcze : Bosch XXX lub XXX Tarcze Zimmermann w tych zmmermannach dodatkowo jest jakaś osłona błotna XXX XXX lub XXX Tarcze TRW XXX a klocki : XXX klocki bosch XXX XXX proszę o poradę, które tarcze wybrać REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1e Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Też jestem na podobnym etapie co Ty, zastanów się nad OEM:http://www.renault-czesci.pl/RENAULT-MEGANE_MEGANE-III-2008-2015_HAMULCE(2,184,).aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 mam ten sam problem co wy, u mnie z tyłu jak sie okazuje są już żyletki a cena tarcz w intercars po zniżkach powala do elektycznego hamulca. Średnio koło 430 zl/szt :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 21 godzin temu, onomatopeja napisał: Nie papuguj. Nie robi się zakupów w najdroższym sklepie z częsciami w całym internecie ;) Przykładowo te same tarcze BOSCH kosztują w intercars - 424 zł za sztukę, a u konkurencji 250 zł za sztukę (ten sam numer katalogowy, z pierścieniem i z łożskiem) REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamand1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 11 godzin temu, Tiagra4700 napisał: Nie papuguj. Podaj link do sklepu albo napisz na prv gdzie to mogę zamówić w takiej cenie REGULAMIN pkt. 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. pkt. 5.5 Zabronione jest usuwanie lub edycja wpisów dokonanych przez administrację. Takie postępowanie skutkuje automatycznym przydzieleniem ostrzeżenia (dotyczy wcześniejszych postów). - mireczek01 Może najwyższy czas przeczytać regulamin forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 11 godzin temu, adamand1 napisał: Nie papuguj. Priv. REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Czemu priv? Każdy chętnie kupi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Nie byłem pewny czy można wklejać linki do sklepów ;) praktycznie w kazdym sklepie jest taniej niz w intercarsie. hamulcesklep.pl lub iparts.pl - ja tam kupuje tarcze/klocki Edytowane 23 Listopada 2017 przez Tiagra4700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 też polecam hamulcesklep.pl - brałem tam nie raz, znajomi również i nigdy nie było żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arithel Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Nie polecam tarcz i klocków Bosch. Wydałem na cały komplet ponad 1000zł a efekty są mizerne ... Tarcze pordzewiały już pierwszego dnia Przy hamowaniu piszczy Słabe hamowanie, nie ma w ogóle efektu "stania dęba" No i kilka razy się przejechałem przez to ryzykując wypadkiem bo auto nie dawało rady wyhamować (jeżdżę też innymi i nimi podobne manewry wykonują) Generalnie strasznie nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Miałem Boscha w MII na przodzie i były jak żyleta w połączeniu z klockami Breck. Co do rdzawego nalotu to całkiem normalne, że się robi. A jaka kondycja płynu hamulcowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamand1 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 zamówiłem zestaw przód + tył zimmermana - zobaczymy co to jest warte, opiszę swoje wrażenia jak zamontuję (ok środy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi