aniewa Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Czas grzania świec żarowych zależy od odczytanej temperatury cieczy chłodzącej silnik a nie temperatury zewnętrznej. By uniknąć kolejnych pytań to powiem tak: na zewnątrz -20 st. C, silnik rozgrzany, na chwilę go gasimy i powtórnie uruchamiamy, świece nie załączają się nawet na chwilę mimo, że termometr pokazuje - 20 st. C. Fakt, że po dłuższym postoju czas grzania świec żarowych zależy od temperatury zewnętrznej bo temperatura cieczy chłodzącej i zewnętrzna są z grubsza jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Czas grzania świec zależy od temperatury odczytanej z przeplywomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Wszystkie instrukcje serwisowe Renault mówią, że czas grzania świec zależy od temperatury cieczy chłodzącej i napięcia akumulatora. Żadna nie wspomina o temperaturze powietrza niezależnie przez co odczytanej. Dodatkowo piszą, że w przypadku uszkodzenia czujnika cieczy czas grzania może być inny niż przewidziany dla danego silnika. A jak nie ma przepływomierza? np. k9k 722. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Tak kolego masz rację. Czas grzania świec zależy od temperatury cieczy, a poprawka wielkosci podstawowej dawki od temperatury odczytanej z przeplywki. To ja pomyliłem - przepraszam. Jak nie ma w przepływomierzu to pewnie jest dodatkowy czujnik temperatury powietrza zassanego w dolocie. Edytowane 26 Listopada 2017 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Czy rezystancja 0,15 ohma to jest dobry winik jak na świece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 To zależy jak dokładny jest miernik. Instrukcja podaje wartość od 0,4 ohma do 1 ohm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 1 godzinę temu, Ryan napisał: Czy rezystancja 0,15 ohma to jest dobry winik jak na świece Nie. Pomyśl, przy 11V ten prąd musiałby wynosić 73A dla jednej sztuki. Żaden akumulator by tego nie wytrzymał. Łączny prąd może być od 44-62 amperów w zależności od temperatury zewnętrznej i typu świec. Zawsze mierzymy prąd. Tak małego oporu nie da się zmierzyć dokładnie. Później porównujemy wskazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Świece żarowe dobrze jest wykręcić od czasu do czasu, a na pewno warto wówczas aby wykluczyć ich niesprawność, podłączając je bezpośrednio do zacisków akumulatora. Wykręcenie świec ma na celu również zabezpieczenia ich przed zapieczeniem, oraz możliwość oceny stanu elementu grzejnego świecy. Świeca zużywa się od grzania ( element grzejny ), bo końcówka osiąga temperaturę do 1300 C i oprócz awarii elementu grzejnego, może nastąpić upalenia kawałka elementu grzejnego świecy ( rezultat wiadomy ). Niesprawne świece żarowe powodują, że filtr fap napełni się szybciej poprzez większą ilość emisji sadzy, oraz będzie wypalał się częściej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Czytałem iż zwarcia na świecach są rzadkie w moim przypadku cztery są uszkodzone (mają zwarcie) Jak dobrać woltaż świecy - w necie są 4.4V jak mierzyłem sterownik to przez około 1s podawał napięcie 12V XXX XXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Ryan napisał: Czytałem iż zwarcia na świecach są rzadkie w moim przypadku cztery są uszkodzone (mają zwarcie) Niemożliwe. Prędzej będziesz miał cztery spalone czyli opór nieskończony niż zwarcie na czterech. Po prostu uniwersalny miernik nie jest w stanie zmierzyć dokładnie tak małej rezystancji. Jabrze napisał kilka postów wyżej, że sprawność świecy zmierzysz mierząc prąd jaki pobiera. Do Twojego samochodu są stosowane świece na 4,4 V. Sterowniki świec żarowych mają własny układ diagnostyczny mierzący prąd pobierany przez świece. Jeżeli wartość odbiega od prawidłowej to w przypadku 1,5 dci po podłączeniu komputera diagnostycznego ten błąd będzie widoczny. 1,9 dci pokazuje od razu na wyświetlaczu. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Sprawdzę lepszym miernikiem dzisiaj XXX Podłączyłem do komputera i wyskakuje błąd DTC 038013 - błąd modułu wstępnego podgrzewania - Coś jest nie tak Sprawdzałem miernikiem podczas uruchomienia silnika czy sterownik podaje napięcie - pojawia się na 1 s 12V XXX XXX XXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Przekaznik Napięcie zawsze podaje o wartości pomniejszonej o ok. 1-1,5V w stosunku do napięcia akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Sprawdziłem świece podłączając wszystkie do aku. Świecą aż miło i ciepło zostaje przekaźnik i przewody może gdzieś jest zwarcie do masa XXX XXX Sprawdziłem świece podłączając wszystkie do aku. Świecą aż miło i ciepło zostaje przekaźnik i przewody może gdzieś jest zwarcie do masa ,!!!! Znalazłem usterkę przewód od komputera do modułu Świec zielony był przerwany po Lutowałem i teraz żadnych błędów na komputerze nie widzę !!! REGULAMIN 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 No to super! Gratulacje. A jak ten przewód mógł się sam uszkodzić? Czy może coś mu "pomogło" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Jak dla mnie to niskiej jakości budowa wiązek elektrycznych oraz słaba jakość poszczególnych żył przewod miał niewielki bombelek na izolacji jak mocniej pociagnolem to pękł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi