Ryan Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam. Zakładam nowy temat bo po przeczytaniu wielu postów na tym forum i nie tylko nie znalazłem dokładnie takich objawów Od kilkunastu dni jestem posiadaczem Megane 3 rok 2012, mam problem z porannym rozruchem. Kiedy wciskam przycisk start, rano, to kręci kilkanaście razy zanim odpali Po przejechaniu 100m odpala normalnie Dodam iż wskaźnik temperatury pracy silnika nie zmienia się nawet po 100 KM tzn jest na pierwszej pozycji Spalanie na poziomie 4,6l/100, dynamiczna reakcja na pedał gazu Akumulator około 700A znacznie większy niż ten fabryczny Czy przyczyną może być czujnik temperatury Czy może coś innego Temat zamknięty Przyczyna moduł Świec nie podawał zasilanie na świece żarowe Rozwiązanie : przewód sterujący pomiędzy komputerem 120 a modułem Świec kolor zielony nie miał ciągłości, naprawienie przewodu spowodowało brak błędów w komputerze i rozwiązanie problemu Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Ryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Sprawdź rano przed wciśnięciem START czy masz paliwo w przewodzie do pompy. Podpompuj gruszką i spróbuj odpalić. BTW - "100 KM" to 100 koni mechanicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 jeżeli to zadzaiła to co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Że cofa paliwo w układzie - problem znany i wielokrotnie tu opisywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) czy znasz włąsciwy tytuł tematu na forum, jakiego mam szukać Jak opisać pracę czujnika? coś musi być nie tak? Edytowane 26 Listopada 2017 przez Ryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Np. tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Ja bym jednak sprawdził czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Temperatura odzytana przez ten czujnik ma bardzo duży wpływ na dawkę paliwa przy rozruchu zimnego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Pompowałem gruszkę dzisiaj rano silnik odpalił dwa razy szybciej niż zwykle w Dalszym ciągu odpala dość długo, w którym miejscu znajduje się czujnik temperatury płynu chłodzenia nie powinien być zbyt drogi może go wymienię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xiveris Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Może warto jeszcze zmierzyć akumulator. Miałem podobny objaw , auto dosyć długo kręciło zanim odpaliło. Po wymianie akumulatora odpala normalnie. Być może twój nie ma siły aby dać wystarczająco prądu, a to że 70AH niewiele znaczy, ponieważ może być już słaby. Jeśli nie masz miernika napięcia to prostownikiem podładuj akumulator, powinno dać efekt jeśli to wina akumulatora i oczywiście ten jest sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Akumulator ma 8 miesięcy i jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelon Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Jak długo odpala tzn że musi napompować paliwo czyli tak jak Mrarek napisał że przyczyna w układzie paliwowym a nie gdzieś z aku czy czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 jeżeli to układ paliwowy jakie mogą być przyczyny - Filtr paliwa - zawór zwrotny w gruszce (czy ta gruszka to oryginalne rozwiązanie) - co jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Układ się zapowietrza. Docelowo trzeba znaleźć miejsce, gdzie zaciąga powietrze. Tymczasowo pomaga zaworek zwrotny wstawiony pomiędzy filtr paliwa a pompę, bliżej filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryan Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Jaki zaworek polecacie i gdzie go najlepiej zamontować Przy gruszce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Ej no pisałem przecież: zaworek zwrotny wstawiony pomiędzy filtr paliwa a pompę, bliżej filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi