unkas Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Witam. Panowie dzisiaj po raz pierwszy zrobiłem kilkaset kilometrów moją "Megi" i skłoniło mnie to do pewnych refleksji . Mianowicie w dobie dzisiejszej techniki i rozwiniętej świadomości elektronicznej , czy na prawdę nie ma jakiegoś "urządzenia" , "oprogramowania" które by pozwoliło na realny odczyt poziomu gazu, kiedy jedziemy na gazie a benzyny , kiedy jedziemy na benzynie . Chodzi mi o to żeby wszystkie wskazania komputera przełączały się razem z przejściem z jednego paliwa na drugie . Jak wygląda sprawa tego "problemu" przy fabrycznej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Z doświadczenia, ale z innej marki -> KIA -> w Rio, fabryczna instalacja BRC (założona u dilera) pokazuje poziom gazu w postaci kilku diod (od zielonej do czerwonej zdaje się); wskaźnik znajduje się w jednym "module" z przyciskiem przełączania >>na gaz<<. Na liczniku auto wskazuje poziom benzyny. Sprawa świeża, bo to nowe Rio, kupione we wrześniu 2017. Nie było tutaj raczej innej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 No tak też jest w mojej megance ale czy to szczyt możliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denver666 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Jak na razie to tylko w Astrze widziałem, że wskaźnik paliwa po przełączeniu się na gaz, wskazywał poziom gazu. I to jest fabryczna instalacja. Mnie tez wnerwiają te diody, które i tak pokazują jak chcą. U mnie długo są 4 diody, później chwila 3 a następnie już 2. Tak naprawdę to człowiek jeździ już na znajomość możliwych kilometrów do przejechania i wie kiedy tankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dnia 3.12.2017 o 20:08, unkas napisał: Mianowicie w dobie dzisiejszej techniki i rozwiniętej świadomości elektronicznej , czy na prawdę nie ma jakiegoś "urządzenia" , "oprogramowania" które by pozwoliło na realny odczyt poziomu gazu, kiedy jedziemy na gazie a benzyny , kiedy jedziemy na benzynie . Chodzi mi o to żeby wszystkie wskazania komputera przełączały się razem z przejściem z jednego paliwa na drugie . Po pierwsze sposób mierzenia poziomu gazu jest do bani - chodzi o pływak w wielozaworze i jego dokładność. Zauważ, że nawet obliczone spalanie benzyny brane z długości czasu wtrysku benzyny pod zadanym ciśnieniem i tak nie pokrywa się z faktycznym stanem przy dystrybutorze. Po drugie, żeby mieć to wszystko na blacie to musiałby się producent auta o to postarać, tzn przystosować do tego licznik. A samodzielne podłączenie się do licznika i tam pokazywanie czegokolwiek spoza wyposażenia fabrycznego auta, nawet w dobie dzisiejszej techniki i rozwiniętej świadomości elektronicznej, jest praktycznie nie możliwe. Chociaż chciałbym się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Trudno , trzeba będzie z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Mając dwa źródła zasilania sinika ,nie wiem czy do szczęścia potrzebny jest pomiar ilości gazu w zbiorniku do 100ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denver666 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Do 100ml może i nie ale po co 4 diody skoro tak naprawdę stan poziomu pokazują tylko 2 :). Jest pełny albo już pusto. Dla mnie problem jest w nazwie. To nie powinno się nazywać instalacja fabryczna. Jedyna fabryczna jest w Astrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam. Nie będę zakładał nowego wątku napiszę tutaj. Dzisiaj chciałem zobaczyć jak wygląda sprawa emulatora w mojej megance , dobrałem się do środka i zobaczyłem że mam zamontowany (nic nie warty ) FLE-FC , wiec na pewno trzeba go będzie wymienić na inny , ale nie to mnie zdziwiło tylko to że jest tam jedna luźna żółta wtyczka , wie może ktoś o co w tym chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelg Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dnia 8.12.2017 o 21:30, unkas napisał: Nie papuguj. Jak masz elektryczny "ręczny" to podłączony jest czujnik "przechyłu" REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Mam elektryczny ręczny , ale rzecz w tym ze ta kostka nie jest nigdzie podłączona . Powinna gdzieś być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Wygląda na kostkę do podłączenia czujnika wysokości tyłu nadwozia przy poziomowaniu lamp ksenonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelg Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Dokładnie tak, jest "przyklejony" czujnik pomiędzy fotelami a bagażnikiem. Działa z tego też automatyczny ręczny przy wzniesieniach i z górki jak się stoi. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez camelg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Niestety u mnie w zasięgu tej kostki nie ma nic gdzie by ją można wpiąć. Może ktoś wkleić fotkę jak to ma wyglądać ? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez unkas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 @unkas masz system wspomagania ruszania pod górę? Jeśli to faktycznie wtyczka od czujnika przechyłu to pytanie czy działa? Idąc tropem kolegi @aniewa to czy masz ksenony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi