eino Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Czy ktoś z Was zwrócił uwagę na specyficzny dźwięk pojawiający się przy mało dynamicznym przyspieszaniu? Najczęściej słyszalny przy korzystaniu z trybu Eco, ale w pozostałych też się zdarza. Głównie na drugim biegu, ale przy wyłączonym radiu na wyższych też go słychać. Zaczyna się tak gdzieś powyżej 1000-1500 obrotów i najczęściej do 3000. Brzmi trochę jakby otwierał się jakiś zawór od powietrza, ale nie pojawia się po puszczeniu gazu i przy przegazowaniu na postoju, więc to nie upustowy od turbo. Byłem w ASO i nie potrafili powiedzieć co to, jedynie że to na pewno nie oznaka jakiejś usterki silnika. Poprosiłem salon o jazdę testową dla porównania i w demo dźwięk identyczny. Wiem, że jestem bardzo czuły na różne dźwięki, ale aż dziwi mnie, że jeszcze nie ma żadnego tematu tego dotyczącego. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superAs Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 A jaki to silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 W tych silnikach Turbo ma zmienną geometrię jeżeli z niskich obrotów przyspieszasz to Turbo pompuje więcej powietrza ale przepustnica nie jest otwarta na maxa i ten szum to po prostu powietrze pompowane przez Turbo do dolotu u mnie jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eino Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 A czy u Ciebie też pojawia się dopiero wraz z nagrzewaniem silnika? Przy zimnym albo nie występuje albo jest dla mnie niesłyszalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Ogólnie jest słyszalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eino Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 A na ile jest to głośne u Ciebie? Czy czasem przy dość cichym ustawieniu radia potrafi się przebić? Wybacz, że tak wypytuję ale auto nowe i trochę mnie te dźwięki zaniepokoiły, próbuję stwierdzić czy to właśnie będzie to co u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 U mnie przy radiu na 3-4 kreski słychać turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eino Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Mówisz o typowym świście turbo czy dodatkowym dźwięku, który pojawia się przy mało dynamicznym przyspieszaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Właśnie jak silnik ma niskie obroty i depnie się np na 5 to wtedy szczególnie słychać taki dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub69 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Ja mam podobne dźwięki przy przyspieszaniu i mogą pochodzić ze skrzyni biegów. W poprzedniej wymienionej na gwarancji świst był przy przejściu z 3 na 4 bieg, albo na parzyste. Teraz pojawia się przy dynamicznym naciskaniu pedału gazu. Wiem, że ciężko zdefiniować w słowach taki dźwięki, więc ja nazywam bo bardziej takim jakby wyciem, ale być może myślimy o tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wues Opublikowano 19 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2025 Witam. Wiem, że temat poruszany dawno temu, ale w moim Scenic VI 1,2 Tce ,130 km również słyszę dziwny dźwięk podczas jazdy, gdy lekko dodaje gazu, na silniku zimnym i ciepłym, na biegu niskim i wysokim, ale nigdy na 1. Dźwięk prawdopodobnie ze skrzyni biegów (moje przypuszczenie). Czy jest to jakiś defekt, który z czasem może być problematyczny? Może ktoś zna temat i miał z tym styczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2025 Warto wymienić olej w skrzyni (MTF-3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wues Opublikowano 21 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2025 20 godzin temu, szwagier24a napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Olej wymieniony + ceramizer. Niestety nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2025 To pewnie defekt sprzęgła a dokładniej docisku. Cały czas opieram się na przypuszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 28 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2025 Ja mam od zawsze taki delikatny dźwięk "z lewej kratki nawiewu" który trudno nawet opisać, jakby delikatne bzyczenie. Moim zadaniem jest to odgłos sprężyn z układu sprzęgła i dwumasu. Silniki GDI tworzą silniejsze "uderzenia" przy zapłonie podobnie jak diesle. Zgłaszałem, olałem, 130 kkm, 7 rok - wszystko działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi