silentthunter Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Witam Szykuję się do wymiany świec i tym razem chciałem zamówić przez internet żeby wyszło trochę taniej. Aktualnie mam NGK i planowałem kupić takie same ale przeszukując znany portal znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/oe-renault-swiece-renault-megane-iii-1-6-16v-2-0t-i5879857131.html I mając taką opcję chyba lepiej kupić oryginalne tylko cena jest podejrzanie niska, w serwisie z tego co słyszałem komplet kosztuje ponad 100 zł, co o tym sądzicie? Megane III ph I, 1.6 16V 110KM z LPG Pozdrawiam Edytowane 15 Marca 2018 przez silentthunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Bo w serwisie wszystko jest droższe.Pisze że org to kupuje zawsze pozostaje reklamacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Kupiłem te świece od tego samego sprzedawcy za taką właśnie cenę we wrześniu. Przejechałem na nich ponad 10 kkm i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Czy uważacie, że po 2 latach i 25 000 km warto wymienić już świece czy to będzie za wcześnie i zbędny wydatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) Ja wymieniłem po 50 tyś km i warto było.Ale w skodzie 1.4. Edytowane 11 Maja 2019 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) ASO zaleca co 60k lub 4 lata także niezbyt pomogłeś Ja się zastanawiam czy zmieniać po 2 latach i 25k od ostatniej wymiany. Nie mam za dużo czasu na myślenie bo muszę zamówić zestaw serwisowy i nie wiem czy brać ze świecami czy bez, a serwis mam umówiony na przyszła sobotę. Edytowane 11 Maja 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 44 minuty temu, pbet napisał: ASO zaleca co 60k lub 5 lat. Skoro nie wymieniasz ich samemu, a rok spokojnie na nich przejeździsz to nie inwestuj na zapas. Ostatecznie taką wymianę zawsze można zrobić w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 @pbet Ja bym zmienił wydasz te 50zł więcej, a masz nówki założone i spokój na następne 2 lata conajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Różnica w cenie między zestawem serwisowym z i bez świec to 58 zł. ASO za wymianę weźmie około 50 zł. Chyba wymienię bo czytam w necie, że tak co 30k się powinno, a one mają już 25k. Nie zbiednieję, a sumienie będę miał spokojne Poproszę by oddali mi stare świece to zobaczymy jak będą wyglądały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 6 godzin temu, pbet napisał: Czy uważacie, że po 2 latach i 25 000 km warto wymienić już świece czy to będzie za wcześnie i zbędny wydatek? Dla mnie bez sensu, całkowicie zbędny wydatek. Po takim przebiegu to sprawdza się stan świec,a nie wymienia. Chyba, że któraś ze świec niedomaga. Tym bardziej, że dbasz o auto, nie żyłujesz, jeździsz raczej delikatnie. Kup lepiej krem na twarz, albo dołóż i kup wodę toaletową, zainwestuj w siebie, zaproś kogoś na kawę... oczywiście żart. Zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 @Lelupi ewentualna wymiana tych świec nie spowoduje, że będę musiał sobie czegoś odmówić. Kremu do twarzy nie używam, niczego sobie nie żałuję ale dzięki za troskę Nie o kasie tu rozmawiamy. Tego kryterium nie bierzmy proszę pod uwagę. Wracając do tematu. Swój post napisałem ponieważ powszechna w necie na stronach motoryzacyjnych jest opinia, że świece powinno się wymieniać co 30k km. Interwały ASO przewidują 4 lata lub 60k km. Wszędzie piszemy, że interwały ASO są z d... wzięte i warto je skracać (oleje, filtry, rozrządy, płyn hamulcowy, itd.) więc dla świec chyba też ta zasada obowiązuje? To byłaby mniej więcej połowa interwału zalecanego przez ASO. W związku z tym się zastanawiam. Co do sprawdzenia stanu świec to może i można to zrobić lecz ja nie potrafię, a nawet jeśli to proste to nigdy tego nie robiłem więc mogę się mylić w ocenie. Nie mam też klucza do świec i póki co nie chcę wchodzić w jego posiadanie. Dodatkowo nawet jak będzie "ok" to za chwilę może nie być. Jak pewnie wiesz, bo wielokrotnie o tym pisałem, ja Megi używam w weekendy i dni wolne od pracy. Na codzień jeździ nią moja żona. Dlaczego zastanawiam się na zapas? 1) Żeby uniknąć telefonu od żony w tygodniu gdy jestem daleko od domu lub w delegacji i nie mogę jej pomóc, że auto dziwnie chodzi i nie wie co ma robić. 2) Żeby nie tracić czasu (którego nie mam) na wizyty u mechaników w okresie między przeglądami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Jak nie dla siebie, to dla matki ziemi chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi