Tommi3737 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Co masz na myśli-"na nowo skonfigurować UCH" ? Chcialbym w miare dokladnie wiedziec, z taką wiedzę pojade do mechanika i zrobimy to razem z nim... bo chlopak nie ogarnia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterZgora Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Dokładnie nie pamiętam bo robiłem to raz i to dość dawno. Po skanowaniu sieci wchodzisz w UCH. Następnie klikasz na konfiguracja. Przycisk na górze coś jak młotek z kombinerkami (nie mylić z sierpem i młotem :))następnie wybrać jeden z przycisków po lewej stronie ekranu w pionie (nie pamiętam który). Powinno się pojawić konfiguracja UCH lub przypisanie. Coś w tym rodzaju. No i trzeba to wykonać. Następnie trzeba wyłaczyć czujniki w desce rozdzielczej i sprawa załatwiona. Podczas konfiguracji jest wiele pytań o wyposażenie auta, bo tak jakby na nowo przypisujesz UCH do auta. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez PiterZgora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dzieki za info, a jeszcze jedna sprawa. Czy po tej operacji oponki świećą ci się na desce czy znikneły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterZgora Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Oponki świecą się normalnie, są puste no i oczywiście brak reakcji na niskie ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Musisz szukać funkcji SSPP czy jakoś tak - zaznacz opcję BEZ. Wyłaczasz w UPC czy UHC oraz w Tablicy rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterZgora Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dokładnie tak jak napisał meganecoupe02 Tutaj masz link do tematu z czujnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gbelfer Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Witam. Mam podobny problem z czujnikami w scenicII z grudnia 2004. dwa lata temu w prawym przednim kole pan przy zmianie opon przekręcił mi gwint od wentyla, więc czujnik trzeba było zdemontować. Od tego czasu koło prawe na wyświetlaczu zgasło a wyświetlany komunikat to TYRE PRESURE SENSOR FAUL. Na początku maja założyłem czujnik kupiony w necie i... i nic dalej to samo. Miejscowi fachowcy podłączyli do kompa i nic. Od sprzdawcy dostałem instrukcję by zamienić koła z jednej strony przód na tył przejechać trochę km i sprawdzić reakcję i.... i nadal nic czujnika z tylnego koła nie było widać na przednim. Podejżenie że czytnik prawego koła nawalił. (czy istnieje coś takiego jak czytnik czujnika koła?) Zmieniłem koło ponownie do pierwotnego ustawienia, a następnie zamieniłem na osi i dawaj robić kilometry i... i znów nic. Nadal prawy przód z czójnikiem który pracował na lewej stronie jest niewidoczny. Jak mam się uporać z tym problemem, proszę o podpowiedź. P.S starego czujnika już nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 a czy auto w ogóle "widzi" czujnik? Można to sprawdzić podłączając clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Czujnik na dane koło jest przypisany do ikonki danego koła. prawdopodobnie jest to rozróżniane przez inna częstotliwość albo inny kod sygnału. Choćbyś dane koło do bagażnika jako zapasowe wsadził, albo nawet na fotelu woził, to dopóki będzie w zasięgu łączności radiowej z odbiornikiem jego ikonka będzie zawsze w miejscu jego przeznaczenia wyświetlana. Z tego tez powodu każdy z czujników jest innym kolorem oznaczony i każdy kolor ma swoje miejsce w aucie przypisane. Z powyższego wynika, że czujnik jaki zakupiłeś nie jest sprawny, albo należy go przez CLIP, razem z pozostałymi trzema jako komplet do systemu wprowadzić, zamiast tego z zerwanym gwintem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Dokładnie, każdy czujnik ma swój kod i trzeba go wprowadzić do systemu clipem i aktywować. Ustawia się tam też który czujnik na którym kole jest założony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Ja mam wyłączone i jest spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gbelfer Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 dobrze gdyby tak było i był to tylko taki problem, bo sprzedawca poinformował mnie że jest to czujnik samoinstalujący się. Ale jeśli wystarczy podłączyć do klipa i wklepać kod z czujnika to może sobie poradzę. Tylko czy jest wszystko jedno jakie jakie będzie oprogramowanie do instalacji czujnika? Tam gdzie byłem (u miejscowych fachowców) podłączyli mi 2 kompy i nie mogli mi wklepać "z palca" kodu. Okazało się (tak przynajmniej twierdzili) że czujnik wysyła sygnał do kompa samochodu i ten sygnał trzeba odczytać jakimś urządzeniem przykładając do koła, a potem to co wyświetli to urządzenie - wklepać z palca do podłączonego kompa. Czy to prawda z tym odczytaniem sygnału(i jego danych) za pomocą zdalną przez "jakieś" urządzenie? - nie wiem jestem laikiem więc pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 CLIP-a nie posiadam ale z tego co w serwisówkach przeczytałem, to przed doinstalowaniem czujnika trzeba wszystkie obecne wykasować z pamięci i ponownie wszystkie, już z tym nowym wprowadzić, ustawiając progowe wartości ciśnień. Zapewne posiadacze CLIP-a wypowiedzą się bardziej precyzyjnie w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Z tego co widzialem do doinstalowania czujników wystarczy clip oraz ich kody. Podczas samej operacji trzeba podobno zwiekszac cisnienie w oponach do jakichs duzych wartosci, wiec najlepiej taka operacje przeprowadzic na stacji benzynowej-ale tego pewien nie jestem. Żadnych dodatkowych urządzeń na 99% nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARTEMIDAN Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dla wyjaśnienia tego tematu w meganie nie doda sie nowych czujników bez wzbudzacza czujników -renault MS1607 lub vt30 i vt55 firmy ateq.W lagunie sie da tylko clipem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi