pbet Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Dziś podczas kontroli w SKP diagnosta stwierdził, że lewy łącznik drążka stabilizatora zaczyna delikatnie pukać. Aktualnie przejechane blisko 73 000 km. W MII musiałem łączniki wymieniać kilka razy w ciągu prawie 4 lat użytkowania. Zwalam to na jakość drogi, którą często się poruszam. Przeglądam zatem oferty ze strony na A i widzę dość duży rozrzut cenowy. Pytanie, które łączniki będą najmocniejsze? Może są jakieś wzmocnione? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Co byście wybrali? Numer OEM 546180002R SWAG 60938822 - 79 zł MOOG RE-LS-7999 - 69-65 zł TRW JTS144 - 69 zł FEBI FEB38822 - 67-56 zł (ponoć stosowany na pierwszy montaż) SASIC 2304019 - 60-48 zł DELPHI TC2270 -54-43 zł Są jeszcze tańsze DENCKERMANN, RTS, MafCo Car Parts ale tych marek nie biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Masz jeszcze: - 16-160600008/hd Meyle jest to wersja wzmocniona 4 lata gwarancji - 5113913PRO NK wersja wzmocniona 5 lat gwarancji - LMI37109 Lemforder ...i wiele innych. W sumie część mało znacząca, niedroga, łatwa wymiana, że co byś nie kupił w/w będzie dobrze. Febi nie był stosowany na pierwszy montaż. Z jakością to loteria, wszystko zależy, gdzie, u jakiego producenta, dostawcy zamawiają części Kiedyś łączniki szukałem z metalowymi miskami(obecnie wszystko praktycznie plastik). Były trwałe, wadą było, że się zacierały i mogły hałasować. Może Lemforder. Trochę dziwne, że pada lewy łącznik oraz to że wymieniający odboje nie widział tego, zazwyczaj pada jako pierwszy prawy, od dziurawego pobocza. Edytowane 20 Maja 2018 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Ja myślę, że ten mechanik który wymieniał odboje nie patrzył na nic poza tym żeby je wymienić, a diagnosta mówił, że to dopiero bardzo początkowe stadium więc może nie zauważył. Wiem jak puka łącznik, a z zawieszenia nie mam żadnych dźwięków oprócz tego, o którym piszę w innym temacie. Wiem, że te marki które podałeś istnieją ale nie wyskoczyły mi na A dlatego ich nie wpisałem ale dzięki za te numery. Wzmocnione mnie kuszą, tym bardziej że te MEYLE w pierwszym linku jaki znalazłem kosztują niecałe 60 zł. Nie znam firmy NK, to coś dobrego? Z tym pierwszym montażem napisałem "ponoć" bo tak w jednym z opisów aukcji twierdzi sprzedający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Jeszcze Monroe może być dobry https://4cars.pl/szcz/L25617/monroe_37/27757/0/2014.php Meyle zresztą według mnie też jest rozsądnym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) NK dostawca pochodzi z Dani obecnie należący do SBS. http://pl.sbs-automotive.de/produkty/katalogi-pdf.aspx Edytowane 20 Maja 2018 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 3 godziny temu, Lelupi napisał: Masz jeszcze: - 16-160600008/hd Meyle jest to wersja wzmocniona 4 lata gwarancji - 5113913PRO NK wersja wzmocniona 5 lat gwarancji - LMI37109 Lemforder ...i wiele innych. W sumie część mało znacząca, niedroga, łatwa wymiana, że co byś nie kupił w/w będzie dobrze. Febi nie był stosowany na pierwszy montaż. Z jakością to loteria, wszystko zależy, gdzie, u jakiego producenta, dostawcy zamawiają części Kiedyś łączniki szukałem z metalowymi miskami(obecnie wszystko praktycznie plastik). Były trwałe, wadą było, że się zacierały i mogły hałasować. Może Lemforder. Trochę dziwne, że pada lewy łącznik oraz to że wymieniający odboje nie widział tego, zazwyczaj pada jako pierwszy prawy, od dziurawego pobocza. Ja też wymieniłem z lewej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 @mariuszekf jakie wsadziłeś? Kuszą mnie te wzmocnione MEYLE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Kurcze nie pamiętam, coś mi się zdaje że sasic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Ja mam wzmocnione meyle już dwa lata, tylko jedna była wymieniona po pół roku bo była jakaś wada fabryczna ale po tym jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Ja tez wymieniłem na meyle HD wzmocnione i dają radę. Przegub jest prawie 2x większy niż w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Dzięki za opinie. Na 99% je właśnie zamówię. Pewnie w przyszłym miesiącu bo w tym Renia pociągnie jakieś 1300 zł. I niech ktoś mi powie kup sobie nowsze auto i będziesz tylko lał paliwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 no jak psujesz to naprawiasz ..... też zamontowałbym te wzmocnione meyle. Montowałem je do beemek i zapominałem o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) Życie Naprawa to 360, resztę pochłonie olej, 3 filtry, dezynfekcja klimy, przegląd serwisowy i konserwacja zacisków przód/tył. Edytowane 21 Maja 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) U mnie też padły łączniki i końcówki drążka (przebieg ~90 tys km). Zanim natknąłem się na ten temat zdążyłem już zamówić: http://allegro.pl/koncowka-drazka-trw-renault-megane-iii-i6669498908.html http://allegro.pl/febi-lacznik-stabi-renault-megane-iii-scenic-iii-i6221123995.html Jestem ciekaw ile wytrzymają :/ Edytowane 1 Czerwca 2018 przez fourier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Ja się ciągle zastanawiam co kupić. Wspomniałem majstrowi o tych MEYLE HD i krzywo patrzył sugerując pić na wodę fotomontaż. No i sam teraz nie wiem co zamawiać. Sugerował Lemförder albo TRW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi