Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RazoL Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam w swoim aucie multisens (był fabrycznie, jakby ktoś pytał). Czytając Wasze posty mogę powiedzieć tak: 1. Kierownica zmienia swój stopień wspomagania, po prostu jest słabsze w trybie sport, a najmocniejsze w trybie komfort. Daje to oczywiście w trybie sport poczucie lepszego kontaktu auta z drogą. Pomaga prezycyjniej kierować, wchodząc szybko w zakręty. Jest to jednak moim zdaniem tylko drobna sztuczka i nie założyłbym się, ża auto bez tego ustawienia nie będzie w stanie pokonać zakrętu z taką samą predkością. Jest to bardziej kwestia umiejętności kierowcy i np.: rozmiaru opon, a to się oczywiście pokrywa. Meganki z multisense mają najczęściej rozmiary od 17cali w górę i oczywiście odpowiednio szerszą oponę, bo z założenia lepiej wyposażone auta mają większe koła... 2. Co do silnika powiem Wam tak, kiedyś usłyszałem, że czasem tunerzy stosują taką praktykę, zmieniając ustawienie potencjometru pedału gazu. Jest on skrócony i już np.: przy wcisniętym pedałe gazu na poziomie 50% silnik jedzie na 100%. Efekt jest taki, że nam się wydaje, że auto szybiej przyspiesza, bo silnik reaguje lepiej na gaz. Jest, jak to ktoś powyżej określił "narowiste". To jest moim zdaniem również sztuczka, ponieważ po prostu zostaje wyrażniej zmniejszony zakres działania pedału gazu. Staje się bardzo "czuły". Czy auto ma więcej mocy - Nie, Czy ma większy moment obrotowy - Nie! Myślicie, że Renault nie pochwaliłoby się w swojej reklamie, gdyby tylko ustawienie multisense podnosiło moc silnika... Na 1000% pokazali by faceta z bananem na buzi, który wciska tryb sport i wyprzedza inne auta... 3. Hamulce, nie wydaje się, żeby multisense zmieniał parametry działania układu hamulcowego. To jest podstawowy system bezpieczeństwa i zawsze działa na 100% . Jeśli miałoby się coś dziać z pompą hamulcową, to moim zdaniem musiałaby zostać przeciążona na np: 105%, to na pewno się nie dzieje. To jest moim zdaniem cały multisense, oczywiscie pominąłem kwestię oświetlenia, zmieniających się zegarów, czy dźwięku silnika. Można to podsumować, nawiązując właśnie do ocji dźwięku silnika w trybie sport. Sami wiecie, że to "sztuczka", która podaje dźwięk silnika na głośniki w aucie... Reszta opcji działa bardzo podobnie. Nie doszukujcie się rozwiązań z aut "usportowionych" za znaczne większą kasę w naszych Megankach... W związku z tym jestem skłonny przyjąć teorię, że nie potrzeba nic poza odpowiednią zmianą w komputerze, żeby działał multisense. Przycisk na konsoli środkowej to tylko drobny dodatek, wywołujący konkretne menu w r-linku... Jest jeszcze rozbudowany przycisk sterowania multisense, ale nie wiem czy wystepuje w Megankach... Nikogo nie zniechęcam do szukania sposobu aktywacji, nawet jeśli to może pomóc, jestem w stanie wkleić zrzuty ekranu z ddt4all, gdzie mogą być widoczne opcje multisense. Sam szukam sposobu uruchomienia.: Zegarów z RSa i innych opcji torowych, jak mierzenie czasu, czy opcji launch control. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez RazoL 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Dokładnie i w punkt. Terz tak sądzę. System DNA w Alfie zmienia jeszcze parametry pracy Multiair i wtedy jest dodatkowe kilka KM i Nm, lub przepustnicy - i wówczas tylko żwawiej reaguje na " gaz " . U nas tryb sport może zmieniać działanie ESP - opóźniać jego działanie. Pytanie tylko czy to robi ? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazoL Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Jeśli coś się dzieje z ESP (u nas ESC) to zakładam, że pokrywa się z ukrytą ocją eksperta, która pozwala wyłączyć ESC do 40km/h. Oczywiście sytuacja może się mieć inaczej w RS, ale to zupełnie inny samochód jeśli chodzi o podwozie i przede wszystkim z 4control. Może się mylę i wersje GT również wychodził z 4control, więc możliwe, że i one mają więcej parametrów trakcyjnych na które wpływa zmiana trybu miltisense... Przydałoby się, żeby wypowiedział się ktoś kto ma pełne GT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Nie mam w menu trybu " ekspert " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazoL Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Wydaje mi się, że trybu ekspert nikt nie ma domyślnie widocznego. Trzeba zmienić poprzez ddt4all. Przez Developer mode też pewnie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Ja miałem tryb "ekspert" esc, ale nie zmienia on kompletnie nic, co więcej już po samym zamknięciu okienka przełącza się na normalny. GT ma domyślnie opcję przełączania na tryb ekspert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Czyli bez głębszego grzebania nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazoL Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Pytanie czy dobrze był aktywowany tryb ekspert? Z tego co pamiętam w ddt4all zmienia się w dówch opcjach. Najpierw widoczność w menu, a potem działanie funkcji w opcjach trakcji... U mnie po wyjściu z menu, nadal pamięta ustawienie... Zmienia się dopiero po przekroczeniu 40km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Ja zmieniałem w obydwu miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzio_s40 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Panowie, problem- uruchomilem wszystko co chcialem (po kablu (ddt4all) ) po za ogladaniem zdjec i filmow podczas jazdy, pokazuje permited a nie ''bangla''??! wersja oprogramowania to 7.0.24.121 ktos cospotpowie czemu??? REGULAMIN: pkt. 5.6, 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zresetowałeś r-linka przez przytrzymanie włącznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzio_s40 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Posty nie na temat zostały usunięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepanb Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Witam kolegów Mam pytanie, czy istnieje możliwość wyłączenia z poziomu "developer mode" informacji którą dostajemy na twarz gdy naszym domyślnym trybem jest sportowy? Po zignorowaniu tego, przeskakuje nam na tryb neutralny.. Dziękuje i pozdrawiam Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof67 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) hej, czy macie w swoich brykach coś takiego ? Opcja ta jest dostępna w trybie sport ale nie działa, brak reakcji zarówno po wybraniu opcji Comfort jak i sport. Pomoc multimedialna rlink2 oczywiście nic na ten temat nie wie... Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez kristof67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi