arturdebski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich Od pewnego czasu zauważyłem (a raczej usłyszałem) w moim Fluence w czasie skrętów ze gdzieś pod przednią szyba chlupie woda - przelewa się z prawej na lewą stronę i wylewa się gdzieś w okolicach po boków tunelu spływając pod nogi na gumowe dywaniki tak jak to widać na załączonych dwóch ostatnich zdjęciach. (strona kierowcy i pasażera) Zajrzałem pod maskę żeby znaleźć ewentualną przyczynę problemu ale na pierwszy rzut oka nic nie widać. (3 pierwsze fotki pod maską: prawa, środek, lewa) Gdzie szukać przyczyny? Zapchany jakiś odpływ? Wada konstrukcyjna? Od czego zacząć poszukiwania? Jeśli potrzeba mogę wrzucić więcej zdjęć wybranych miejsc. Jeżdżę samochodem około 9 miesięcy i od czasu zakupu nie było tego problemu nawet w zimę i jesień przy największych opadach - problem pojawił się może tydzień temu. Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam -- Artur Dębski http://blogit.one.pl Edytowane 27 Czerwca 2018 przez arturdebski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 11 minut temu, arturdebski napisał: Zapchany jakiś odpływ? Pewnie tak. Temat opisany jest szeroko dla Megane, poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Ściągnij wycieraczki, podszybie i przepchaj otwory po obu stronach uszczelnione dziwną uszczelką z klapką wciskaną do wewnątrz. @pbet - zauważyłeś, że niby to Fluence a kapturki na śruby są, kapturki na wycieraczki są, rynienka jest.... nie skończy mnie zadziwiać Renault... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 @deku widziałem :) Tylko rynienka jakaś inna. No cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturdebski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Dnia 27.06.2018 o 09:53, deku napisał: Ściągnij wycieraczki, podszybie i przepchaj otwory po obu stronach uszczelnione dziwną uszczelką z klapką wciskaną do wewnątrz. @pbet - zauważyłeś, że niby to Fluence a kapturki na śruby są, kapturki na wycieraczki są, rynienka jest.... nie skończy mnie zadziwiać Renault... @deku wystarczą wycieraczki i podszybie? - widziałem jakieś video Scenica na YT i tam jeszcze silniczek trzeba było zdemontować i coś dodatkowo, nie widzę vido z demontażem podszybia w Megane ||| / Fluence Co masz na myśli: "@pbet - zauważyłeś, że niby to Fluence a kapturki na śruby są, kapturki na wycieraczki są, rynienka jest.... nie skończy mnie zadziwiać Renault..." - mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tymi kapturkami i rynienką? Pozdrawiam -- Artur Dębski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Kolegom chodzi o to, że Megany III z końca produkcji były ogołocone z niektórych elementów, które wcześniej były montowane, takich jak: kapturki na śruby wycieraczek, rynienka obok akumulatora, osłony gumowa na śruby amortyzatorów. Jednocześnie sugerują między wierszami, że Fluence, jako gorszy koreański brat Megane - powinien być jeszcze bardziej niedoposażony. No cóż, może Kolega ma po prostu Fluence'a nie z końca produkcji. Ale określenia >>niby Fluence<< również nie rozumiem Edytowane 27 Czerwca 2018 przez konwil Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Sorki, rzeczywiście "niby Fluence" źle zabrzmiało. Fluence jest wykastrowany w innych miejscach (typu mniej wygodne fotele, brak zamknięcia nawiewu środkowego) a ja w swojej megance nie miałem elementów, o których pisałem. Ja u siebie na pewno nie demontowałem nic więcej przy czyszczeniu tych odpływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturdebski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Ostatecznie po wyjściu z pracy zrobiłem to na parkingu przed ruszeniem do domu. Cała zabawa to może 10minut z umyciem rąk, wyleciało może z litr albo dwa wody. Pozdrawiam -- Artur Dębski Dnia 27.06.2018 o 12:42, konwil napisał: ...Fluence, jako gorszy koreański brat Megane - powinien być jeszcze bardziej niedoposażony. Czy mógłbyś rozwinąć myśl o co chodzi z "gorszością" Fluence? Czemu niby "gorszy"? Wybrałem Fluence bo uważam że jest ładniejszy od Megane - choć to może subiektywne określenie. Ale gorszy? Nie rozumiem. Pozdrawiam -- Artur Dębski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 5 godzin temu, arturdebski napisał: Wybrałem Fluence bo uważam że jest ładniejszy od Megane - choć to może subiektywne określenie. Ale gorszy? Nie rozumiem. Pozdrawiam a ktoś inny powie że wziął Multiple bo jest ładniejsza od Megany 3 - w jego odczuciu ;) Co znaczy gorszy? Słabiej wyposażony, gorzej wykończony niż megana itp itd. Po prostu to taka trochę wykastrowana meganka bardziej przystępna cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturdebski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 xxx @onomatopeja No właśnie jesteś kolejną osobą która cos pisze ale nie do końca wie o co chodzi...powtarza jakieś sformułowania ale nie potrafi tego wyjaśnić rzeczowo podać jakieś linki zacytować cos z sieci itp. bo prosiłem żeby ktoś się odniósł do "gorszości fluence" bo nie rozumiem tego stwierdzenia. Pozdrawiam -- Artur Dębski REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Osobiście nie mam nic do Fluence'a No może poza tym, że totalnie nie podoba mi się faza I, za to II jest w porządku (pod kątem wizualnym). Czemu ludzie uważają, że jest gorszy niż Megane? Bo to Samsung z logiem Renault. Zwłaszcza w fazie I widać - wg mnie - tę dalekowschodnią stylistykę/design. Czyli innymi słowy: Renault nie za bardzo się przyłożyło, ba - w ogóle się nie przyłożyło, tylko "kupiło" samochód, dołożyło logo, wpasowało wnętrze z Megane III itp. Ponadto, Fluence w bagażniku ma... wnikające do środka zawiasy, co jest zdecydowanie gorszym rozwiązaniem, niż to, które było w Megane II sedan (teleskopy). Teoretycznie to jest krok w tył, ale - zgodnie z powyższym wywodem nt. Samsunga - takie coś Francuzi kupili. Detalem jest, ale jednak - brak zamknięcia kratek nawiewów środkowych i pewnie jeszcze coś by się znalazło, do czego można się przyczepić. Nie znam natomiast elementów, które we Fluence są lepsze, bardziej pomysłowe czy ergonomiczne (vide pilot do nawigacji - kto to w ogóle wymyślił?) niż w Megane - ale fizycznie samochodem nie jeździłem, więc nie twierdzę, że takowych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 licznik analogowy tj. wskazówkowy (w megane tylko bieda wersja czyli auta dla firm zazwyczaj, miały liczniki analogowe) <---- taki kolejny przykład ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturdebski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 xxx Ciekawe bo w najnowszych odrzutowcach pasażerskich i sportowych samochodach ciągle stosuje się wskazówkowe/słupkowe wskaźniki które mi się o wiele bardziej z resztą podobają od cyfrowych. Czasami tez prezentowane są wskazówkowe wyświetlane na wyświetlaczach - jednak cały czas są to wskazówkowe Także słaby argument -- Artur Dębski REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 4 godziny temu, onomatopeja napisał: licznik analogowy tj. wskazówkowy (w megane tylko bieda wersja czyli auta dla firm zazwyczaj, miały liczniki analogowe) Licznik to jedna z niewielu rzeczy jakie chętnie zmieniłbym w swoim samochodzie. Prędkość podana w formie elektronicznej jest ok ale jakoś wołałbym mieć tradycyjną wskazówkę paliwa i temperatury płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 kwestia gustu co się komu podoba, w tym że reno od lat słynie z podawania wskazań prędkości w formie elektronicznej. Ja daję tylko przykłady czym się to różni ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi