bart241 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Witam x Chciałbym założyć hak do mojej Meganki III w kombi i mam pytania. Chciałem zakupić hak ale widzę że są aukcje z modułem i bez modułu. Sam hak z gniazdem kosztuje około 250zł np. firmy Steinhof i osobno można dokupić moduł uniwersalny za 240zł. Pytanie czy warto kupować ten moduł i za co on odpowiada. Prześledziłem forum ale zbyt wiele informacji na ten temat nie znalazłem. Jeśli ktoś powiada jakąś instrukcję montażu połączenia kabli to byłbym wdzięczny. x Pozdrawiam bart-241 x x x x REGULAMIN: 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER... - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablomichal Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Proponuje zapytać tego Pana, miał w dość dobrej cenie oryginalną wiązkę 7 pinową. https://archiwum.allegro.pl/oferta/megane-iii-wiazka-instalacja-haka-oryginal-i7066536492.html. Ja zmieniłem gniazdko na 13 pinowe i dorzuciłem wsteczne światło po przekaźniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart241 Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 dzięki za linka. rozumiem że bez modułu w łatwy sposób nie da się podłączyć haka??? Początkowo wydawało mi się że wystarczy gniazdo podłączyć do jednej z lamp i po temacie oraz stały plus z akumulatora. faktycznie komputer będzie wysyłał błędy (przepalone żarówki) jeśli podłącze z pominięciem modułu ? z ciekawości zapytam holujesz przyczepę kempingową że masz 13 pinową wtyczkę ? Jak się sprawdza silnik przy takiej masie na holu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablomichal Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Nie holuje przyczepy kempingowej, potrzebowałem do bagażnika rowerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Ile targasz rowerów i jak dużych? Ja mam na dachu 4 - 29,29,26 i 24 cale i zastanawiam, że czy dało by radę wrzucić to na hak w naszych megankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 @deku mieścisz się przy tym w limicie obciążenia dachu (80 kg łącznie z elementami mocującymi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Tzn. bardziej chodzi mi o to, jak Meganka radzi sobie z takim obciążeniem i na dźwigni, jaką jest taki bagażnik. Rowery to ok 4x15kg więc praktycznie max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablomichal Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Na razie wiozłem 3 szosy, więc obciązenie mniejsze ale sobie radziło ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Panowie, dla porównania: kolega w KIA Rio (2017, ta nowa już) wozi na bagażniku Thule, na haku, 4 rowery, w tym 3 kloce (stal, stal, stal) i jeden kiedyś fajny góral, ale też ca. 13 kg waży. Także bez przesady, żeby segment większa Meganka sobie nie dała rady. W Rio kolega ma silnik 1,2 16V, tam jest chyba 84 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Koledze chyba chodziło bardziej o obciążenie haka niż silnika. W sensie jak auto siądzie i jak się będzie zachowywało na drodze. Rio jest sporo krótsze i ma duży mniejszy tylny zwis. Ogólnie instrukcja dla naszych aut mówi, że dopuszczalne obciążenie haka wynosi 75 kg więc jeśli sam bagażnik + 4 rowery będą ważyły mniej to nie szukałbym problemu. Edytowane 9 Lipca 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Nie sądzę, aby hak w Rio był bardziej wytrzymały, w sensie dopuszczalnego obciążenia. Ale nie wiem. W każdym razie 75 kg to nie za dużo: 4 x 15 kg = 60 kg, do tego bagażnik (nie mogę znaleźć masy takiego na 4 rowery - 16,5 kg waży taki na 3 rowery). Oczywiście można mieć lżejsze rowery - mój, odchudzany, to 9488 g (na oponach terenowych), ale to raczej nie jest norma. Kolega ma chyba coś takiego przy tym Rio: Aukcja. Tu piszą, że waga 18,9 kg. To cienko z tymi 75 kilogramami... Edytowane 9 Lipca 2018 przez konwil Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Może kolega od Rio nie czyta instrukcji? :) Albo ma ją po prostu... w ciemnościach? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Zapytam go, bo to jest niezła ciekawostka. Wiem co wozi na tym haku (hak zakładany u dilera), wiem po co go założył (właśnie dla tego bagażnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordboss Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) A kto ciągnąć przyczepę zwłaszcza towarową zastanawia się jaki ma nacisk na hak widzę paranoja tu panuje coraz większa Są nawet duże boxy na hak które na pewno mają większą ładowność niż te 75kg ,więc nie ma co przesadzać że 3 czy nawet 4 rowery i platforma to za dużo na hak Edytowane 9 Lipca 2018 przez lordboss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 @lordboss jaka paranoja? Raczej troska o auto. Jak ktoś sobie wykrzywi konstrukcję auta lub narobi biedy to niech ma pretensje tylko do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi