Zanziran Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) edit Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Zanziran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Kontrolka ładowania akumulatora zapala się jeżeli ; - niesprawny alternator przestaje ładować akumulator, - lub ładuje go zbyt słabo, Powodem może być ; - awaria regulatora napięcia, - zużyty/pęknięty pasek klinowy napędzający alternator , - skorodowane klemy lub kable akumulatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Lub przepalony bezpiecznik z tabliczki klemy dodatniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanziran Opublikowano 5 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) edit Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Zanziran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Witam mam pytanie ponieważ ostatnio tak z ciekawości podłączyłem miernik żeby sprawdzić jakie w tych nowych samochodach jest lądowanie i ku mojemu zaskoczenie 14.8 v. Czy to normalne czy coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Mierzyłeś krótko po odpaleniu auta? W jakiej temperaturze? Jeżeli tak, daj mu trochę pochodzić, niech podładuje, napięcie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 W nowych samochodach napięcie alternatora jest zmienne i może wahać się od 15 do 13,6 V. W teorii moduł pod maską sprawdza stan akumulatora i odpowiednio dostosowuje poziom ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Niestety w nowych autach nie da rady zmierzyć ładowania tak łatwo jak kiedyś - tu jest układ zarządzania energią i on sobie steruje ładowaniem. Potrafi nawet wyłączyć całkowicie ładowanie w niektórych markach (nie wiem jak w Renault). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 10 minut temu, MarcinDe napisał: Potrafi nawet wyłączyć całkowicie ładowanie w niektórych markach (nie wiem jak w Renault). W Renault również tak jest, ale to nie oznacza, że nie można zmierzyć napięcia. Prąd ładowania również od tego jest uzależniony. Zarządzanie energią to akumulatory żelowe i niższe minimalne napięcie przy pracującym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_ryba Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Nie wiem dokładnie jak to działa w Renault ale u żony w Kia ładowanie po odpaleniu wynosi 12,4-12,7V. Dopiero w trakcie jazdy zaczyna ładować do 13.5v, chyba że włączę np. Ogrzewanie tylnej szyby lub nadmuch wtedy wskakuje na 14.5. Będąc w serwisie dowiedziałem się że jadąc pod górkę ładowanie może być odłączone a z górki będzie 15V. W Renault pewnie jest podobnie, jeśli jest naładowany akumulator to po odpaleniu nie ładuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi