Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Włączenie HSA - Hill Start Assist za pomocą Pyren/DDT

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, źle zrozumiałem. Myślałem że można włączyć posiadając xenony. Ma ktoś nr modułu hsa?

Edit:

Ok, znalazłem nr: 479300584R

@toudi777 jakie konkretnie oprogrogramowanie powinno być? I gdzie mogę sprawdzić jakie posiadam?

Edytowane przez mielony

• 2 lata później...
W dniu 28.12.2018 o 20:18, tomakur napisał:

Cześć Chciałem odgrzać temat czy udało się komuś w przed liftem włączyć HSA bo zastanawia mnie czy zmiana oprogramowania coś by zmieniła w temacie uruchomienia funkcji  - bo we wszystkich po fl udało mi się włączyć. Z góry dzięki za info

Cześć I jak nikt więcej nie próbował z tym HSA dalej nic grzebnąć

Niestety nie, dziś próbowałem w Megane 3 ph1 z początku produkcji. Wsadziłem moduł hsa, ale za pomocą ecutweaker i pyclip a nie dało rady aktywować. Wykrywało sterownik ESP - X95 Version 3.6. Próbowałem aktywować w ESP_HSA_X95_1.0, ale nie wspierało tego :(. W ogóle jeśli jest moduł hsa wsadzony to z automatu nie powinno wyszukiwać ESP_HSA_X95_1.0?

• 10 miesięcy temu...

Mogę potwierdzić że, na Megane 3 Ph2 też działa po wymianie czujnika na HSA, użyłem PyRen żeby aktywować.

Więc jeżeli bym chciał przedłużyć czas z fabrycznych 1,8s na npr. 3s da się to zrobić z PyRen lub DDT4all?

I jeszcze jedna rzecz, HSA działa bez żadnego powiadomienia tak? Na przykład u mnie czuć że działa, ale nie jest tak że dostaje się powiadomienie na ekraniku że system jest włączony lub coś podobne do tego?

9 godzin temu, Alexxandar napisał:

Więc jeżeli bym chciał przedłużyć czas z fabrycznych 1,8s na npr. 3s da się to zrobić z PyRen lub DDT4all?

Ten parametr jak dla mnie nie podlega edycji i tego nie zmienisz. Można tylko włączyć/wyłaczyć HSA.

Dzisiaj trochę pojeździłem M III ph 2 z HSA i nie zauważyłem by coś na liczniku się wyświetlało przy ruszaniu ale nie zwracałem na to uwagi. Wiadomo, że czujnik musi wykryć pojazd pod górkę, załączony bieg i wciśnięty hamulec. Wtedy to zadziała.

W SC III ph2 pokazuje w liczniku, że działa HSA.

image.thumb.png.a7618531f09c05a3e359ad238caa9e24.png

• 2 tygodnie później...

Dotarłem do oznaczenia pompy ABS, jest ktoś w stanie stwierdzić bez wymiany czujnika HSA czy będzie on działał? Pytam bo jego numer nie był wymieniony ani w dzialajcych ani w nie działających wersjach. 

Screenshot_20221112-083737_PyClip.jpg