kornel.jasiewicz Opublikowano 24 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Samochód mam oryginalnie na oponach letnich w rozmiarze 205/55/R16. Dostałem bardzo atrakcyjną propozycję opon na zimę, ale w rozmiarze 205/60/R16. I tutaj pojawia się pytanie, czy opony te zmieszczą się we wnękach w moim Megane? Z kalkulatora wynika, że są o 2 cm wyższe i obawiam się, czy jakbym do tego potrzebował jeszcze założyć łańcuchy śniegowe, to czy one się zmieszczą? Wiem oczywiście, że zmianie ulegnie wskazanie prędkościomierza i wskazania kilometrów, ale to nie jest dla mnie problemem. , góry dziękuję wszystkim za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Nie wiem czy wejdą do megane 4 ale napisze jak u mnie było. Docelowe to 205/55/16 - takie też mam letnie. Kupiłem zimowe (chodziło o same felgi stalowe, a opony jeszcze 1 sezon i nowe potem). Zimowe mają 205/60/16. I na takich oponach jeździ się najlepiej. Czuć różnicę, że jest mniej nierówności, zawieszenie ma lżej. Opony letnie kupiłem o profilu niższym bo dużo osób mówiło, że będą błędy, abs będzie wariował itp itd. Nic z tych rzeczy się nie działo a o wiele lepiej się jeździ. Każdy producent ma jakąś tolerancję większe zawsze wejdą. ALe to nie może być różnica już np 40 a 55 czy 50 a 65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 w Megane III można było spokojnie jeżdzić na 205/55/16 i 205/60/16. Zastanawia mnie tylko czy w przypadku wypadku ubezpieczalnia może odmówić wypłaty odszkodowania z uwagi na to, ze pojazd nie poruszał się na oponach dedykowanych w homologacji - które dla Megane wynoszą 205/55/16 a 205/60/16 to Scenic Pomijam błedy prędkościomierza... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 W Polsce raczej nie ale np u Niemców musi być zgodne z tuv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 W sumie ciekawe pytanie @karolaa. Też mnie to bardzo ciekawi. Z tego co pamiętam @lordboss ma coś wspólnego z TU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornel.jasiewicz Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi. Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - w katalogu z akcesoriami do Renault Megane IV dostępne są felgi 16" z oboma rozmiarami opon - zarówno 205/55, jak też 205/60. A tymczasem u mnie wg specyfikacji mam tylko rozmiar 205/55. Wiecie może czy np różne wersje silnikowe wychodziły z różnymi homologacji na opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 13 minut temu, kornel.jasiewicz napisał: Wiecie może czy np różne wersje silnikowe wychodziły z różnymi homologacji na opony? Z pewnością. Są znane przyklady, że użytkownicy mają naklejki na słupkach z różnymi rozmiarami kół. Np. w MIII z silnikiem 1.6 110KM bywały naklejki z kołami 16 i 15 lub" tylko z 17". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat2002 Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) U mnie w Megane IV wersja 100 fap (hatchback) na słupku napisane są 2 wymiary 205/55/16 oraz 205/60/16. Więc zimówki ze Scenica II się nie zmarnują Edytowane 21 Lipca 2019 przez Pat2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi