krzysieking Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Około 8tyś, przejechane i na wyświetlaczu komputera ubyło 3 kropki, po wymianie oleju pełne były wszystkie 6 kropek, a teraz 3 są pełne a 3 puste, czy takie zużycie oleju jest do przyjęcia i ile to mniej więcej ubyło ( 3 kropki) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrud Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Wg. moich pomiarów 3 kropki to jakieś 0,5 litra. Mój tyle wcinał na 1000km, więc jesteś szczęściarzem, że Ci tyle wziął na 8000km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 No to jestem spokojniejszy, dzięki, a napisz mi jeszcze czy jeździć na tym poziomie czy lepiej dolać te 0,5 litra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrud Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Ja bym dolał tylko na spokojnie. Wlej 300ml odczekaj i sprawdź kropki i bagnet. Jak będzie mało to dolej 100ml i znowu sprawdź. Nie nalewaj powyżej MAX na bagnecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Ok, dzięki, a czy jazda z takim stanem jak mam teraz czymś grozi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrud Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Oleju masz jeszcze na tyle dużo, że nie jest to krytyczna sytuacja, ale lepiej dmuchać na zimne. Sprawdź jeszcze co pokazuje bagnet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 No dokładnie, tak trzeba zrobić, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 ja się dziwię na takie pytania ....wyciągniecie bagnetu i zerknięcie na niego to 10 sek. wtedy wiesz ile ci ubyło w 90% samochodów na bagnecie stan między min-a max to 1 litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 @krzysieking, ja w 1.5 dCi jeżdżę "do końca", czyli do minimum i dolewam. Zdarzyło mi się tak co prawda tylko 2x (Megane II 1.5 dCi, 106 KM z 2008), ale jednak - wówczas wlewałem 1 litr. W ww. przypadkach przejechałem do dolewki ok. 12 000 km. Było to spowodowane pewnie stylem jazdy, temperaturą itp., nie zauważyłem jakiejś regularności, więc wcale nie musi być tak, że samochód będzie Ci >>brał olej<<. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opal Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Dziś sprawdziłem olej (na bagnecie) i przez 8000 km nic nie ubyło. A zrobiłem nim w wakacje 3500km (pewnie z 1500 z prędkościami autostradowymi). Przebiegu mam 160 000km. Aż tyle Wam pali oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Tylko ze mój przebieg to ponad 350 tys, więc chyba nie jest aż tak źle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Witam. U mnie od ostatniej wymiany po 5000 km ubyło 2 kropki. Leję Elfa / wymiana co 10000 km. Jak lałem Liquy Moly Top Tec 4400 to nic nie wciągał. Teraz przy wymianie zaleję Valvoline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Ja tez mam Elfa, w sumie to była moja pierwsza wymiana, wcześniej nie wiem co tam było, wisiała etykietka z Castrolem chyba...chciałbym zostac przy Elfie ale opcja z Liquy Moly też jest ciekawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Liqui Moly to tylko jedna z opcji, może być też Motul, Valvoline, z droższych Millers, czy nawet tani Specol (pełne PAO+estry, najlepiej z dodatkiem Archoil 9100), wszystkie prawdopodobnie lepsze niż Elf, wybór należy do Ciebie. Najważniejsze żeby wymieniać max. co 12-15kkm wraz z filtrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Czyli rekomendowany Elf do Renault nie koniecznie jest dobrym wyborem... Wymiana co rok lub 12-15 kkm plus filtry to wiem,wiem, tylko z doborem oleju będzie problem, w innym aucie lałem co roku Millersa i było w porządku, co oznacza "pełne PAO+estry i ten dodatek Archoil 9100 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi