Skocz do zawartości

Częste awarie wtryskiwacza piezo 8200903034

jmalos

Rekomendowane odpowiedzi

Po 5 latach "walki" z awaryjnymi wtryskiwaczami PIEZO w Megane III 1.5 DCI problem został rozwiązany.Temat zamykam.

Jak opanowałem sytuację?

1. Wszystkie wtryskiwacze  7-letniego wówczas MEGANE III o minimalnym przebiegu 30-50k musiałem wymienić.

Niestety nie zrobiłem tego od razu.  Wymieniałem po jednym (ze względu na oszczędności). Był to poważny mój  błąd.

2/ Nowe zakupione wtryskiwacze były  klasyfikowane w różnych kategoriach jeśli chodzi o gwarancję użytkowania.

Wtryskiwacze  które były najniższej kategorii (np gwarancja na 6-12 miesięcy) musiałem wymienić jeszcze raz. W sumie wymieniłem 6  wtryskiwaczy!!.

3/ Po wymianie wtryskiwaczy nadal sypało błędami, tak więc działałem dalej.

4/ Wymieniłem komputer, bez rezultatu.

5/ Sprawdziłem wiązkę w  silniku, bez rezultatu.

5/ Przeszlifowałem wszystkie gniazda wtryskiwaczy frezami, było ciut lepiej, błędy P1203,P1203 pojawiły się troszkę później po skasowaniu

P1203 Cyl.3 - Fuel Inj. Circ Electrical Malfunction
     P1203 Cyl.4 - Fuel Inj. Circ Electrical Malfunction
 6/ Następną czynność było wyczyszczenie styków świec żarowych gdyż  niekiedy pojawiał się błąd

P0380 Świece Żarowe obwód "A"

7/ Wykonałem swap wtryskiwaczy, zauważyłem że znowu było ciut lepiej.

8/ Ostatnią czynnością było ponowne wpisanie nieczytelnego kodu wtryskiwacza.

Na koniec mam sukces, błędy wtryskiwaczy zostały wyeliminowane, ciekawe tylko na   jak długo.

• aniewa zmienił(a) tytuł na Częste awarie wtryskiwacza piezo 8200903034
  • 2 lata później...

Witam Panowie,

Wymieniałem wtryski w mojej Megane. 2 nowe, 2 maja wymienione stosy piezo. 

Adaptacje mam ciągle 0 na wszystkich cylindrach, mimo że przejechałem już z 3k km po wymianie. Wtryski były programowane launcher x431, nie ma błędów kodowania (przynajmniej nie pokazuje). Ogólnie auto jedzie, ale ten metaliczny dźwięk trochę mnie kłuje w uszy. 

Jest ktoś z Podkarpacia kto ogarnia takie tematy? 

Pozdrowienia!

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 :!: - aniewa

Edytowane przez paweg1991
Zbyt dużo enterow - poprawione!

• 4 tygodnie później...
W dniu 10.05.2026 o 17:32, paweg1991 napisał(a):

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Ogarnąłeś temat ? Też miałem Launchem kodowane i też mi nowe nie chcą adaptacji przejść. Wydaje się , że trzeba je zakodować podobnie Clipem lub Pyrenem . Zrobisz to sam po obd . Ja jutro podchodze do tematu . Moje mam 4x nówki i też mam adaptacje na 0 nie wiedzieć czemu. Oczywiście metaliczne stukanie przy przyspieszaniu mam ...

34 minuty temu, vanthunder napisał(a):

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Hej! U mnie się pozbyłem samochodu. Po tych wymianach, próbach adaptacji, przejechałem chyba z 4k i silnik chodzi tak, że nie mogłem go słuchać. Adaptacja cały czas 0, błędów na kodach brak, ale nie reprogramowalem CLIPEm. Poleciłem kupującemu, aby podjechał do kogoś kto siedzi w renowkach i na to popatrzył. Kiedyś miałem Juka z tym silnikiem i miałem to samo. Nigdy więcej tego szrotu xd

U mnie jest to samo. To znaczy auto rzęzi, klekocze, ma turbo laga do 3k obrotów a raz go nie ma, zero błędów, jeżdżone z dodatkami do paliw - Datacol, Liqui Moly, STP, dolewane oleje 2T, zerowane adaptacje wtrysków, pompy i cylindrów, jazda 1500-3000 obrotów dniami i godzinami jak wariat i nic.

Wymienione...:
- wtryskiwacze na nowe oryginalne
- rozrząd OE x2 z blokadami
- pasek akcesoriów
- koło pasowe
- akumulator
- sprzęgiełko alternatora
- regulator napięć alternatora
- przewody przelewowe paliwa
- przewód paliwa z gruchą
- filtr paliwa x2
- świece Beru GE110 4V x4
- zawór EGR
- zaślepiony EGR
- turbina (na używkę 130kkm)
- intercooler
- uszczelki rur intercoolera
- przepływomierz
- elektrozawór turbiny
- czujnik ciśnienia doładowania
- poduszki silnika wszystkie
- przewód masowy
- filtr powietrza
- olej wymieniany co 10-15kkm
- ostatnio termostat na 89*C
- czyszczony czujnik położenia wału korbowego
- czyszczony czujnik spalania stukowego

- wymieniona odma (stara czysta, niepotargana)

Także uprzedzając pewnego kolegę "...2010" pół auta z przodu wymienione prócz bloku silnika i skrzyni biegów a silnik jeździ jak najgorszy chłam. co prawda jeździ no bo jeszcze czego jakby miał nie jeździć, ale kultura pracy, klekot, terkot, turbo turbodziura, wycie silnika, rozpędzanie się na poziomie auta 60KM doprowadza mnie do szału. Z ciekawostek - auto czasami potrafi jeździć cichutko, płynnie, bez wibracji i terkotania w rytm wstrzykiwania paliwa.

Adaptacje wtrysków 1 lub w okolicy 1. Adaptacje były zerowane, ale nie wiem co to zmienia bo za chwilę wracają na swój faktyczny poziom np 0,98;1,02..., resetowane adaptacje pompy CR, resetowane adaptacje cylindrów (cokolwiek to znaczy). Adaptacje cylindrów na 0 bez względu na to ile czasu jeżdżę i gdzie jeżdżę itd. błędów na kompie brak.

Nikt nie chce podjąć się tematu, mechanik poleca mi auto oddać na złom albo po prostu zaakceptować sytuacje.

Także jeśli ktoś chce rzegotka jako swój projekt reinkarnacyjny auta to biere 9k i szerokości :D

Edytowane przez eb832
  • Smutny 2

Szybciej było wymienić czego nie wymieniłeś :)

Mam Clio 1.5dci 90km, pracuje rewelacja. W Megane miałem 138k najechane jak kupiłem i chodziło od początku tak samo, jak i później po wymianie wtrysków. Nie wiem o co tam chodzi, nie chciałem się już doktoryzować z tego zagadnienia. I jeszcze to złudzenie, że może dzisiaj jak wsiądę to już będzie git. 

Ja się na szczęście pozbyłem, i daj Boże zdrowie i cierpliwość nowemu właścicielowi. Chociaż jak czytam Twoje komentarz, to nie wiem czy nie jeździsz moim autem xD

• Like 1

W delphi i autodacie masz taką funkcje ,ale szczerze mowiac balem sie jej użyć. Macie chociaż taki plus , że macie renówke . Takie apki jak pyren , ddt4all , pyclip  niestety mojego Nissana nie chcą brać.  Pozostaje mi jedynie udać się do kogoś z KTSem lub Consultem . Dzisiaj podłubałem , jeszcze raz rozebrałem obudowe od wtrysków i posprawdzalem czy sie kody zgadzają . Wszystko jest w jak najlepszym porządku . Wjechałem na autostrade , dałem mu jak w instrukcji w celu adaptacji ,ale nadal 0 nie zmieniły się nawet na 1 nki  a jechałem tak jak idiota z 40 km  zwalniając i przyspieszając 

7 godzin temu, vanthunder napisał(a):

czy sie kody zgadzają

Przy wpisaniu złego kodu, ECU zgłasza błąd nieprawidłowego kodu. Jeśli masz oryginalne wtryskiwacze nie ma żadnej potrzeby robienia adaptacji czy innych tego typu zabiegów. Wpisujesz kody i musi grać. Jak czytam te historie o silnikach w którcyh jest grzechotka, to zastanawiam się co było po drodze robione. Nie ma absolutnie żadnych problemów tego typu jeśli wszystko było robione zgodnie ze sztuką i po drodze nie dopadł się do tematu jakiś partyzant.