iwoiwo Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Cześć. Jestem nowy na forum, a od dwóch miesięcy mam Megane III z silnikiem 1.6 z instalacją gazową. Od razu zaznaczę, że jestem dosć słaby jeśli chodzi o mechanikę, ale chętnie posłuchałbym Waszych opinii :) Jak śmiecę i powinienem napisać w innym wątku to dajcie znać. Otóż... Na zimnym wszystko ok. Bez różnicy czy na gazie czy na benzynie. Natomiast na ciepłym silniku pojawia się falowanie na wolnych obrotach, spadek mocy, szczególnie na niższych obrotach. Wydaje mi się też, że spalanie wzrosło ostatnio, ale to może za krótki okres, żeby o tym mówić. Przy odpalaniu nic dziwnego nie słychać, mam wrażenie, że jak silnik się rozgrzeje to coś tam delikatnie stuka. Jak już jest ciepły to na niższych obrotach szarpie samochodem przy dodawaniu gazu, przy odejmowaniu nie. Kupowałem to auto, bo czytałem same super opinie, poza KZFR. Czy mam takie szczęście, że 5 tysięcy km po zakupie mi się posypało? Co sprawdzać ewentualnie czego się spodziewać? Z góry dzieki za pomoc i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Te problemy na ciepłym silniku są zarówno na benzynie jaka i LPidżi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwoiwo Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Zalecam; a/ wymienić świece zapłonowe na zalecane, b/ świece i cewki muszą być czyste i suche, a odstęp elektrod świec 0,7 do 0,8 mm, oraz skontrolować izolacje znajdującą się na cewkach, bo delikatnie pęknięta może powodować przebicie iskry na silnik i szarpanie, c/ zakręcić gaz na butli i przegonić auto na wysokich obrotach na benzynie, na dystansie 100 - 150 km, celem przedmuchania katalizatora. Należy to robić w miarę systematycznie jeżeli preferujesz jazdę po mieście i na krótkich dystansach, d/ przeczyścić map sensor i zadbać o jego szczelność; - wykonać pomiar podciśnienia w układzie dolotowym; W silnikach benzynowych 1.6 16V podciśnienie w kolektorze dolotowym powinno oscylować w granicach ; 28 do 36 kPa, e/ jak na zimnym silniku obroty są OK, a jak się silnik nagrzeje to falują obroty, silnik szarpie ; pomaga wymiana/kontrola sondy przed katalizatorem, tylko na oryginał, f/ nie zaszkodzi przeczyścić przepustnicę i wymienić oringi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwoiwo Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Przejechałem się rano i teraz. Wychodzi na to, że nie ma reguły i raz jest wszystko ok, a innym razem pojawiają się wszystkie ww. objawy, wywala check engine i zupełnie inaczej w moim odczuciu pracuje silnik. Skąd taka różnica? Check świeci się tylko w chwili występowania tych objawów. Na razie KZFR się nie przejmować? Teoretycznie ok. 20 tys. temu był zmieniany rozrząd, ale nie wiem czy z kołem czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 22 minuty temu, iwoiwo napisał: Teoretycznie ok. 20 tys. temu był zmieniany rozrząd, ale nie wiem czy z kołem czy bez. Tak trochę poza głównym wątkiem pozwolę sobie zapytać... Masz auto od 2 miesięcy z "teoretycznie wymienionym rozrządem" i śpisz spokojnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwoiwo Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Nie sprawdzałem tego fizycznie, dlatego mówię, że teoretycznie. Ale fakt, nie śpię przez to najspokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Tylko... że tego fizycznie nie sprawdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Może koło, ale prędzej podejrzewałbym nieszczelny zawór sterujący. Falowanie, szarpanie i spadek mocy na gorącym silniku przy rzadkim oleju to następstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwoiwo Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Nagrałem jak to słychać, kiedy pojawia sie praca powodująca szarpanie i spadek mocy. Pierwszy film od strony silnika, drugi od strony wydechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Jest związek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi