koszarki Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Witam, wszystkich. Stałem się posiadaczem Renault Megane III 1.9dci 130 km rok produkcji 2011. To moje pierwsze spotkanie z marką Renault Niepokoi mnie to, że pod maską większość śrub i niektóre elementy osprzętu silnika, opaski metalowe, są dość mocno skorodowane. Czy to przypadłość tego modelu/marki czy inny powód? Wiem, że samochód był ostatnio mało używany, przez ostatnie dwa lata przejechał 11tyś (ostatni rok 4tyś). Wcześniej jeździłem VW i nie było rdzy (samochód cały rok pod chmurką) Jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Może jakąś powódź to auto miało w życiu? Moja M3 z 2009 roku wygląda dużo lepiej. Korodują tylko pojedyncze śruby pod maską. Poza tym nic nie rdzewieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Powódź to masakra. Też mam jedno auto w rodzinie z podejrzeniem powodzi. Silnik super, razy niby nie ma ale elektryka jak po totalnym zadaniu. Z drugiej strony jak auto całą ostatni okres stało to może rdzewiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło "korozja". Znajdziesz trochę zdjęć. Były też teorie, że auta, które jeździły bliżej morza mogą być bardziej zardzewiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Był już co najmniej, jak dobrze pamiętam, temat o posuniętej korozji w komorze silnika, w Megane, które długo stało, a mało jeździło. Parkującym oczywiście po chmurą. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszarki Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Sprzedawca nic o powodzi nie mówił ale pewnie niewielu by powiedziało... Elektryka działa bez zarzutu jak na razie, poszukam innych objawów "popowodziowych" Samochód raczej nie był garażowany, używany był na śląsku więc do morza daleko Lelupi - masz może link do tego tematu? pls Edytowane 9 Stycznia 2019 przez koszarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Auto z polskiego salonu czy ściągnięte zza granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszarki Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Auto było kupione jako nowe w polski salonie, jestem drugim właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 No to by się zgadzało. Miałem dwie meganki zza granicy, z francuskiego rynku i tam wszystko było jak nowe nawet po przebiegu 85tys km. W obecnej Megane, z 2013 roku i z polskiego salonu, przy przebiegu 52tys km już widać skorodowane śruby, te same co u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszNS Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Mnie to wygląda jakby faktycznie długo było nieużywane i mało jeździło. Może stało kilka miesięcy na trawie (komis albo teren dealera)? Jeśli wszystko działa, to nie przejmowałbym się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Niby te śruby to nie problem, ale korozją zaczyna się pojawiać także na punktach masowych, co za 2-3-4 lata będzie powodować duże problemy z elektryką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszarki Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 8 godzin temu, meganecoupe02 napisał: Niby te śruby to nie problem, ale korozją zaczyna się pojawiać także na punktach masowych, co za 2-3-4 lata będzie powodować duże problemy z elektryką. tego się obawiam :( 9 godzin temu, meganecoupe02 napisał: No to by się zgadzało. z polskiej dystrybucji korodują z francuskiej nie? 8 godzin temu, MariuszNS napisał: Mnie to wygląda jakby faktycznie długo było nieużywane i mało jeździło. Może stało kilka miesięcy na trawie (komis albo teren dealera)? Jeśli wszystko działa, to nie przejmowałbym się tym. auto było mało używane przez ostatnie 2-3 lata + stało u dilera akurat w okresie jesiennym :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Widziałem mnóstwo krajowych i zagranicznych i w tych krajowych problem korozji śrub występował znacznie częściej. Moja meganka używana była codziennie, w sezonie zimowym nie jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 3 minuty temu, koszarki napisał: z polskiej dystrybucji korodują z francuskiej nie? Korodują bo jeżdżą całą zimę po obficie solonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi