br501 Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Witajcie. Wymieniłem w swojej Megane klimatyzacje manualną na klimatronik. Wymieniałem całą nagrzewnicę. Kiedy wszystko poskładałem i okazało się, że wszystko działa jak trzeba pojechałem nabić klimę. Jak się później okazało nie załącza się sprzęgło klimatyzacji. No i tu zaczęło się dochodzenie. Co może być przyczyną. Myślę, że to może być przez AC PROHIBITED BY INJECTION COMPUTER: AC not Authorized Czy może być to, że aktualnie na podwórku mam max 15st? Dodam jeszcze, że panel klimatyzacji mam od scenic III 1,5dci a ja mam megane III 1,6 16v. To może mieć wpływ? Edytowane 4 Maja 2019 przez br501 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Jeśli nie zadziałał inny czujnik ( np nasłonecznienia) temperatura zewnętrzna musi przekroczyć 16 stopni, żeby następowało schładzanie klimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Właśnie w tej klimie nie ma czujnika nasłonecznienia. Jest temperatury wewnętrznej i zewnętrznej. Może ktoś ma taką klimę i wie czy w niższych temperaturach też działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Tak działa, układ załącza się do temperatury kliku stopni, około 2-5 stopni celcjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Musisz skonfigurować typ sprężarki jaki posiadasz. Były ze sprzęgłem i bez sprzęgła (tylko zawór regulacyjny) i w konfiguracji climatronika musi być zapisana właściwa wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Tylko jak to sprawdzić? Dodam, że mam informacje: Klimatyzacja zabroniona przez kalkulator ECU - Tak Jak to odblokować? Czy to przez złe ustawienie sprężarki? Jak przez moduł USM robię test kompresora, to sprzęgło zaskakuje i mrozi już po 1sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Widzę, że korzystasz z ddt4all więc tam sprawdzisz jaka sprężarka jest wpisana, tak samo tym programem skonfigurujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Rozumiem że typ sprężarki będzie gdzieś w module wtrysku (ECU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Typ sprężarki jest w ECU klimatronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 No tak, tylko ja mam panel z innego pojazdu a przed przeróbką klima śmigała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Połącz się z panelem klimatronika, może ma inną konfigurację niż jest w Twoim samochodzie. W moim samochodzie mam sprężarkę bez sprzęgła, z zaworem sterującym wydajnością. I tak mam zapisane w panelu klimatronika. Przy zwykłej klimie chyba była sprężarka z normalnym sprzęgłem. W module UPC pod maską powinno być zapisane bezpośrednie sterowanie sprzęgłem. W sprężarce bez sprzęgła mam zaznaczone "bez sterowania sprzęgłem." Musisz wszystko posprawdzać by mieć konfigurację zgodną ze stanem faktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Klimatyzacje mam z normalnym sprzęgłem. Wnioskuje to po tym, że słychać charakterystyczny dźwięk załączania. Po południu jak wrócę z pracy objadam wszystko i dam znać. Dobra. Posprawdzałem parę rzeczy. Tu Jest konfiguracja panelu klimatyzacji rodzaje kompresora Konfiguracja UPC Konfiguracja BCM Ciśnienie klimy Tak się zastanawiam czy ciśnienie w układzie klimatyzacji jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 [Rozwiązanie] Po długich poszukiwaniach, analizach danych z komputerów, przeglądaniu dokumentacji odkryłem problem. Winny był panel klimatronika. Nie był kompatybilny z moim samochodem. Po zakupie nowego wszystko śmiga jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi