kecyrf Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Powoli myślę o wymianie autka i wybór padnie chyba ponownie na megakę. Myślałem najpierw na benzynę i montaż LPG ale po podliczeniu wyszło że nie bardzo mi się opłaca (montaż do LPG na wtrysku bezpośrednim około 4,5 tys.). Pozostało do wyboru benzynka lub diselek i powoli skłaniam się ku dislowi, zawsze taniej niż na benzynie (czy dobrze myślę że różnica w spalaniu średnim to około 2 litry między benzyną a dieslem?), ale przede wszystkim dużo większy wybór (kupuję używane). I tu mam pytanko do użytkowników meganek 4 generacji jakie silniki z diesla polecacie, jakie jest faktyczne spalanie i jak się odbywa wypalanie dpf-a? Ja, znaczy żona będzie jeździć codziennie 2 x 18 km, do tego 2 razy w roku wyjazd gdzieś dalej i raz na miesiąc dwa wyjazd do rodziny (200 km). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 @kecyrf Jeśli chodzi o nowe silniki 1.3 to jak widać, przy takiej spokojnej jeździe pali 6,5-7l/100km, diesel 1.5 koło 5,5l/100km, jeśli chodzi o stare 1.2Tce, to mnie osobiście spalił średnio 8,2l/100km na dystansie 36kkm. W salonie diesel był droższy ponad 10 tysięcy, ta cena nie ginie, i używane diesle będą droższe, albo z dużym nalotem. Pytanie co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) Była i autostrada 150 i miasto. Ale 5.5 daje sie zrobić bez problemu . O 1.3 115KM mówią że jest oszczędny. Bardzo . Edytowane 13 Maja 2019 przez Komarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Kolego Komarek, a jak jest z tym wypalaniem dpf czy fapa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Renault ma dodatkowy wtryskiwacz paliwa w DPF. W sprawnym silniku niebma problemu z wypalaniem. W czasie choriby ojca jezdzilem przez ponad miesiac tylko po miescie i na krotkich odcinkach. Nie wiedzialem kiedy sie wypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Dnia 13.05.2019 o 11:36, kecyrf napisał: Powoli myślę o wymianie autka i wybór padnie chyba ponownie na megakę. Myślałem najpierw na benzynę i montaż LPG ale po podliczeniu wyszło że nie bardzo mi się opłaca (montaż do LPG na wtrysku bezpośrednim około 4,5 tys.). Pozostało do wyboru benzynka lub diselek i powoli skłaniam się ku dislowi, zawsze taniej niż na benzynie (czy dobrze myślę że różnica w spalaniu średnim to około 2 litry między benzyną a dieslem?), ale przede wszystkim dużo większy wybór (kupuję używane). I tu mam pytanko do użytkowników meganek 4 generacji jakie silniki z diesla polecacie, jakie jest faktyczne spalanie i jak się odbywa wypalanie dpf-a? Ja, znaczy żona będzie jeździć codziennie 2 x 18 km, do tego 2 razy w roku wyjazd gdzieś dalej i raz na miesiąc dwa wyjazd do rodziny (200 km). Nie wiem jaki masz budżet. Ale wg mnie w kwestii diesla najsensowniej poszukać MIV 2016-2017 albo MIII z 2015 z silnikiem 1.6dCI 130KM. Znajomy miał po kolei dwie służbówki (MIII), które ciężko harowały i robiły 200 tys bez żadnego kwękniecia ;) No i 130KM to rozsądny kompromis między osiągami i ceną zakupu/utrzymania - wg mnie 1.5dCI jest ciut za słabe. Co do spalania masz rację - ja jeździłem różnymi autkami różnych marek i przy podobnej mocy spalanie diesla było ok 2-2,5l niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Z dci 1.5 z DPF da sie bezpiecznie zrobić dodstkowe 20KM i 40Nm. 1.6dci pali podobnie ale daje wiecej frajdy z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 3 godziny temu, ari1979 napisał: Nie wiem jaki masz budżet. Ale wg mnie w kwestii diesla najsensowniej poszukać MIV 2016-2017 albo MIII z 2015 z silnikiem 1.6dCI 130KM. Znajomy miał po kolei dwie służbówki (MIII), które ciężko harowały i robiły 200 tys bez żadnego kwękniecia ;) No i 130KM to rozsądny kompromis między osiągami i ceną zakupu/utrzymania - wg mnie 1.5dCI jest ciut za słabe. Megane III odpada gdyż taki użytkuję teraz (1,5 dci 107 KM) i jestem bardzo zadowolony, ale chcę wymienić na coś nowszego. Najbardziej myślałem nad 1.5 dci 110 KM z racji podobnego silnika do tego co teraz używam, ale skoro w 1.6 130 KM jest podobne spalanie pomyślę też nad tym. A te silniki 1.5 i 1.7 z oznaczeniem blue to co oznaczają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Czynnik AdBlue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari1979 Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Jak powyżej napisał kolega LTar oznacza to, że oprócz paliwa musisz też uzupełniać Adblue. Ale tak czy siak to są nowe silniki (w ofercie od jakiegoś roku), więc jeśli szukasz używanego samochodu to raczej nie trafisz na egzemplarze z tymi silnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Ok dzięki, nie wiedziałem że o adblue chodzi, jak to się stosuje to już wiem ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 1.5 dci z AB ma 115KM . Bez ma 110KM 1.7 dci każdy ma AB . 1.6dci - nie wiem czy są z AB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi