Roofless Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Koledzy i koleżanki, Mam pytanie odnośnie klimy w mojej Megi 2.0 dci. Po włączeniu klimy wentylator działa cały czas tak jakby na "pełnej" prędkości. Czy w megankach są jakieś różne prędkości tego wentylatora czy działa na zasadzie 0/1 ? W poprzednim aucie (A3) był osobny wentylator od klimy stąd moje pytanie bo wiem, że tutaj jest tylko jeden. Druga sprawa to klima działa w tym autku tak dobrze, że jadąc po mieście mając ustawione 21 stopni jest czasami aż za zimno - gdzie mając porównanie do jeepa z 2018 roku (2 auto), w megi chłodzi o wiele lepiej. Jest możliwość, że np. czujnik temperatury wewnętrznej coś nawalił ? Komputer żadnych błędów (tfu tfu) nie pokazuje. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Wentylator ma 2 biegi. Być może uszkodził sie obieg 1 i wentylator wchodzi odrazu na bieg 2. Elektryk to w 5 min sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roofless Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Da radę sprawdzić to sobie samemu ? Jeśli tak to w jaki sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 4 godziny temu, Roofless napisał: Po włączeniu klimy wentylator działa cały czas tak jakby na "pełnej" prędkości. 1/ Przy klimatyzacji manualnej - sprężarka pracuje non stop. 2/ Auto masz od niedawna? 3/ Nabijałeś klimę? 4/ Ciśnienie czynnika w obiegu klimatyzacji zależne jest od ; - jego ilości ( ciśnienia ) w układzie, - od temperatury na zewnątrz, 5/ Jeżeli presostat jest sprawny i odczytuje właściwe ciśnienie to ; - gdy jest chłodniej to wentylator powinien załączać się z mniejszą prędkością, - a przy wysokich temperaturach ( upały jak teraz ) ma prawo pracować z dużą prędkością, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roofless Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Auto mam od lutego i w sumie klimy używałem zawsze tylko gdy faktycznie był upał, klime mam automatyczną. Klima nabita tak jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 44 minuty temu, Roofless napisał: Klima nabita tak jak należy. Przed nabiciem tak jak należy, klima pracowała inaczej? Gdy jest chłodniej to wentylator załącza się z mniejszą prędkością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Jak masz w mieście temperaturę powyżej 30-35 stopni to zawsze będzie się włączać drugi bieg, mam tak samo. Wieczorem gdy temperatura spada to wentylator pracuje ciszej czyli na 1 biegu bo nie musi tak mocno zbijać temperatury. Zaobserwuj to co mówię w porze dnia i w nocy. Na bank wszystko masz sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 U mnie obecnie przy tych temp. też od razu praktycznie rusza z 2 biegu. Zaraz po zal. klimy na sek rusza z 1 i od razu 2gi bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi